Contestatie la executare

Sentinţă civilă 2928 din 07.10.2011


R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 4882/270/2011 - contestatie executare  -

Înreg. 03.08.2011

SENTINTA CIVILA NR.2928

Sedinta publica din 07.10.2011

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

PRESEDINTE – ….

GREFIER  -  …….

Pe rol fiind judecarea  contestatiei la executare, formulata de contestatorul ….., în contradictoriu cu intimatii …. si …..

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns: contestatorul  asistat de avocat ….; avocat …. pentru intimatul …. si avocat ….. pentru intimatul …..

Procedura  de citare este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, instanta comunica partilor copii de pe actele depuse de intimata …., iar partile nu solicita termen pentru studiul acestor acte.

Avocat …. pentru contestator arata ca, nu are alte cereri de formulat.

Avocat …. nu are cereri de formulat.

Avocat ….., de asemenea, precizeaza ca nu are cereri noi de formulat.

Vazând ca nu sunt alte cereri de formulat, instanta declara dezbaterile închise si acorda cuvântul în fond.

Avocat …, pentru contestator, solicita admiterea contestatiei, sa se dispuna anularea procesului verbal de vânzare la licitatie din data de 26.07.2011, întrucât motivele pentru care se solicita anularea vizeaza atât formele procedurale cât si fondul. Sub aspect procedural, actul executorului nu poate produce efecte juridice, fiind lovit de nulitate absoluta. Precizeaza ca, banii au fost opriti din pensie si înaintati executorului judecatoresc, iar din împrumut s-au oprit 3000 lei pentru fondul de garantie, suma care se afla la dispozitia lor. Debitul este de 11.692 lei si este diferit de suma la care acesta a fost executat silit. Solicita a se avea în vedere ca chitanta nu se regaseste în dosarul executorului judecatoresc. În concluzie, solicita admiterea contestatiei si anularea procesului verbal de vânzare la licitatie. Cu cheltuieli de judecata.

Avocat ….., pentru intimatul ……, mentioneaza ca, dupa participarea la licitatie a fost adjudecat bunul, situatie fata de care, citarea acestuia trebuia sa se faca numai pentru a-i fi opozabila hotarârea, asa încât, la termenul de azi invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului ….., acesta fiind tert în raport cu procesul de fata.

Instanta acorda cuvântul referitor la exceptia invocata.

Avocat …… solicita respingerea exceptiei, întrucât este tardiv formulata.

Avocat ……, întrucât, aceasta nu este o exceptie de procedura ci o exceptie de fond, poate fi invocata oricând în timpul procesului. Solicita admiterea exceptiei, deoarece acest intimat nu este parte în procesul executional, iar tertii nu au ce cauta în calitate de intimati. Solicita respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata. Pe fond, solicita a se avea în vedere ca se contesta întinderea debitului numai cu privire la vânzarea la licitatie.

Avocat …, pentru intimatul ……, invoca exceptia tardivitatii, întrucât potrivit art. 401 Cod procedura civila, contestatia trebuia  sa fie formulata în 15 zile.

Instanta acorda cuvântul în legatura cu exceptia ridicata.

Avocat …., cu privire la exceptia invocata, precizeaza ca, a formulat contestatia în termenul procedural, solicita respingerea exceptiei, fiind invocata tardiv.

Avocat ….. solicita respingerea contestatiei ca nefiind fondata, întrucât debitul a fost corect stabilit, inclusiv onorariul de executor. În concluzie, solicita respingerea contestatiei pe exceptie si pe fond. Cu cheltuieli de judecata.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.

I  N  S  T  A  N  T  A

 Deliberând,

Asupra cauzei civile de fata;

Constata ca la data de 03.08.2011 … a formulat contestatie la executare împotriva procesului verbal de vânzare la licitatie  din data de 26.07.2011 în contradictoriu cu intimatii: …. si ….., solicitând  anularea acestuia.

Contestatia a fost legal timbrata cu 194 lei, iar în motivare se arata ca, executarea silita este nelegala, debitul nefiind  real.

Prin cererea de la fila 108 (completata ulterior), contestatorul a formulat precizari la contestatie, prin care mentioneaza ca debitul stabilit de executor nu este real având  în vedere ca în baza aceluiasi titlu s-au retinut prin poprire sume de bani atât de la contestator cât si de la giranti, fiind poprita si pensia sotiei contestatorului. În debitul mentionat în procesul verbal au fost incluse si cheltuieli de executare desi nu s-a facut dovada platii acestora.

De asemenea, contestatorul arata ca procesul verbal de vânzare la licitatie  nu cuprinde domiciliul debitorului si sediul creditorului urmaritor ala cum prevede pct. 5 al art. 388 al. 1 Cod procedura civila, nu are stampila  executorului judecatoresc, conform art. 388 al. 1 pct. 13, mentiune care potrivit aliniatului 2 al aceluiasi articol sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii.

Prin întâmpinarea de la filele 105-106 solicita respingerea contestatiei la executare, iar instanta invoca exceptia tardivitatii formularii contestatiei.

Intimatul …. invoca exceptia lipsei calitatii procesuale  pasive,  solicitând respingerea contestatiei pe exceptie.

În ceea ce priveste exceptiile ridicate, acestea vor fi respinse conform art. 137 Cod procedura civila, pentru urmatoarele considerente:

În cauza, …… a formulat contestatie la executare prin care solicita anularea procesului verbal de vânzare la licitatie încheiat la data de 26.07.2011 în dosarul de executare nr. 286/ 2010 al BEJ ……

Fata de data încheierii actului atacat si data înregistrarii contestatiei – 3.08.2011, rezulta ca, a fost respectat termenul de 15 zile prevazut de art.  401 Cod procedura civila.

Din cuprinsul aceluiasi proces verbal rezulta ca, executarea silita a contestatorului s-a declansat la cererea intimatei ….., precum si la staruinta lui ……, în calitate de licitant, asa încât a fost întocmit procesul verbal de vânzare la licitatie, situatie  în care, instanta constata ca acesta are calitate procesuala pasiva.

La dosar s-au depus acte din analiza carora instanta retine în fapt urmatoarele:

În baza contractului de  împrumut nr. 300259/ 4.04.2009 perfectat între contestator si intimata ….., la cererea intimatei s-a declansat procedura executarii silite prin intermediul B.E.J. ….., în dosarul nr. 286/ 2010.

La data de 26.07.2011, executorul judecatoresc a încheiat procesul verbal de vânzare la licitatie, vânzare la care a participat si intimatul …… ( fila 5 dosar).

Conform art. 388 Cod procedura civila, pentru toate actele de executare, executorul judecatoresc este obligat sa încheie procese-verbale ce trebuie sa cuprinda anumite mentiuni, printre care si cea referitoare la numele si domiciliul, ori, dupa caz denumirea debitorului si creditorului urmaritor (pct. 5), precum si stampila executorului judecatoresc (pct. 13), mentiuni care sunt prevazute  sub sanctiunea nulitatii.

Din cuprinsul actului de la fila 5 dosar ( a carui anulare se solicita), rezulta ca, executorul judecatoresc nu a respectat textul de lege mentionat mai sus în sensul celor prezentate.

În acelasi dosar de executare (286/ 2010) exista procesul verbal constatator din 23.07.2010 ( fila 19 dosar executare), prin care executorul a stabilit debitul total  în suma de 12.214, 30 lei, act ce constituie asa cum prevede  art. 3717 al. 4 Cod procedura civila – titlu executoriu.

În debitul total este inclusa si suma de 1.200 lei reprezentând onorariu executor judecatoresc.

Potrivit art. 3717 cod procedura civila, partea care solicita îndeplinirea unui act

sau alte activitati care intereseaza executarea silita, este obligata sa avanseze cheltuielile necesare în acest scop, iar sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc prin procesul verbal în baza dovezilor prezentate de partea interesata în conditiile legii. Acelasi articol în aliniatul 4 prevede ca, pentru sumele stabilite potrivit acestui text de lege, procesul verbal constituie titlu executoriu.

Articolul 3731 alin. 9 cod procedura civila modificat prin Legea 202/2010, statueaza ca: în situatia prevazuta de articolul 3717, executorul judecatoresc este dator sa puna în vedere partii sa-si îndeplineasca de îndata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare.

Rezulta asadar conform textelor de lege mai sus mentionate ca, principiul pe care legea îl consacra prin motivarea executarii silite este cel al avansarii cheltuielilor de catre partea care solicita îndeplinirea unui act sau al altei activitati care intereseaza executarea silita.

Cum creditorul este cel care ia initiativa declansarii executarii silite si tot el este interesat în realizare, este firesc ca, în principal cheltuielile de executare sa fie avansate de catre creditor.

În cauza nu s-a facut dovada platii în totalitate a cheltuielilor de executare, la data întocmirii procesului verbal, respectiv 23.07.2010, fiind depusa chitanta doar pentru suma de 248 lei, achitata la 14.07.2010.

 În ceea ce priveste chitanta cu diferenta onorar executare din 06.07.2011, cum aceasta suma a fost  achitata ulterior întocmirii procesului verbal când s-a stabilit debitul total (23.07.2010), nu va fi luata în considerare de catre instanta având în vedere textele de lege mentionate mai sus.

Fata de cele expuse, urmeaza ca în temeiul art. 399 Cod procedura civila sa se  admita contestatia la executare si în  consecinta va fi anulat procesul verbal de vânzare la licitatie.

Totodata, în conformitate cu prevederile art. 23 al. 1, lit. e, din Legea 146/ 1997  se va dispune restituirea catre contestator  a taxei judiciare de timbru la ramânerea irevocabila a prezentei, iar în temeiul art. 274 Cod procedura civila vor fi obligati intimatii la cheltuieli  de judecata catre contestator, reprezentând onorar avocat.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H  O  T  A  R  A  S  T  E:

Respinge exceptia calitatii procesuale pasive invocata de catre intimatul …..

Respinge exceptia tardivitatii formularii  contestatiei invocata de intimata …..

Admite contestatia la executare formulata de contestatorul …., domiciliat în ……, împotriva procesului verbal de vânzare la licitatie din data de 26.07.2011 din dosarul de executare nr. 286/ 2010 al B.E.J. ……, în contradictoriu cu intimatii: ……….., domiciliat în ……, …….

Anuleaza procesul verbal de vânzare la licitatie nr. 286/ 26.07.2011, mentionat mai sus.

În baza art. 23 lit. e, din Legea 146/ 1997 dispune restituirea catre contestator a taxei judiciare de timbru în suma de 194 lei, la ramânerea  irevocabila a prezentei.

Obliga intimatii sa plateasca contestatorului cheltuieli de judecata în suma de 800 lei, reprezentând onorar avocat.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica azi 07.10.2011 .

PRESEDINTE, GREFIER,

1