Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 1041 din 12.06.2017


Constată că prin actiunea inregistrată pe rolul acestei instante la data de 27.01.2017 sun bre. 351/260/2017, contestatorii A. A.F.G. si A. C. ,  ambii cu domiciliul in ………..  au formulat in contradictoriu cu  intimata  T.F. S.A.R.L.,cu sediul  procesual in  …………….,  contestatie impotriva actelor si formelor de executare din  dosarul nr. 46/2015 solicitând anularea acestora si suspendarea executării silite până la solutionarea definitiva a contestatiei la executare.

Actiunea a fost legal timbrată, cu chitanţă anulată la dosar.

Analizând actele dosarului, instanta retine următoarele:

Constată că s-a formulat contestatie la executare impotriva actelor de executare incheiate de BEJ Dron Gheorghe  in dosarul de executare nr.  46/2015.

In cauză  s-a invocat si exceptia puterii de lucru judecat  raportat la sentinţa civilă nr.  613/2016. In acest dosar instanta a admis contestaţia si a anulat toate actele de executare intrucât  cererea de executare silita a fost incuviinţată  de către BEJ Dron Gh. iar decizia Curtii Constitutionale  nr.  895/2015, prevede că in aceaestă  situatie nu sunt respectate exigentele dreptului la un proces echitabil.

Cererea de executare a fost depusă  de către BCR  Bucuresti. Ulterior, banca  a incheiat  cu intimata din contestatia de faţă  un contract de cesiune de creanţă,  astfel incât in dosarul de faţă  cererea de executare silită  este formulată  de către noul creditor.

Instanta observă  că  sub aspectul exceptiei invocate, nu exista triplă  egalitate de părti, obiect si cauză,  ci doar obiectul si cauza sunt identice, motiv pentru care va respinge ca nefondată  exceptia puterii lucrului judecat.

Din alt punct de vedere,  si in cauza de faţă  sunt incidente aspectele legate de decizia Curtii Constitutionale nr.  895/2015 invocată  in sentinţa civilă nr.  613/2016,  definitivă  prin neapelare, întrucât si in momentul de faţă  subzistă  aceeasi situaţie  si anume faptul că,  creditorul urmăritor ce a preluat creanta prin cesiune, s-a bazat in dosarul de executare  tot pe incheierea de incuviintare a executării  silite a BEJ Dron Gh. Instanta a constatat  această  stare de fapt ca urmare a solicitării sosarului de executare silită in formă  certificată.

BEJ Dron Gh.  a emis  somatii către debitorii garanti,  petentii de faţă tot in dosarul de executare nr. 46/2015 si cu motivatia  că  s-a avut in vedere incheierea din 5.03. 2015 prin care executorul  DRON GH.  a incuviinţat  urmărirea silită.

Faţă  de situatia prezentată,  raportat la art.  711 si urm. din  CPC instanta va admite contestatia la executare si va anula toate actele de executare silită  incheiate,  considerând  că  sunt incidente prevederile deciziei  C.C. nr.  895/2015 privind  inceperea, declansarea procedurii executării  silite si exigentele dreptului tuturor părtilor la un proces echitabil,  astfel incât infăptuirea justiţiei  nu poate fi delegată  din acest punct de vedere unui executor judecătoresc.

Raportat la art.  451 CPC,  va obliga pe intimata in cauză  la cheltuieli de judecată  reprezentând taxă timbru  200 lei, conform solicitării contestatorilor prin apărător.