Furt

Sentinţă penală 718 din 13.12.2011


ROMÂNIA

JUDECATORIA ONESTI

JUDETUL BACAU

Dosar nr. 8157/270/2010

Înreg.23.12.2010 furt

SENTINTA PENALA NR.718

Sedinta separata si nepublica din data de 13.12.2011

Completul de judecata format din:

Presedinte – ……

Grefier  - …..

Ministerul Public - reprezentat de procuror  ……….

Pe rol pronuntarea în cauza penala pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatului minor ….. ,trimis in judecata pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, fapte prevazute si pedepsite de art.208-209 al.1 lit. a, g si i  cu aplicarea art, 41 al.2, cod penal  si lovire, prev. de art.180 al.1 cod penal cu aplicarea art.33lit.a cod penal ,toate cu aplicarea art.99 si i urm. Cod penal si 33 lit. a cod penal.

Dezbaterile în fond au avut loc în data de 8.12.2011, fiind consemnate prin încheierea de amânare a pronuntarii de la acea data si care face parte integranta din prezenta hotarâre.

I N S T A N T A

Deliberând  asupra cererii de  fata, constata  ca:

Prin rechizitoriul nr.  962/P/2010 al Parchetului de pe lânga

Judecatoria Onesti s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata ,a  inculpatului minor  ..... ,  pentru savârsirea infractiunilor de furt calificat ,prev. de art. 208 -209 alin. 1, litera  a,  g si i  Cod Penal  , cu aplicarea art. 41 alin. 2,cu aplicarea  art. 99 Cod Penal si urm . din Cod Penal , si 2 infractiuni de „lovire sau alte violente ”prev. de art. 180 al.1 Cod Penal ( parti vatamate –… si …. ) cu aplicarea  art. 99 Cod Penal si urm . din Cod Penal  , toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod Penal

În esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca în datele de

 14.04.2010 si 25.08.2010 i-a lovit pe … si ……, fara a le cauza leziuni corporale, în seara zilei de 17.04.2010 a sustras  prin efractie din locuinta lui …. bunuri în valoare de 2065 lei, iar în perioada aprilie-septembrie 2010, prin efractie si-a însusit fara drept bunuri în valoare de 1201 lei din locuinta lui ……….

 În faza de urmarire penala si în faza de judecata a fost administrat

 urmatorul probatoriu : plângeri si declaratii parti vatamate , declaratii martori,  , declaratii învinuit, declaratie inculpat, planse fotografice , declaratii parti vatamate si civile ,procese-verbale de cercetare la fata locului ,etc.

Situatia de fapt retinuta în rechizitoriu a rezultat din coroborarea

 probelor administrate în faza de urmarire penala , materializate în: declaratiile invinuitului, ale martorilor, procesele verbale de constatare.

Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauza în

ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

1.- La data de  15.04.2010, .... din ..... sesizeaza organele de politie prin intermediul unei plângeri penale prealabile despre faptul ca în zilele de 13.04 si 14.04.2010, ....... a patruns fara drept în curtea si locuinta proprietatea sa,pe 14.04.2010 exercitând si acte de violenta fizica urmate de amenintari cu moartea ( fl.13 d.u.p.).

Cu prilejul audierii, partea vatamata declara ca în urma loviturilor primite a dobândit “ un semn la nassi o vânataie”, dar nu poseda certificat medico-legal. Solicita trimiterea în judecata a minorului pentru violare de domiciliu, lovire si amenintare.(fl.14,15 d.u.p.)

În formularea plângerii, ...... a fost ajutata de ........ partea vatamata povestind martorului cele întâmplate ( fl.17,18 d.u.p.)

  .... , care o ajuta pe ....... la treburile gospodaresti a perceput în mod indirect prin intermediul acesteia faptele savârsite de ....,pe care îl cunoaste, întrucât “ a mai avut probleme cu politia”.( fl.20 d.u.p.).

......, referitor la cele reclamate , declara ca incidentul s-a  produs în fata portii vatamate, unde provocat de aceasta a împins-o , iar ..... a cazut.

2.- ... din ........, reclamaî în data de 18.04.2010, furtul comis pe timp de noapte de persoane necunoscute din locuinta situata pe  raza .........., bunurile fiind evaluate initial la 100 lei ( fl.21 d.u.p.)

Pentru a verifica aspectele  sesizate de organele de politie au

efectuat cercetari la fata locului, identificând urme de efractie la usa de acces în camera de pe latura mica a imobilului-slidul din tocul de prindere al zavorului smuls si aruncat pe jos – precum si 7 fragmente de urme papilare ridicate. Momentele principale ale verificarilor  locale se regasesc în cuprinsul  procesului-verbal si plansa fotografica ( fl.22-28 d.u.p.).

Fiind audiata, partea vatamata declara ca din locuinta îi lipsesc: secure, secera, barca pneumatica, radiocasetofon, cablu antena TV si pentru aparat de sudura, ciocane, cumpana, scule, motor masina de spalat, bunuri estimate la 2065 lei ( fl.39,40 d.u.p.)

În cursul cercetarilor, s-a stabilit ca autorii furtului sunt minorii ........ si ........., ultimul în vârsta de 9 ani.

....... a condus organele de politie într-o cladire

dezafectata unde o parte din bunurile sustrase fusesera ascunse : cumpana, ciocane, pietre polizor, cablu sudura, bidoane din plastic, cutii metalice cu piesee. Pe baza de dovada bunurile au fost restituite partii vatamate, care se mai constituie parte civila cu suma de 1620 lei ( fl.40,41 d.u.p.).

........ declara ca inculpatul a fortat usa de acces în locuinta partii vatamate si geamurile imobilului, însusindu-si fara drept bunurile  puse în sacose ( fl.42,43 d.u.p.).

3.- La data de 27.09.2010, ...... din ........

 formuleaza plângere penala prealabila împotriva lui ........... solicitând efectuarea de cercetari fata de acesta sub aspectul comiterii infractiunii de lovire, prev. de art.180 al.1 codpenal ( fl.,101 d.u.p.).

 În acest sens, partea vatamata declara ca pe data de 25.08.2010,

minorul, care se deplasa cu o bicicleta, pe fondul unor discutii contradictorii, l-a lovit cu o piatra în zona coastelor si cu o alta în piciorul drept. Nu poseda certificat medico-legal din lipsa mijloacelor financiare si nu emite pretentii civile ( fl.102-104 d.u.p.).

Concubina partii vatamate, respectiv .......... a asistat la conflict declarând ca fara motiv .......... l-a agresat fizic pe concubin folosindu-se de pietre ( fl.106 d.u.p.).

Finalul incidentului izbucmit între parti a fost observat si de martora ........ ( fl.108-109 d.u.p.), iar ........, martor propus de inculpat declara ca acesta a provocat de partea vatamata a aruncat cu o piatra înspre .......... fara a-l lovi ( fl.119-120 d.u.p.).

 4.- Aceeasi parte vatamata ......... îl reclama pe minor pentru ca în perioada aprilie-septembrie 2010 a sustras scule, vesela, sume de bani, un card si un ceas de mâna, bunuri în valoare de 1201 lei, din locuintaproprietate. Se constituie parte civila în procesul penal ( fl.110-112 d.u.p.)

..........  recunoaste doar furtul urmatoarelor bunuri : grebla, sapa, lopata, hârlet, surubelnita, glont, despre care afirma ca le-apredat partii vatamate ( fl.136-137 d.u.p.).

Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele

administrate nemijlocit în fata instantei, respectiv declaratiile inculpatului, declaratiile partilor civile , declaratiile partii responsabile civilmente , ale martorilor  , etc.

Fiind legitimat si interogat în fata instantei inculpatul minor

a avut o pozitie relativ sincera si  a recunoscut  partial comiterea faptelor.  Actele materiale care nu au fost recunoscute de catre inculpat au fost dovedite prin probele administrate în cauza . 

 Astfel, fata de starea de fapt expusa ,instanta retine ca

inculpatul  minor  ........, împreuna cu alt minor a sustras bunuri , fara drept, din locuintele partilor vatamate ....... si .......... , intrând în locuinte prin efractie ,actiunea acestuia întrunind, ÎN DREPT, elementele constitutive ale infractiunii de furt prevazuta de 208 -209 alin.1 , lit. a,g si i Cod Penal , cu aplicarea art. 99 si urm. Cod Penal Cod Penal .

Sub aspectul laturii obiective infractiunea de furt se poate

realiza potrivit art. 208 al.1 C.P., printr-o actiune de sustragere a unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia.

Având în vedere modalitatea de comitere a faptelor de

sustragere bunuri (prin efractie), caracterul similar al bunurilor sustrase (  raza teritoriala de activitate (în aceeasi comuna) durata de timp dintre faptele savârsite, instanta apreciaza ca actele materiale au fost comise în baza aceleasi rezolutii infractionale, urmând a se face aplicarea prevederilor art.41 alin.2 Cod Penal  .

 Având în vedere modalitatea de comitere a faptelor  de catre

 inculpati (prin efractie  ),  , instanta apreciaza ca în cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art. 209 al.1 lit. i C.P 

Totodata, activitatea  infractionala desfasurindu-se pe timp de

 noapte , de cel putin doi inculpati ( chiar daca unul dintre inculpati nu raspunde penal ) acestia profitând de conditiile deosebit de favorabile pe care întunericul le ofera sustragerii de bunuri ,instanta constata ca în cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art. 209 al.1 lit a si g C.P. 

 Sub aspectul laturii subiective inculpatul a actionat cu vinovatie,

sub forma intentiei directe deduse din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptei savârsite si a rezultatului ,urmarind producerea acestuia.

De asemenea, fata de starea de fapt aratata mai sus, ÎN DREPT,

fapta inculpatului  minor  ...... care a lovit partile vatamate …… si …….  fara a le cauza  vatamari corporale , întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de „ lovire sau alte violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 1 Cod Penal  , cu aplicarea art. 33 lit. a  Cod Penal ,atât sub aspect obiectiv , cât si sub aspect subiectiv.

Astfel, în ceea ce priveste infractiunea de  „ lovire sau alte

violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 1 Cod Penal  sub aspectul laturii obiective a existat o actiune de lovire (partile vatamate fiind lovite de catre inculpat  , între lovire si urmare existând legatura de cauzalitate.

Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca fapta a fost

savârsita de inculpat cu vinovatie în forma intentiei  directe , prevazând rezultatul faptei ( o posibila vatamare ) si urmarind producerea lui ,prin comiterea faptei.

Actele de violenta presupun toate manifestarile brutale ,

constrângerile fizice de orice natura, care ar putea cauza suferinte fizice, inclusive împingerea. Violentele fizice la care a apelat minorul au avutca urmareimediata provocarea unei suferinte fizice victimei, chiar daca aceasta nu a necesutat zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

De asemenea, din întreg  materialul probator administrat în cauza

rezulta faptul ca  factorii favorizanti ai comiterii faptei au fost în strânsa legatura cu oportunitatea ivita, cu teribilismul specific vârstei si cu slaba constientizare a gravitatii faptelor , pe fondul unei supravegheri diminuate din partea familiei.

Instanta va tine seama si de pozitia relativ sincera a inculpatului

 minor pe parcursul procesului penal, acesta  recunoscând faptele comise pe parcursul procesului penal si manifestându-si regretul fata de comportamentul lui antisocial .

Fata de situatiile de fapt retinute mai sus si textele de lege aratate ,

instanta apreciaza ca a fost dovedita savârsirea cu vinovatie de catre inculpatul minor a infractiunilor pentru care a fost trimis în judecata  si având în vedere si gradul de pericol social al faptelor savârsite , starea fizica, dezvoltarea intelectuala si morala ,  persoana si conduita inculpatului pe de o parte , conditiile în care a crescut si în care a trait, factorii care au influentat adoptarea de catre acesta a unei conduite infractionale, perspectivele de reintegrare sociala pe care le prezinta (aspecte relevate în cuprinsul  rapoartelor de expertiza medico-legala psihiatrica întocmite de catre Institutul de Medicina legala …… si în cuprinsul  referatului de evaluare întocmite de catre Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bacau), vârsta pe care minorul o are în prezent, comportamentul acestuia înainte de comiterea faptelor, antecedenta penala (inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale) pe de alta parte , instanta apreciaza ca pentru reeducarea si îndreptarea acestuia nu este necesara aplicarea unei pedepse, în cauza se impune luarea unei masuri educative  si anume cea a libertatii supravegheate pe timp de un an , sens în care se va dispune conf. Art.101 lit. b Cod Penal rap. la art.103 Cod Penal.

Instanta va încredinta supravegherea inculpatului minor ,pe timp de

un an ,numitei ..... ( mama minorului).

Totodata , în baza art. 103 alin. 2 Cod Penal va  pune în vederea

numitei  ........ îndatorirea de a veghea îndeaproape asupra minorului în scopul îndreptarii lui si obligatia de a înstiinta instanta de îndata daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui sau are purtari rele ori a savârsit din nou o fapta prevazuta de legea penala.

În baza art. 103 alin. 4  Cod Penal va  atrage atentia inculpatului

 minor asupra consecintelor comportarii sale si continutul art. 103 alin. 6  Cod Penal. dispoz. art. 108 alin. 2  Cod Penal,privind revocarea masurii libertatii supravegheate, daca se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui sau are purtari rele ori a savârsit din nou o fapta prevazuta de legea penala  .

În baza art. 488 alin.  1 Cod Procedura Penala ,se  va executa de

îndata masura luata. 

Sub aspectul laturii civile se va constata ca partile civile ….. si  …….. s-au constituit parti civile în procesul penal  , în termen legal, solicitând obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabila civilmente la plata  sumei de 1201 lei , respectiv 2300 lei  ,  reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase si nerecuperate. 

Instanta apreciaza ca sunt îndeplinite cele patru conditii ale

raspunderii civile delictuale si având în vedere principiul disponibilitatii relativ la actiunea civila ,respectiv angajamentul inculpatului minor de a achita despagubirile civile ,in baza art. 14 si art. 346 C.pr.pen. instanta va admite actiunile civile si va obliga inculpatul în solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumelor dovedite si recunoscute. 

Totodata , se va constata ca si partae vatamata .......... s-a

constituit parte civila în procesul penal, solicitând obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 5000 lei daune morale. Apreciind probatoriul cauzei prin raportare la solutia din latura penala a cauzei ( în ceea ce priveste infractiunea de lovire sau alte violente prev. de art. 180 al. 1 Cod Penal ) si la criteriile si elementele ce au stat la baza acesteia, instanta constata ca partea civila ..... nu a suferit un prejudiciu moral evident , motiv pentru care instanta va respinge actiunea civila formulata de aceasta , ca nedovedita.

Se va lua act ca partea vatamata …….. nu s-a constituit

parte civila pentru infractiunea de” lovire sau alte violente” si ca inculpatul minor a fost asistat de catre avocat ales în ambele faze ale procesului penal.

Ca o consecinta a condamnarii, fiind în culpa procesuala, va fi obligat

inculpatul în solidar cu partea responsabila civilmente la cheltuielile judiciare avansate de stat în faza de urmarire penala si în faza de judecata si la cheltuielile de judecata ale partii civile ……. reprezentând onorariu de avocat , dovedit prin chitanta anexata la dosar.

 

Pentru aceste motive,

În  numele legii,

H O T A  R  A S T E :

 În baza art. 101 alin. 1  lit. b Cod Penal, raportat la art.103

Cod Penal, aplica inculpatului minor ...... , fiul lui

…. si ….., nascut la data de  ….. în ….., domiciliat în …., studii-9 clase, ocupatia-elev, necasatorit, fara antecedente penale, CNP ......masura educativa a libertatii supravegheate pe timp de 1 an ,pentru savârsirea infractiunilor de furt calificat ,prev. de art. 208 -209 alin. 1, litera  a,  g si i  Cod Penal  , cu aplicarea art. 41 alin. 2,cu aplicarea  art. 99 Cod Penal si urm . din Cod Penal , si 2 infractiuni de „lovire sau alte violente ”prev. de art. 180 al.1 Cod Penal ( parti vatamate –….. si ….. ) cu aplicarea  art. 99 Cod Penal si urm . din Cod Penal  , toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod Penal ,încredintând supravegherea numitei  ...... ( mama minorului),  , fiica lui ..... si ...., nascuta la data de .... în ......u , CNP  ...... domiciliata în …..

În baza art. 103 alin. 2 Cod Penal pune în vederea numitei  ...... îndatorirea de a veghea îndeaproape asupra minorului în scopul îndreptarii lui si obligatia de a înstiinta instanta de îndata daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui sau are purtari rele ori a savârsit din nou o fapta prevazuta de legea penala.

În baza art. 103 alin. 4  Cod Penal atrage atentia inculpatului minor asupra consecintelor comportarii sale si continutul art. 103 alin. 6  Cod Penal. dispoz. art. 108 alin. 2  Cod Penal,privind revocarea masurii libertatii supravegheate, daca se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui sau are purtari rele ori a savârsit din nou o fapta prevazuta de legea penala  .

În baza art. 488 alin.  1 Cod Procedura Penala  se executa de îndata masura luata. 

În temeiul art. 14 alin.3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 1381 si urm. Cod Civil admite actiunile civile formulate de partile civile  …. si  … si obliga  în solidar pe inculpatul minor ....... cu partea responsabila civilmente ....... sa achite suma de 1201 lei catre partea civila ……. si suma de 2300 lei catre partea civila  ……. ,  reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase si nerecuperate. 

Ia act ca partea vatamata ….. nu s-a constituit parte civila pentru infractiunea de” lovire sau alte violente”.

Respinge  actiunea  civila formulata  de partea civila …… ca nedovedita.

Ia act ca inculpatul minor a fost asistat de catre avocat ales în ambele faze ale procesului penal.

În baza art.191 alin. 1  si 3  Cod Procedura Penala obliga

pe inculpatul minor  în solidar cu partea responsabila civilmente ...... la plata sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare în faza de urmarire penala ( 200 lei) si în faza de judecata (300 lei).

 În baza art. 193 alin. 1 Cod Procedura Penala obliga pe inculpatul minor  în solidar cu partea responsabila civilmente ...... la plata sumei de 500 lei  catre partea civila  ……. reprezentând cheltuieli de judecata ( onorariu de avocat).

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror, parti civile …. si  …… , inculpat si parte responsabila civilmente  si de la comunicare pentru celelalte parti. 

 Pronuntata în sedinta publica, azi 13.12.2011.

PRESEDINTE, GREFIER,

Domenii speta