Săvârşirea infracţiunii prev. de art.183 Cod penal

Sentinţă penală 138 din 20.05.2010


Dosar nr. 3598/89/2009

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

 SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA Nr. 138

Sedinta publica de la 20 Mai 2010

Instanta constituita din:

PRESEDINTE RADU-NICOLAE OANA

Grefier DORICA TRANDAFIR

 

Ministerul Public reprezentat de procuror GALAN RADU

Din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Vaslui

Conform dispozitiilor art.304 Cod procedura penala, sedinta de judecata a fost înregistrata cu mijloace tehnice audio.

Pe rol fiind pronuntarea cauzei penale privind pe inculpatul  CV, cetatean român, studii 8 clase, fara ocupatie, necasatorit, 2 copii minori,stagiul militar nesatisfacut, fara antecedente penale, C.N.P., în prezent detinut în Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi,trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Vaslui nr.814/P/2009 din 26.11.2009, pentru savârsirea infractiunii prev. de art.183  Cod penal. 

La apelul nominal facut la pronuntare au lipsit partile.

Dezbaterile în prezenta cauza au avut loc în sedinta publica din 19 mai 2010,  concluziile reprezentantului parchetului si a inculpatului prin aparator fiind consemnate în încheierea din acea zi ce face parte integranta din prezenta  sentinta, când, din lipsa de timp pentru deliberare s-a amânat pronuntarea cauzei pentru termenul de astazi.

Deliberînd s-a dat solutia de fata :

 

INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata :

Prin  rechizitoriul nr. 814/P/2009, a fost trimis în judecata  în stare de arest preventiv  inculpatul  CV  pentru comiterea infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte prev. de art.183 cod penal.

În cauza a fost audiat inculpatul CV precum si martorii ML, CV  si MG ,PF I,  NV, NG  si s-au depus acte în circumstantiere referitoare la inculpat .

 În cursul cercetarii judecatoresti  s-au constituit parti civile Spitalul de Urgenta „ Elena Beldiman „ Bârlad,  Serviciul  de Ambulanta Judetean Vaslui si Spitalul  Clinic de Urgenta  „ Prof. dr. Nicolae Oblu  „ Iasi  siCIL, fiica  victimei Coatu Horatiu.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele :

Inculpatul CV are 29 de ani si locuieste în  împreuna cu numita CE cu care are 2 copii minori.

Nu a avut conflicte anterioare datei de 22 iulie 2009 cu victima CH, în vârsta de 72 ani.

Inculpatul este cunoscut în comuna ca un om cu un comportament violent atunci când consuma bauturi alcoolice.

în dimineata zilei de 22.07.2009, inculpatul a mers la barul LI. „Ivan", care are si un magazin alimentar precum si un depozit de materiale, pentru a cumpara smirghel.

De aici a plecat la un alt bar, unde a baut bere, dupa care s-a întors în barul LI. „Ivan". Era deja sub influenta bauturilor alcoolice.

In jurul orelor 14,00, a venit la bar si martorul PF, care s-a asezat la masa cu inculpatul si au baut împreuna câte o bere.

Dupa ce a consumat berea, martorul a plecat si s-a reîntors în jurul orelor 18,00, gasindu-1 pe inculpatul CV stând la aceeasi masa, fiind în stare vadita de ebrietate, consumând bere. Inculpatul înjura, însa nu pe cineva anume.

Conform propriilor sale declaratii, inculpatul a consumat în acea zi în jur de 10 beri.

în jurul orelor 20,00, a intrat în bar victima CH care i-a atras atentia inculpatului sa nu mai înjure. Inculpatul s-a enervat, s-a ridicat de la masa, s-a dus la victima si a împins-o, aceasta facând un pas în spate, iesind pe terasa barului.

Altercatia a continuat si aici, inculpatul înjurând, iar victima spunându-i ca-1 va da în judecata.

Inculpatul s-a enervat si mai tare, i-a tras o palma lui CH, dupa care 1-a împins în afara terasei, victima cazând în drum cu fata în sus, lovindu-se la cap de ciment.

Inculpatul CV s-a dus la victima, i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii în zona fetei si mai multe lovituri cu picioarele peste corp dupa care, crezând ca victima se preface, întrucât nu vorbeste, a ridicat-o de umeri la o înaltime de aproximativ 50 cm de sol, dupa care i-a dat drumul, victima cazând iar cu capul de asfalt. Inculpatul a declarat ca a auzit zgomotul loviturii, atunci când victima CH s-a lovit la cap si si-a dat seama ca e posibil sa-1 fi omorât.

Dupa acest moment, inculpatul nu a mai lovit victima si a plecat

acasa.

Victima CH a fost transportata cu ambulanta la spital, iar la data de 4.08.2009, în timp ce era internat, a decedat.

Conform raportului medico-legal de necropsie nr. 7832/27.10.2009 întocmit de I.M.L. Iasi, moartea numitului CH a fost violenta.

Ea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecinta unui politraumatism cu fractura bolta si baza de craniu, hematom subdural, hemoragie subarahnoidiana, contuzie si dilacerare cerebrala, fractura os hioid si bronhopneumonie.

Leziunile s-au putut produce prin loviri cu si de obiecte contondente si prin comprimare cu mijloace contondente, în conditii ce vor fi stabilite pe cale de ancheta.Între leziunile de violenta constatate si deces exista o legatura directa de cauzalitate.

Inculpatul, în faza de urmarire penala  cît si la cercetarea judecatoreasca, a recunoscut ca a  lovit  partea vatamata cu pumnii si picioarele  pe fondul consumul excesiv de bauturi alcoolice  si al faptului ca  victima l-ar fi  jignit. 

Justificarea adusa de inculpat faptei sale  nu poate sa fie primita  întrucât  în nici  moment nu este admisibil  ca cineva  sa se foloseasca de  aceste motive pentru a rapi  viata unui om. Acest drept  fundamental este recunoscut de  Constitutia României în art. 22 alin.1 precum si în art. 2 alin 1 Conventia Europeana pentru Apararea Omului.

Prin aceasta infractiune se incrimineaza orice atingere adusa relatiilor sociale referitor la dreptul la viata, drept recunoscut si ocrotit  de lege. Acest drept este protejat  în egala masura indiferent de titular ,vârsta , starea sanatatii, originea sociala.

Desi inculpatul nu a urmarit  cauzarea  acestei morti ci numai lovirea  victimei  pentru a se razbuna fata de  pretinsele jigniri aduse  lui ,rezultatul socialmente periculos produs  nefiind urmarit de acesta si nici acceptat.

Prin  raportul medico-legal de necropsie nr. 7832/27.10.2009 al I.M.L. Iasi, rezulta ca  inculpatul a lovit de mai multe ori  victima în locuri  extrem de sensibile si care au  dus într-un final la un deznodamânt tragic.

În comunitatea rurala din care victima si inculpatul faceau parte  de mai mult timp  s-a creat o stare de neliniste,nemultumire privind  comportamentul pe care l-a avut  inculpatul prin comiterea acestei infractiuni.

Sustinerile inculpatului ca victima l- ar fi  jignit  în timp ce  consuma bauturi alcoolice  nu este de natura sa justifice nici un moment  comiterea acestei infractiuni.

Datorita diferentei mari de vârsta dintre inculpat si victima  de 40 de ani  CH nu s-a putut apara  eficient  fata de  loviturile care i le-a aplicat inculpatul cu pumnii si picioarele.

 S-a stabilit faptul ca  între leziunile constatate pe corpul victimei si decesul acesteia exista o legatura directa de cauzalitate  care o reprezinta  loviturile repetate  si trântirea victimei  de asfalt cu capul  de inculpat.

Justificarile privind neîntelegerile  dintre cei doi  inculpat si partea vatamata putea fi solutionate  în mod amiabil  de acestia  si nu prin exercitarea de violente fizice de catre  inculpat în scopul corectarii comportamentului  victimei. 

Având în vedere situatia de fapt retinuta ,în drept fapta inculpatului  CV  de a fi lovit  de mai multe ori  pe CH cu  pumnii si picioarele iar în final trântorea acesteia cu capul de asfalt,  cauzându-i astfel leziuni traumatice care au condus la deces,  în ziua  de  04.08.2009, cu toate îngrijiri medicale de specialitate acordate între victimei, constituie infractiune de loviri  sau vatamari cauzatoare de  moarte prev. de art.183 Cod penal.

Fapta si vinovatia inculpatului  CV  au fost dovedite cu urmatoarele mijloace de proba: proces - verbal de conducere în teren, cu plansa foto anexa ;Raport de necropsie medico - legala nr. 7790/2009 al I.M.L. Iasi ;declaratiile martorilor audiati  ;declaratiile inculpatului ;proces-verbal de avertizare a inculpatului si a victimei din data de 24.07.2009;

Având în vedere acesta aspecte, instanta,va dispune . conf. disp. art. 52 Cod penal aplicarea  unei pedepse  inculpatului ,tinându-se  seama  si de  art.72 Cod penal .Astfel inculpatul, nu  este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut si regretat fapta comisa.

Avînd în vedere aceste aspecte, instanta apreciaza ca o pedeapsa  de 5  ani închisoare este de natura sa asigure realizarea scopului  pedepsei prevazute de art.52 Cod penal.

Pe durata executarii pedepsei, interzice inculpatului  exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit.a  teza a-II-a( dreptul de a fi ales  în autoritatile publice sau în functii elective publice ) si lit.b (dreptul de a ocupa o functie  implicând exercitiul autoritatii de stat) Cod penal, în conditiile art.71  alin.2 Cod penal. 

Potrivit art. 71  Cod penal, „ condamnarea la pedeapsa.... închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a-c Cod penal” În  aplicarea acestui articol  instanta va avea în vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si disp. art 53 alin.2  din  Constitutia  României potrivit carora restrângerea exercitiului  unor drepturi  sau libertati trebuie sa fie proportionala cu  situatia care a determinat-o. Totodata, instanta  retine si considerentele  hotarârii Curtii Europene a Drepturilor Omului data  în cauza Hirst împotriva Marii Britanii în care s-a retinut ca interzicerea ope legis a drepturilor  electorale ale unei persoane  condamnate la pedeapsa  închisorii  reprezinta o încalcare  a art.3 din protocolul 1 al Conventiei.

În baza art. 88 alin1 Cod penal  , se va  dispune deducerea  din pedeapsa a perioadei de retinere si arestare  preventiva a inculpatului de la data de  11.08.2009, la zi.

În baza art. 350 alin.1 C.pr.penala,  se va mentine masura arestarii preventive luata împotriva inculpatului  CV 

Se vor admite actiunile civile formulate de partile civile  Serviciul  de Ambulanta Judetean Vaslui, Spitalul  Clinic de Urgenta  „ Prof. dr. Nicolae Oblu  „ Iasi si Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman „ Bârlad..

În baza  art. 14,346 Cod pr.penala, art.313 din Legea nr. 95/2006  modificata  prin  O.U.G. nr.72/2006 , va fi obligat  inculpatul CV sa plateasca  cu titlu de  despagubiri civile  suma de  1.340,8 lei  Serviciului  de Ambulanta Judetean Vaslui,  suma de 4.534,49 lei Spitalul  Clinic de Urgenta  „ Prof. dr. Nicolae Oblu  „ Iasi si suma de 71,88 lei  Spitalului  de Urgenta „ Elena Beldiman „ Bârlad,sume actualizate la data  executarii.

Initial  partea civilaCIL fiica victimei CH s-a constituit  în cursul urmaririi penale parte civila cu suma de  100.000 lei daune morale  si 8.000 lei daune materiale, constând în cheltuieli de înmormântare si praznice ulterioare .

 La termenul de judecata din data de  6 ianuarie 2010  partea civilaCIL fiica victimei CH  prezenta în instanta a precizat ca îsi majoreaza pretentiile  materiale  de la 8.000 lei la 12.000 lei .

În acest scop în dovedirea  pretentiilor civile  ale acesteia s-au audiat doi martori ML si  CV  care au aratat faptul ca  s-au efectuat  cheltuieli  ocazionate cu înmormântarea si praznicele ulterioare ale victimei CH  suma de 8.000 lei.

 Având în vedere aceste probe , instanta de judecata va constata ca pretentiile materiale solicitate de partea civilaCIL nu sunt dovedite în totalitate si în acest sens va dispune  acordarea în parte a despagubirilor materiale solicitate .

În baza art. 14,346 alin1 Cod pr.penala si art. 998-999 Cod civil,  va fi admisa în actiunea civila formulata de partea civila  Coatu Iolanda – Liliana  si va fi obligat inculpatul  sa achite  acesteia cu titlu de daune materiale suma de  8.000 lei si suma de 12.000 lei cu titlu de daune morale. 

În baza art.189 alin.1  si art.  191 alin. 1 Cod pr.penala, se va obliga  inculpatul  CV la plata cheltuielilor  judiciare avansate de stat în suma totala de 650 lei , din care suma  de 300  lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmarire penala si suma de 350 lei  reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat  în faza de cercetare judecatoreasca din care suma de 200 lei reprezentând onorariu  avocat din oficiu a fost înaintata de fondurile Ministerului Justitiei. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Condamna pe inculpatul CV, cetatean român, studii 8 clase, fara ocupatie, necasatorit, 2 copii minori,stagiul militar nesatisfacut, fara antecedente penale, C.N.P., în prezent detinut în Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi,  pentru savârsirea infractiunii de loviri sau vatamari  cauzatoare de moarte prev. de art.183 Cod penal, , la o pedeapsa de 5 ( cinci  ) ani închisoare.

Pe durata executarii pedepsei, interzice inculpatului  exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit.a  teza a-II-a( dreptul de a fi ales  în autoritatile publice sau în functii elective publice ) si lit.b Cod penal, în conditiile art.71  alin.2 Cod penal. 

 În baza art. 88 alin.1 Cod penal, dispune deducerea din durata pedepsei închisorii aplicate a perioadei de retinere si arest preventiv a inculpatului, de la data de 11.08.2009 la zi.

În baza art. 350 alin.1 C.pr.penala, mentine masura arestarii preventive luata împotriva inculpatului  CV.

Admite actiunile civile formulate de partile civile ,  Spitalul de Urgenta „ Elena Beldiman „ Bârlad,  Serviciul  de Ambulanta Judetean Vaslui si Spitalul  Clinic de Urgenta  „ Prof. dr. Nicolae Oblu  „ Iasi  .

În baza  art. 14,346 Cod pr.penala, art.313 din Legea nr. 95/2006  modificata  prin  O.U.G. nr.72/2006 ,obliga pe inculpatul CV sa plateasca  cu titlu de  despagubiri civile  suma de  1.340,8 lei  Serviciului  de Ambulanta Judetean Vaslui,  suma de 4.534,49 lei Spitalul  Clinic de Urgenta  „ Prof. dr. Nicolae Oblu  „ Iasi si suma de 71,88 lei  Spitalului  de Urgenta „ Elena Beldiman „ Bârlad,sume actualizate la data  executarii.

În baza art. 14,346 alin1 Cod pr.penala si art. 998-999 Cod civil, admite în parte actiunea civila formulata de partea civila  Coatu Iolanda – Liliana  si  obliga inculpatul  sa achite  acesteia cu titlu de daune materiale suma de  8.000 lei si suma de 12.000 lei cu titlu de daune morale.

În baza art.189 si art.  191 alin. 1 Cod pr.penala, obliga  pe  inculpatul  CV la plata cheltuielilor  judiciare avansate de stat în suma totala de 650 lei , din care suma  de 300  lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmarire penala si suma de 350 lei  reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat  în faza de cercetare judecatoreasca din care suma de 200 lei reprezentând onorariu  avocat din oficiu a fost înaintata de fondurile Ministerului Justitiei.

Cu apel în 10 zile de la  comunicare.

Pronuntata în sedinta publica de la 20 Mai 2010

Presedinte,

RADU-NICOLAE OANA

Grefier,

DORICA TRANDAFIR