PENAL.Infractiuni de talharie

Decizie 128/2010 din 22.12.2010


Deliberând asupra  apelului penal de  faţă,  constată  următoarele :

Prin sentinţa penală  nr. …/8.04.2010 , Judecătoria Buzău  a dispus condamnarea  inculpatului I  F ,  la două pedepse  a câte 5 ani  închisoare pentru comiterea a  două  infracţiuni de tâlhărie  prevăzute de art. 211  alim.1 şi 2  lit b şi c Cod penal  cu aplicarea art. 37  lit. a Cod penal .

Conform  art. 33 lit a – 34  lit b  Cod penal  au fost contopite  cele două pedepse  în pedeapsa rezultantă  de 5 ani  închisoare .

Potrivit art. 83 Cod penal a fost  revocată suspendarea condiţionată  pentru pedeapsa de 2 ani închisoare  aplicată prin sentinţa penală  nr. ../2007 a Judecătoriei Buzău , dispunându-se  ca inculpatul  sa execute  in total 7 ani închisoare.

Au fost interzise inculpatului  drepturile  prevăzute de art. 64 lit a teza a Ii-a şi lit b  Cod penal.

S-a dedus din durata pedepsei  de executat reţinerea şi arestul preventiv  începând cu 24.02.2010.

A fost menţinută starea de arest a inculpatului .

S-a  constatat  acoperit prejudiciul  către partea  vătămată S M  şi  parţial către  P C. 

S-a dispus confiscarea de la  inculpat  a sumei de 300 lei.

A fost obligat inculpatul la 500 lei  cheltuieli judiciare către stat .

Pentru a hotărî astfel , instanţa fondului  a reţinut că în noaptea de 28/29.03.2009  după ce a consumat  băuturi alcoolice  la un local din cartierul Dorobanţi din  municipiul Buzău  , in drum  spre casă  a urmărit-o pe partea vătămată P  Cşi  când aceasta a ajuns in dreptul  blocului …pe strada Gîrlaşi , a prins-o prin spate, i-a pus mâna la gură pentru a nu striga , moment in care  i-a căzut  geanta de pe umăr  , pe care inculpatul  a luat-o şi a fugit. Si-a însuşit  din geantă telefonul mobil si suma de 52 lei , restul actelor comunicându-le.

In data de 23/24.02.2010 , in timp ce  se deplasa spre domiciliu de la un  bar unde consumase bauturi alcoolice , a urmărit-o pe partea vătămată S I M , i-a pus  mâna la gură pentru a nu striga , a tras-o de păr şi in momentul in care s-a căzut geanta de pe umăr  a luat-o şi a fugit. Şi-a însuşit suma de  42 lei  şi a aruncat geanta.

Faptele inculpatului au fost încadrate  în dispoziţiile art. 211 alin.1 şi 2 lit b şi c  Cod penal.

La individualizarea pedepsei s-au avut in  vedere gradul de pericol social  ridicat al faptelor , modalitatea  de comitere , starea de recidivă  postcondamnatorie, poziţia sinceră a inculpatului.

Împotriva acestei sentinţe a declarat  apel inculpatul considerând pedepsele  aplicat ca fiind prea aspre  în condiţiile in care  prima  faptă  a fost cercetată  pe  baza autodenunţului , a avut o poziţie  sinceră .

Examinând apelul declarat , instanţa  constată că este  întemeiat pentru cele ce urmează :

Din declaraţiile părţilor vătămate  coroborate cu recunoaşterile inculpatului rezultă  fără dubiu că în datele  de 28/29.03.2009  si 23/24.02.2010 , profitând  de faptul că  pe străzi prezenţa trecătorilor  era scăzută, de faptul că era întuneric , inculpatul a deposedat două  persoane de sex feminin  de genţile pe care le aveau , folosind violenţa  fizică, însuşindu-şi  bunurile de valoare  comiţând infracţiunile de tâlhărie  prevăzute de art. 211 alin.1 şi 2  lit b si c  Cod penal .

Iniţial  faţă de inculpat  s-a început  urmărirea penală  pentru comiterea  infracţiunii de tâlhărie faţă de partea vătămată  S I M , inculpatul  fiind ulterior arestat  la data de 25.02.2010.

La data de 25.02.2010 inculpatul  recunoaşte că a mai  comis in anul  2009 o infracţiune de tâlhărie in  mod asemănător , dând date despre  bunurile sustrase , locul in care a fost  abandonată  geanta sustrasă , a condus organele de  poliţie in teren pentru efectuarea  cercetării la faţa locului  , declaraţie reluată  şi in  data  de 3.03.2010 , doar că in prima  declaraţie inculpatul încurcă data comiterii faptei.

Declaraţiile acestuia  privind  locul in care a abandonat bunurile , modul in care a fost  îmbrăcat  au făcut  posibilă legătura intre acesta şi infracţiunea comisă in  28/29.03.2009  asupra părţii vătămate  P C.

Reţinând contribuţia inculpatului  la descoperirea autorului faptei  , poziţia  de  recunoaştere  constantă  a celor două fapte, instanţa de control  judiciar  consideră că faţă  de  acesta se pot  reţine circumstanţele  atenuante  prevăzute de art. 74 lit c  Cod  penal cu consecinţele  prevăzute de art. 76 lit b  Cod penal  , astfel că in baza art. 379 pct.2  lit a  Cod procedură penală  se va admite apelul , se va desfiinţa  în parte  in latura  penală sentinţa , se vor repune  pedepsele in individualitatea lor ,  se vor recunoaşte  inculpatului  circumstanţele atenuante  prevăzute  de art. 74 lit c Cod penal şi se vor  redoza cele două pedepse  la 4 ani închisoare.

Se vor recontopi  cele două pedepse in  pedeapsa  de 4 ani închisoare.

Conform art. 83 Cod penal  se va menţine revocarea suspendării condiţionate  a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală  nr. …/2007a Judecătoriei Buzău , urmând ca  inculpatul să execute in total 6 ani închisoare.

Se vor interzice inculpatului  drepturile prevăzute  de art. 64 lit a teza a II-a şi lit b Cod penal.

Se va menţine starea de arest  şi se va deduce la zi reţinerea si arestul preventiv  cu începere de la 24.02.2010 .

Se vor menţine dispoziţiile sentinţei privind  soluţionarea laturii civile şi confiscarea  sumei de 300 lei.

Văzând şi dispoziţiile  art. 192  alin.3 Cod procedură penală.