Furt

Sentinţă penală 1 din 05.01.2010


R O M A N I A

INSTANTA

Asupra cauzei de fata ;

La data de 18.05.2009  s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosar 2008 ,al Parchetului de pe langa Judecatoria  B prin care s-a dispus punerea in miscare  a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatei  S AM, pentru a fi cercetata cu privire la  infractiunile de violare de domiciliu in forma continuata si furt calificat in forma continuata prev.de  art.192 al.1 c.penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si art..208 al.1 209 alin.1 lit.i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si art.33 lit.a si 99  si urm.cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca in perioada iunie-august 2008, inculpata a patruns fara drept pe timp de zi la 2 parti vatamate si a sustras de la acestea si inca 3 parti vatamate din com. Z, bunuri constand in:telefoane mobile, alimente, bani,imbracaminte,o camera foto digitala,un inel,un lantisor si o verigheta din aur.

La data de 28.10.2009 s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in P/2008 ,al Parchetului de pe langa Judecatoria  B prin care s-a trimiterea in judecata a aceleiasi inculpate,in stare de arest preventiv,pentru a fi cercetata cu privire la  infractiunile de furt calificat in forma continuata prev.de art.208 al.1 209 alin.1 lit.g,i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si 99 al.3  si urm.cod penal; furt calificat in forma continuata prev.de art.208 al.1 209 alin.1 lit.i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si 99 al.3  cod penal;tentativa la furt si violare de domiciliu prev.de art.  20 rap.la art. art.208 al.1  cod penal si art.192 al.1 c.penal cu art.99al.3 cod penal;furt calificat in forma continuata prev.de art. art.208 al.1 209 alin.1 lit.i cod penal cu aplic.art.41 al.2 cod penal si  si 99 al.3 c.penal si tentativa la furt calificat in forma continuata prev.de art.  20 rap.la art. art.208 al.1  cod penal  cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si art.99al.3 cod penal.

In actul de sesizare al instantei se retine ca in perioada 29.08.2008-28.08.2009, inculpata a patruns fara drept si a incercat sa sustraga bunuri de la 2 parti vatamate, sustragand insa de la 8 parti vatamate,de pe raza com.Z  si Munic. B bunuri constand in :bijuterii,bani,telefoane mobile ,imbracaminte si alimente.

Avand in vedere ca cele doua cauze priveau aceiasi inculpata,iar faptele erau concurente,instanta a dispus in baza art,34 lit.d c.pr.penala conexarea celor doua cauze.

Din probatoriul administrat in cauza instanta retine ca in data de 20.06.2008,inculpata a mers in vizita la o ruda de a sa pe nume P A D in jurul orelor 16,30

A observat ca aceasta isi pusese la incarcat telefonul mobil pe o masina de spalat aflata afara.

Profitand de faptul ca vatamata a mers in spatele casei,inculpata a sustras telefonul si a parasit locul faptei deplasandu-se in munic.B unde a dat telefonul la schimb unei persoane pe nume R.

Pe parcursul cercetarilor bunul a fost recuperat si restituit p.vatamate,astfel ca  prejudiciul in val.de 300 lei s-a recuperat.

Pe data de 1.08.2008,inculpata a mers la locuinta p.vatamate I P ,in jurul orelor 12 si a strigat la poarta pentru a vedea daca acesta este acasa.

Neprimind nici un raspuns, inculpata a intrat in curte pe poarta inchisa, dar neasigurata.

Din locuinta, unde a patruns pe usa neasigurata, a sustras o pereche de sandale, o bluza de trening ,un ceas, o curea, cosmetice, o camera foto digitala marca Sony, un telefon mobil marca NOKIA,o pereche de ochelari de soare si dintr-un portmoneu suma de 160 lei.

Bunurile au fost restituite pe parcursul cercetarilor mai putin camera foto digitala despre care inculpata  a afirmat ca a dat-o initial numitului B C sa faca poze si dupa ce i-a fost restituita a uitat-o pe o banca in parc.

Prejudiciul total de 1500 lei produs p. vatamate I P a fost recuperat partial.

Pe data de 4.08.2008,inculpata a trecut prin dreptul locuintei p. vatamate E I si a observat ca acesta plecase de acasa.

A luat hotararea de a patrunde in locuinta acestuia pentru a sustrage bunuri.

In acest scop a deschis zavoarele de la poarta,a intrat in curte,apoi in casa deoarece usa de acces nu era incuiata si de aici a sustras un telefon marca NOKIA,un inel,un lantisor si o verigheta din aur precum si un alt telefon mobil.

In timp ce se afla in bucatarie a fost surprinsa de fratele p.vatamate si pentru a-l induce in eroare pe acesta s-a prefacut ca sterge masa spunandu-i ca face curat si ca proprietarii casei sunt plecati la magazin. Dupa ce E S a plecat,inculpata a parasit si ea locul faptei.

In aceiasi zi inculpata a fost gasita de p. vatamata care si-a recuperat bunurile astfel ca prejudiciul in suma de 1700 lei a fost recuperat.

Tot in aceiasi zi dupa ce a parasit domiciliul p. vatamate E I in momentul in care a trecut pe langa locuinta p. vatamate T E a observat ca poarta de acces in curte era incuiata cu un lacat.

A dedus ca vatamata nu este acasa si in consecinta s-a  hotarat sa sustraga bunuri din locuinta acesteia.

In acest scop s-a deplasat in spatele locuintei si a escaladat o poarta confectionata din plasa de sarma care era  mai joasa ca restul gardului.

Dupa ce a ajuns in curte,a tras de un geam care s-a deschis si a patruns in dormitorul casei unde a sustras un telefon  mobil marca NOKIA si un inel de argint.

A iesit din casa si prin fortarea geamului de la bucatarie a patruns in acea incapere de unde a sustras o punga cu dulciuri,o legatura cu 2 chei si un borcan cu compot.

Cu  bunurile astfel sustrase inculpata a parasit locul faptei si a ascuns bunurile in zona Cantonului CFR.

In aceiasi zi a fost gasita la bunicul sau de catre p. vatamata TE.

Inculpatul a predat bunurile p.vatamate astfel ca prejudiciul in suma de 250 lei a fost recuperat.

Tot in aceeasi zi inculpata s-a hotarat sa patrunda si in locuinta p.vatamate P M pe care-l vazuse cand  pleca de acasa.

A tras  zavorul cu care era incuiata poarta si a patruns in curte unde a constatat ca usa casei era asigurata cu lacat. S-a izbit de mai multe ori in usa pana ce aceasta a cedat,apoi a patruns in interior de unde a sustras alimente din frigider,o geanta tip rucsac,clame de par,o curea si suma de 110 lei.

In timp ce se afla in dormitor si incerca sa deschida un calculator,in casa a intrat sotia vatamatului care a prins-o pe inculpata.

Aceasta a reusit sa se smulga din mainile celei care o prinsese si a fugit abandonand plasa cu alimente ,ramanand asupra ei suma de 110 lei,o curea si niste clame.

In aceiasi zi a fost gasita de p.vatamata la unchiul ei si a recuperat cureaua si clamele mai putin banii,despre care inculpata a spus ca i-a cheltuit.

Prejudiciul produs p.vatamate,in acest fel ,recuperat partial.

Pe data de 29.08.2008 in jurul orelor 8-9,inculpata a observat ca p.vatamata M I si sotia sa au plecat de acasa si in aceste imprejurari a luat hotararea de a intra  in locuinta acestora pentru a sustrage bunuri.

In acest scop a escaladat poarta de acces in curte si vazand ca una din usile de la casa era legata cu sfoara,a deschis-o si din interiorul locuintei a sustras suma de 760 lei aflata intr-un sertar,o bratara  si un lantisor de aur care se aflau pe soba.

La iesirea din curte a fost observata de vecinele p. vatamate si anume T A si M M care au anuntat-o. Partea vatamata i-a solicitat inculpatei sa-i restituie bunurile,dar aceasta nu le-a predat toate si anume mai putin suma de 350 lei.

In acest fel prejudiciul a fost recuperat partial.

In data de 21.10.2008 in jurul orelor 9,00, inculpata s-a deplasat la locuinta p. vatamate R Gh. N si dupa ce s-a asigurat ca nu o vedere nimeni,a escaladat poarta si patrunzand in curte s-a deplasat la locuinta,iar prin fortarea unui geram a patruns in interior de unde a sustras ,dintr-un dulap doua inele si un lantisor din aur si suma de 1150 lei,precum si un telefon mobil marca ALCATEL.Cu ocazia cercetarilor,inculpata a recunoscut ca mai patrunsese in imobilul respectiv inca de 3 ori,noaptea si sustrasese bani:250 lei,50 lei si respectiv 9 lei,la ultima fapta gasind intr-un fiset o legatura cu chei despre care a banuit ca sunt de la magazinul p. vatamate.

Cu ajutorul  acelor chei a mers la magazin si a sustras suma de 150 lei si 3 cartele telefonice.

In timpul cercetarilor s-a recuperat de la inculpata bunurile sustrase in data de 21.10.2008 precum si suma de 914 lei.

Prejudiciul total produs p. vatamate ca persoana fizica cat si ca reprezentant al societatii SC B V SRL a fost de 300 lei si s-a recuperat partial.

Pe data de 21.10.2008 in jurul orelor 23,inculpata s-a deplasat la locuinta p. vatamate  G V si dupa ce a escaladat poarta de acces si a fortat o fereastra,a patruns in interiorul locuintei de unde a sustras un telefon mobil marca NOKIA 6234,cu tot cu incarcator,iar dintr-un dulap o pereche de pantaloni blugi scurti,precum si o bluza si un hanorac. Inculpata a fost vazuta ulterior de catre numitii U G si I D, cu telefonul mobil asupra sa si recunoscand bunul l-a anuntat pe vatamat.

Acesta i-a solicitat restituirea bunului,iar inculpata s-a conformat.

In cursul cercetarilor s-au recuperat si blugii si bluza tip hanorac,astfel ca prejudiciul produs p. vatamate a fost recuperat integral.

Pe data de 31.10.2008 in jurul orelor 23, inculpata s-a deplasat la locuinta p. vatamate  M N D si dupa ce a escaladat gardul si a  patruns in curte,prin fortarea unei  ferestre a intrat intr-o incapere, iar dintr-un birou a sustras o pereche de cercei si un colier din aur,un parfum si suma de 200 lei si 15 euro.

Banii i-a cheltuit in munic.B.

Din prejudiciul total de 2000 lei, p.vatamata a recuperat o parte ramanand,valoric de recuperat 300 lei.

In una din zilele intervalului de timp  26-29.07.2009,p.vatamata P A,care domiciliaza in munic.B si plecase cu familia la tara in localitatea M,inculpata a escaladat gardul si dupa ce a patruns in curte,prin fortarea usii de acces a  patruns in locuinta de unde a sustras tricouri,pantaloni,lenjerie de dama,ciorapi,sandale,dulciuri si o trusa de machiaj pe care le-a pus intr-o sacosa gasita la locul faptei.

O parte din bunuri le-a folosit inculpata,iar altele au fost date la diferite cunostinte.

Prejudiciul produs p.vatamate a fost de 650 lei si nu s-a recuperat.

Pe aceiasi strada pe care locuieste P A,domiciliaza si p.vatamata  P C I.

Constatand ca acesta nu se afla la domiciliu in una din zilele intervalului 29-31.07.2009,inculpata, ca si anterior a patruns in locuinta acestuia de unde a sustras o sticla de parfum,o ciocolata si un card bancar.

Prejudiciul in val.de 40 lei nu a fost recuperat.

In data de 31.07.2009,inculpata se deplasa pe strada D din munic.B,in prima parte a zilei si a observat ca la nr.10 unde locuieste p.vatamata G A nu este nimeni.

A luat hotararea de a sustrage bunuri si dupa ce a  escaladat gardul ,printr-un geam gasit deschis a patruns in interior si dintr-un dulap a sustras suma de 150 lei.

Prejudiciul cauzat p.vatamate de 150 lei nu a fost recuperat.

In data de 28.07.2009, in jurul orelor 11,30-12,inculpata se deplasa pe strada V din munic.B,si a luat hotararea de a patrunde in locuinta p.vatamate A N sa sustraga bunuri.

A escaladat poarta de acces si a fortat usa de la intrare care era asigurata.

Deoarece nu a reusit s-o deschida si pentru ca fusese vazuta de o vecina,inculpata a parasit locul faptei si s-a deplasat pe sr.V.I.P.

Aici a observat ca p.vatamata R E paraseste imobilul,impreuna cu fiul sau si atunci a luat hotararea sa patrunda in imobil si sa sustraga bunuri.

A intrat pe poarta inchisa,dar neasigurata si apoi s-a deplasat la usa de acces in locuinta.

Cand a vrut sa intre in casa a vazut-o pe fiica p.vatamate si atunci a intrebat-o unde este mama,totodata abandonand ideea de a mai sustrage bunuri.

A parasit curtea si cand a ajuns la poarta s-a intalnit cu p. vatamata care crezand ca este o colega de a fiicei sale nu i-a spus nimic,mai mult permitandu-i sa iasa.

Pe data de 25.08.2009,in jurul orelor 13-14,inculpata s-a deplasat pe str.T C din munic.B si cand a ajuns in dreptul nr.2 Bis unde locuieste p.vatamata P L,a luat hotararea sa sustraga bunuri din locuinta respectiva.

Dupa ce a supravegheat un timp locul a escaladat gardul apoi a mers la o fereastra care era deschisa,dar avea plasa pentru tantari,pe care a inlaturat-o si a patruns in interior de unde a sustras 2 telefoane mobile cu tot cu incarcatoare,un lantisor ,doua perechi e cercei si un inel,toate din aur,un lant de argint cu medalion ,un alt medalion in forma literei L;4 parfumuri de dama si un aparat medical de masurarea glicemia.

O parte din bunuri le-a vandut ulterior la mai multe case din munic.B,iar altele au fost restituite in cursul urmaririi penale p.vatamata ,astfel ca prejudiciul produs acesteia in suma de 29000 lei a fost recuperat partial.

Pe data de 28.08.2009,in jurul orelor 13-13,30,inculpata s-a deplasat  din nou la locuinta p. vatamata P cu intentia de a sustrage iarasi bunuri.

Dupa ce a escaladat  gardul si a intrat in curte a fost observata de sotul partii vatamate ,P C,care a urmarit-o si a reusit s-o prinda de un picior dupa ce se impiedicase si cazuse,dar pentru ca s-a smucit a reusit sa scape si sa paraseasca locul faptei.

Situatia de fapt mai sus retinuta s-a stabilit pe baza urmatoarelor  mijloace de proba:plangerile si declaratiile partilor vatamate,procesele verbale de cercetare la fata locului,plansele foto,procesele verbale de reconstituire,dovezile de predare-primire a bunurilor provenite din furt;rapoartele de constatare tehnico-stiintifica,procesele verbale de recunoastere a inculpatei;procesul verbal de depistare a inculpatei;declaratiile martorilor audiati in cauza,coroborate cu declaratiile inculpatei care a recunoscut savarsirea faptelor.

Faptele inculpatei S AM,de a sustrage prin efractie si escaladare,noaptea,bunuri de la p.vatamate P A.D.,I P.,E I;T E;P  M;M I.;R Gh.N;G V si matei N,in perioada 20.06.2008-31.10.2008 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev.de art. 208 al.1 209 alin.1 lit.g,i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si 99 cod penal.

Fapta inculpatei S AM,de a sustrage prin escaladare  si efractie,bunuri de la p.vatamate:P A;P C I si G A,in perioada 26-31.07.2009 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev.de art. 208 al.1 209 alin.1 lit.i cod penal cu aplicarea art.41 al.2 cod penal si  art.99 al.3  cod penal.

Fapta aceleiasi inculpate de a incerca sa sustraga,in data de 28.07.2009,bunuri de la p.vatamata C R E,fiind impiedicata de prezenta fiicei acesteia la locul faptei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la furt prev.de art. 20 rap.la art.208 al.1 cu aplicarea  art.99 al.3 c.penal.

Fapta aceleiasi inculpate de a sustrage in data de 25.08.2009,prin efractie de la p.vatamata Pn L,bunuri , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev.de art. 208 al.1,209 al.1 lit.i  cod penal cu aplicarea  art.99 al.3 c.penal.

Fapta inculpatei de a incerca sa sustraga prin escaladare si efractie in data de 28.07.2009 si 28.08.2009 de la partile vatamate A N si P C,bunuri ,fiind impiedicata de prezenta unor vecini si respectiv a p-vatamate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la  furt calificat prev.de art.20 rap.la art.208 al.1,209 al.1 lit.i cod penal  cu aplicarea  art.41 al.2 cod penal si art.99 al.3 c.penal.

Fapta inculpatei de a patrunde fara drept,in datele de:1.08.2008;28.07.2009 si 28.08.2009,in curtile partilor vatamate Ignat P;C R.E si E I, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu prev.,de art.192 al.1 cod penal cu aplicarea  art.41 al.2 cod penal si art.99 al.3 c.penal.

In temeiul textelor de lege susmentionate instanta va aplica inculpatei cate o pedeapsa pentru fiecare fapta savarsita la individualizarea careia sa respecte disp.art.52 si 72 cod penal.

Inculpata este minora si a abandonat cursurile scolare. Parintii sunt divortati si nu au supravegheat-o indeajuns ,mama manifestand dezinteres totral fata de aceasta.

Inculpata a mai fost cercetata intr-o cauza penala pentru savarsirea unei infractiuni de talharie si de furt calificat,fiind condamnata la o pedeapsa rezultanta de 2 ani inchisoare prin S.P.605/17.1.2009,definitiva la 14.12.2009 a Judec.B.I s-au aplicat disp.art.81 c.penal.

Inculpata a mai savarsit infractiuni inainte de pronuntarea hotararii sus mentionate astfel ca in cauza sunt aplicabile disp.art.85 c.penal si in consecinta se va anula suspendarea conditionata a executarii pedepsei mentionate.

Potrivit art.449 c.pr.penala raportat la art.36 alin.1 c.penal se va descontopi pedeapsa rezultanta de 2 ani inchisoare aplicata prin S.P. 605/2009 in componentele sale si se vor repune pedepsele in individualitatea lor.

In baza art.33 lit.a si 34 lit.b c.penal inculpata va executa pedeapsa cea mai grea,aplicandu-i-se disp.art. 71 si 64 lit. a, teza II si b Cod penal dupa implinirea varstei de 18 ani,apreciindu-se ca scopul educativ al pedepsei nu poate fi atins decat prin executarea acesteia in regim de detentie motivat de numarul mare de fapte savarsite si prejudiciile produse p.vatamate ramase nerecuperate de majoritatea acestora.

Din pedeapsa rezultanta se va scade,potrivit art.88 c.penal,perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 22.09.2009 la zi.

Potrivit art.350 c.penala se va mentine starea de arest a inculpatei.

P.vatamata I P.; M;M I,R G N;M N D;P A;P C I,GA si P L s-au constituit parti civile in cursul procesului penal solicitand obligarea inculpatei la plata c/val.bunurilor nerecuperate ca urmare a faptelor savarsite de aceasta.

Actiunile civile ale acestora sunt temeinice si dovedite si in consecinta in baza art.14,346 c.pr.penala cu referire la art.998 si urm.cod civil vor fi admise,iar inculpata va fi obligata in solidar cu p.responsabila civilmente la plata catre p.civile a sumelor solicitate.

P.civila I P a solicitat pe langa daunele materiale si daune morale.

Cererea acestuia referitor la daunele morale,urmeaza a fi respinsa ca nedovedita potrivit art.14,346 c.pr.penala cu referire la at.1169 c.civil.

In temeiul art.191 c.pr.penala,instanta va obliga pe inculpata la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate in cauza, in solidar  cu p.resp.civilmente  in care se vor include si onorariile pentru asistenta  juridica din oficiu la urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca,ce vor  fi virate din fondul Ministerului Justitiei  si Liberatii Cetatenesti catre Baroul de Avocati V

6