Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Conform art. 864 Cod penal dacă cel condamnat nu îndeplineşte, cu rea-credinţă obligaţiile stabilite de instanţă, aceasta revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunân...

Sentinţă penală 126/P din 03.12.2012


Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Conform art. 864 Cod penal dacă cel condamnat nu îndeplineşte,

cu rea-credinţă obligaţiile stabilite de instanţă, aceasta revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei

 

Prin sesizarea formulată de Biroul de Executări Penale de pe lângă Tribunalul Neamţ privind pe condamnata, în temeiul art. 447 al 2 Cod procedură penală,  raportat la art. 86/4 Cod penal  s-a solicitat revocarea suspendării sub supraveghere a  executării pedepsei.

Analizând motivele sesizării, adresa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ şi cadrul legal aplicabil în cauză se reţin următoarele considerente:

Prin sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Neamţ, s-a dispus condamnarea pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 254 alin. 1,2 Cod penal, cu referire la art. 6 şi 7 alin.1 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.  41 alin.2 Cod penal, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal pe o durată de 2 (doi) ani, după executarea pedepsei principale, iar în baza art. 357 alin. 3 Cod procedură penală, s-a interzis inculpatei exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b şi c  Cod penal, pe durata şi în condiţiile art. 71 alin. 2 Cod penal.

În baza art. 81, 82 Cod penal, s-a suspendat condiţionat executarea pedepsei principale aplicată condamnatei, pe o perioadă de 5 ani, iar în baza art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a suspendat executarea pedepsei accesorii, pe durata suspendării executării pedepsei principale.

În baza art. 359 Cod procedură penală, s-a atras atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal.

Prin decizia penală pronunţată de Curtea de Apel Bacău, rămasă definitivă prin nerecurare s-a dispus:

În baza art. 379 pct. 1 lit. b Cod Procedură penală, s-a respins apelul declarat de inculpată.

S-a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă I.C.C.J. -D.N.A – Serviciul Teritorial Bacău.

 În baza art. 379 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, s-a desfiinţat în parte sentinţa penală atacată doar cu privire la modalitatea de executare a pedepsei principale de 3 ani, închisoare,  şi rejudecând:

 În baza art. 86/1 Cod penal, s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 3 ani, închisoare, aplicată inculpatei, pe durata unui termen de încercare de 6 ani fixat in condiţiile art. 86/2 Cod penal.

 În baza art. 86/3 Cod penal, pe durata termenului de încercare s-au impus inculpatei următoarele măsuri de supraveghere:

 a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ la datele stabilite de acesta.

 b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

  c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

 d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele ei de existenţă.

  S-a desemnat ca organ cu atribuţii pentru efectuarea supravegherii inculpatei Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ.

  În baza art. 359 Cod procedură penală, s-a atras atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 86/4 Cod penal cu privire la revocarea suspendării sub supraveghere, în cazul nerespectării obligaţiilor impuse de instanţă.

 S-au menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate.

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ face cunoscut că, condamnata a fost luată în evidenţa acestui serviciu şi de la acel moment au început demersurile de identificare acesteia şi pentru a realiza punerea în executare a sentinţei penale, demersuri care au rămas fără nici un rezultat întrucât, din cercetările efectuate şi din relaţiile primite de la fostul soţ al condamnatei a rezultat că susnumita este plecată din localitatea de domiciliu de cca. 4 ani.

În cauză, condamnata nu s-a prezentat la nici un termen de judecată deşi a fost legal citată şi s-au făcut demersuri procedurale pentru stabilirea domiciliului sau reşedinţei de fapt actuale, atât prin relaţii solicitate la Primăria municipiului Piatra Neamţ Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, cât şi prin citarea condamnatei cu mandat de aducere.

 Potrivit dispoziţiilor art. 86/4 Cod procedură penală, cu privire la care s-a atras atenţia condamnatei prin dispozitivul deciziei penale pronunţată de Curtea de Apel Bacău, în temeiul dispoziţiilor art.  359 Cod procedură penală, se  prevede în mod imperativ că dacă cel  condamnat nu îndeplineşte cu rea – credinţă măsurile de supraveghere prevăzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanţă, aceasta revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei.

În cauză, se constată că respectiva condamnată se sustrage cu rea- credinţă măsurilor de supraveghere, rea – credinţă care rezultă cu evidenţă din faptul că aceasta şi-a schimbat domiciliul sau reşedinţa de fapt încălcându-şi în mod expres obligaţia stabilită în conţinutul măsurii de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere de a anunţa, în prealabil,  despre o asemenea schimbare Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Neamţ.

 În consecinţă, se constată că intimata – condamnată se sustrage de la executarea sentinţei penale, pronunţată de Tribunalul Neamţ, astfel cum a fost schimbată în parte de Curtea de Apel Bacău, în modalitatea suspendării sub supraveghere şi  în baza art. 86 ind.4 Cod penal, raportat art. 447 alin.1 Cod procedură penală,  se va admite ca fiind întemeiată sesizarea  cu privire la revocarea suspendării sub supraveghere a pedepsei principale de 3 ani, închisoare aplicată condamnatei.

 În temeiul art. 71 al 2 Cod penal, se va  interzice condamnatei exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 al 1 lit. a teza II şi lit. b Cod penal pe durata executării principale.

Domenii speta