Împotriva hotărârii prin care s-a dispus respingerea recursului nu se poate formula cerere de revizuire întrucât aceasta nu evocă fondul

Sentinţă civilă 698 din 30.09.2013


Potrivit dispoziţiilor art. 322 C.p.c. , „revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri:…”.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului  Galaţi , SC O SRL , în contradictoriu cu intimata CNADNR SA , a solicitat revizuirea deciziei pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. …………….

În drept , invocă dispoziţiile art. 322 ind. 1 alin. 1 pct. 1 C.p.c.

Legal citată , intimata nu a fost reprezentată în faţa instanţei , dar a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de revizuire formulată întrucât hotărârea pronunţată este legală şi temeinică.

În drept , intimata a invocat dispoziţiile HG nr. 1373/2008, ale OG nr.2/2001 şi ale Codului de procedură civilă.

Verificând  decizia  ce face obiectul cererii de revizuire , Tribunalul a reţinut  următoarele:

Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. ……….. / 15.11.2010, s-a reţinut , la data de 25.10.2010 , la punctul de încărcare din I , aparţinând SC O SRL , nu existau instalaţii de cântărire a vehiculelor , acestea nefiind deţinute de către furnizorul de bunuri divizibile. 

În temeiul art. 8 alin 1 lit. a din HG nr. 1373/2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România s-a dispus aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 20.000 lei pentru contravenţia prevăzută de art. 2 alin 1 din HG 1373/2008.

Prin sentinţa civilă nr. …………… a Judecătoriei Galaţi s-a dispus respingerea ca neîntemeiată a plângerii formulată de SC O SRL .

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs petenta , solicitând admiterea recursului , casarea sentinţei recurate şi trimiterea cauzei spre rejudecare sau modificarea sentinţei şi , în rejudecare , admiterea plângerii în sensul anulării procesului verbal ca nefondat. În subsidiar , a solicitat înlocuirea amenzii cu avertisment.

Prin decizia nr. ………, Tribunalul Galaţi a respins ca nefondat recursul declarat , analizându-l atât din prisma motivelor invocate , cât şi sub toate aspecte , potrivit dispoziţiilor art. 304 ind. 1 C.p.c.

Nemulţumită de decizia indicată anterior , revizuenta - petentă a promovat prezenta cerere de revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 322 alin. 1 pct. 1 C.p.c.

Potrivit dispoziţiilor art. 322 C.p.c. , „revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere în următoarele cazuri: ...”. Din formularea textului legal , rezultă aşadar că enumerarea categoriilor de hotărâri ce pot fi atacate este limitativă , iar nu exemplificativă.

Astfel , s-a reţinut că revizuirea este o cale extraordinară de atac , de retractare , devolutivă şi nesuspensivă de drept de executare. Spre deosebire de recurs care  are în vedere în primul rând erorile de drept , revizuirea vizează îndreptarea erorilor de fapt , urmărind retractarea hotărârii în care starea de fapt stabilită nu corespunde adevărului obiectiv .

Ca urmare , pentru a putea fi supusă revizuirii , hotărârea atacată trebuie să evoce fondul , deoarece , în alt fel , s-ar ajunge să se încalce principiul legalităţii căii de atac , în sensul că orice cale de atac poate fi exercitată doar dacă este prevăzută de lege şi în condiţiile prevăzute de aceasta.

Or , în speţă , decizia contestată , pe lângă faptul că a analizat toate apărările petentei , nu evocă fondul întrucât instanţa de recurs nu a acordat nimic , soluţia fiind de respingere a recursului ca nefondat.

Faţă de aspectele reţinute anterior , în temeiul prevederilor art. 323 şi următoarele C.p.c. , Tribunalul a respins cererea de revizuire ca neîntemeiată.