Din actele şi lucrările dosarului, instanţa retine următoarele:
Între reclamantul P. P. şi pârâta SC Z. SA, prin Cabinet individual de insolvenţă , s-a încheiat înscrisul sub semnătură privată intitulat procesul verbal de licitaţie din 22 iulie 2003, prin care pârâta s-a obligat să vândă, iar reclamantul s-a obligat să cumpere dreptul de proprietate asupra imobilului în suprafaţă de 63, 7 m p şi terenul aferent în suprafaţă de 806,18 mp situat în comuna B. M. cu vecinii: N – R. L., S – O. C. V – teren agricol, , E – drum comunal- preţul fiind de 1.349.000 lei ROL, în acest sens încheindu-se înscrisul procesul verbal de licitaţie din 22 iulie 2003. La data încheierii convenţiei între părţi, reclamantul a intrat în posesia terenului, iar pârâtul a primit preţul. Instanţa reţine că ulterior încheierii antecontractului, din diverse motive, pârâtul nu s-a putut prezenta la notar.
Instanţa mai reţine că în cauză, între părţi, a intervenit o promisiune bilaterală de a vinde şi cumpăra, aceştia obligându-se pe viitor să constituie un drept de proprietate asupra unui imobil şi, în acest fel, s-a născut în sarcina lor, obligaţia de a face, constând în încheierea contractului de vânzare-cumpărare autentic.
Atâta vreme cât promitentul vânzător nu-şi respectă obligaţia, obiectul antecontractului se găseşte în patrimoniul vânzătorului iar înscrisul sub semnătură privată încheiat între părţi cuprinde toate elementele esenţiale ale unei convenţii, nu există nici un impediment ca, în baza art. 111 C.p.c., instanţa, potrivit principiului executării în natură a obligaţiilor reglementat de art. 1073 Cciv., să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare în temeiul căreia operează transferul dreptului de proprietate de la data rămânerii irevocabile a acesteia.
Potrivit art. 5 alin.2 Titlu X din Legea nr.247/2005, în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren una din părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţia poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract.
Faţă de cele expuse, instanţa constată că între reclamant pe de-o parte şi pârât pe de altă parte, a intervenit o promisiune de vânzare-cumpărare, aceştia asumându-şi o obligaţie de a face, respectiv de a încheia în formă autentică contractul de vânzare-cumpărare asupra imobilului în suprafaţă de 63, 7 m p şi terenul aferent în suprafaţă de 806,18 mp situat în comuna B. M. cu vecinii: N – R. L., S – O. C., V – teren agricol, , E – drum comunal.
Având în vedere că pârâtul nu a înţeles să-şi respecte obligaţia asumată, iar reclamantul şi-a respectat obligaţia asumată prin antecontractul de vânzare-cumpărare, faţă de dispoziţiile art. 1073 C.civ şi art. 5 alin.2 Titlu X din Legea nr.247/2005 , instanţa constată că acţiunea formulată de reclamant este întemeiată şi o va admite astfel cum a fost formulată.
Va constata că între reclamant şi pârât a intervenit o convenţie de vânzare-cumpărare asupra terenului în suprafaţă de 63, 7 m p şi terenul aferent în suprafaţă de 806,18 mp, situat în intravilanul satului B. M., şi va dispune ca prezenta hotărâre să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.
Curtea de Apel București
Antecontractul de vânzare-cumpărare înscris în cartea funciară nu reprezintă o sarcină a imobilului care să impună acordul promitenţilor cumpărători la încheierea operaţiunii de dezmembrare
Curtea de Apel Constanța
Legea nr. 112/1995. Obligatia de înstrainare a locuintelor catre chiriasi. Drept nascut anterior Legii nr. 112/1995, dar exercitat dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001. Aplicarea legii civile in timp.
Curtea de Apel Oradea
Nulitate contract vânzare-cumparare. Rectificare CF. Imobil preluat fara titlu de Statul Român. Contract de vânzare-cumparare încheiat în baza Legii nr. 112/1995
Judecătoria Slatina
hot act aut
Curtea de Apel Suceava
Anulare act sub semnătură privată.Vânzarea bunului altuia. prezumţia de bună-credinţă