Continutul constitutiv al infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica mai mare decât limita legala.
Art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicata: art. 345 alin. 2 cod procedura penala.
Deliberând asupra cauzei penale privindu-l pe inculpatul S.I., trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibati alcoolica mai mare decât limita legala, prevazuta si pedepsita de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicata, constata urmatoarele:
Din procesul verbal de depistare rezulta ca in noaptea de 17/18.04.2009, inculpatul a fost depistat dupa ce a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale, acesta conducând autoturismul marca Peugeot, proprietate personala cu numarul CT-09-UPA, sub influenta bauturilor alcoolice.
Fapta inculpatului de a conduce un autovehicul pe drumuri publice cu o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicata, privind circulatia pe drumurile publice.
În ceea ce priveste latura obiectiva a infractiunii, instanta constata ca existenta elementului material, respectiv conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice rezulta din probele administrate pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti respectiv : proces verbal de depistare; rezultat alcotest; buletin analiza toxicologica – alcoolemie si declaratiile martorului coroborate cu declaratiile date de inculpat pe întreg parcursul procesului penal.
Infractiunea incriminata fiind una de pericol, urmarea imediata a faptei savârsite de catre inculpat consta în punerea în pericol a sigurantei traficului rutier. Starea de pericol pentru valoarea ocrotita de actul normativ mai sus mentionat s-a produs prin însasi savârsirea actiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
De asemenea, legatura de cauzalitate între fapta savârsita si urmarea socialmente periculoasa rezulta ex re, din însasi savârsirea faptei.
În ceea ce priveste latura subiectiva a infractiunii, instanta retine ca inculpatul a savârsit fapta cu intentie indirecta prevazuta de art.19 alin.1 pct.1 lit. b C.pen, întrucât acesta a prevazut rezultatul faptei sale, respectiv punerea în pericol al sigurantei circulatiei rutiere si a participantilor la trafic si, desi nu l-a urmarit, a acceptat posibilitatea producerii lui.
Având în vedere considerentele expuse mai sus, instanta, va constata ca fapta penala retinuta in sarcina inculpatului exista, a fost comisa cu forma de vinovatie ceruta de lege, astfel ca în baza art. 345 alin. 2 C.proc.pen., urmeaza sa îl condamne pe inculpat pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica mai mare decât limita legala, prevazuta de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicata.
Judecătoria Făurei
Anulare proces verbal de contraventie
Curtea de Apel Târgu Mureș
Vătămare corporală din culpă. Accident de circulaţie. Cheltuieli judiciare suportate de partea civilă. Obligaţia asigurătorului de a suporta cheltuielile judiciare ale părţii civile în temeiul contractului de asigurare
Curtea de Apel Constanța
Conducere autoturism pe un drum public, fără a deţine permis de conducere şi cu o alcoolemie de 1,40%o ce a avut ca urmare producerea unui accident rutier în care a fost vătămată o persoană. Deducerea perioadei executate din pedeapsa anterioară.
Judecătoria Caracal
Infractiuni pe drumurile publice
Judecătoria Vânju Mare
Plângerea contravenţională