Raspundere civila delictuala. Actiune in regres. Legea nr. 136/1995

Sentinţă civilă 134 din 07.01.2009


Prin sentinta civila nr. 134/07.01.2009 a Judecatoriei Iasi, instanta a admis cererea formulata de catre reclamanta A.T.A. in contradictoriu cu paratul M.G. si a obligat paratul la plata catre reclamanta a sumei  de  5647 lei cu titlu de  despagubiri, actualizata cu dobanda legala aferenta de la data introducerii actiunii si pana la achitarea efectiva a debitului .

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca la data de 05.07.2005, paratul M.G. a fost implicat intr-un accident de circulatie, in urma caruia a fost  accidentat autoturismul cu numarul de inmatriculare B-38-FPM si pentru care a  fost amendat contraventional, astfel cum rezulta din procesul verbal de contraventie, intocmit de IPJ Iasi-Serviciul Politiei Rutiere. Totodata instanta a retinut  ca vinovatul de producerea accidentului, paratul in prezenta cauza nu poseda asigurare de raspundere civila obligatorie, valabila la data acidentului si ca potrivit politei de asigurare CASCO nr. 2046300/05.07.2004, autoturismul cu numarul de inmatriculare B-…… beneficia de asigurare de raspundere facultativa CASCO la reclamanta, iar potrivit  ordinului de plata din 26.08.2005, reclamanta a achitat suma de 35105,23  lei cu titlu de reparatii auto, iar factura emisa pentru reparatiile auto sunt in valoare de 5647,67 lei .

Totodata instanta a mai constatat ca paratul a recunoscut debitul si si-a luat angajamentul de a plati in rate lunare, respectiv suma de 25 lei/luna, recunostere care intrerupe termenul de prescriptie al dreptului reclamantei la actiune, actiunea acesteia fiind introdusa in consecinta in termenul legal prevazut de  3 ani de zile, conf. prevederilor Decretului nr. 167/1958 .

In drept instanta a retinut,  potrivit art. 22 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania  „in limitele indemnizatiei plătite în asigurările de bunuri si de răspundere civilă, asiguratorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurării contra celor răspunzători de producerea pagubei”.

Astfel, pentru a opera dispozitiile legale mai sus mentionate trebuie sa fie indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, respectv : existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, a legaturii de cauzalitate intre fapta ilicita si producerea prejudiciului si vinovatia faptuitorului .

In consecinta, instanta a apreciat ca in speta sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, existand o fapta ilicita reprezentata de accidentul produs autoturismului B-……., producand avarii . Totodata prin actele depuse la dosar s-a dovedit si existenta unui prejudiciu in valoare de 5647 lei, legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu cauzat rezultand din inscrisurile depuse la dosar, precum si culpa paratului  constatata prin procesul verbal.

Fata de aceste imprejurari, instanta a considerat ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 22 din Legea nr. 136/1995, pentru exercitarea actiunii in regres de catre reclamanta, motiv pentru care a constatat cererea intemeiata .