Legături personale cu minorul - calitatea procesuala activa a asistentului maternal la care a crescut copilul

Sentinţă civilă 2611 din 26.02.2008


Prin sentinta civila nr. 2611/26.02.2008, Judecatoria Iasi a admis actiunea formulata de reclamantii A.D. si A.C. in contradictoriu cu paratii Consiliul Judetean Iasi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, si D.D.E. si a stabilit in favoarea reclamantilor dreptul de avea legaturi personale cu minora C.R.E.in varsta de 8 ani, in prima si a treia saptamana din fiecare luna incepand de sambata ora 10.00 pana duminica orele 18.00, la domiciliul reclamantilor.

Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut ca, in fapt, minora C.R.E. s-a nascut in anul 2000, iar din anul 2002 si pana in anul 2007 a fost data in plasament la asistentul maternal profesionist A.C., reclamanta din cauza. A constatat instanta din probele administrate in cauza ca in perioada in care minora s-a aflat la familia A. a dezvoltat legaturi puternice de atasament cu sotii reclamanti, carora li se adresa cu „mama si tata”. Din declaratiile scrise depuse la dosar de reclamanti instanta a retinut ca atat medicul de familie si educatoarea, cat si preotul din sat si primarul comunei in care a locuit minora au sustinut faptul ca minora era bine ingrijita de fam. A., avea la aceasta conditii foarte bune din punct de vedere material si locativ, s-a atasat profund de familie.

De altfel, probele administrate in cauza au relevat faptul ca familia A. este o familie de oameni gospodari, seriosi, responsabili, iar in casa atmosfera este placuta, plina de armonie, este  curatenie, iar intre fam. A. si minora s-au dezvoltat relatii de natura „familiala”, relatii care au fost rupte brusc si fara explicatii pertinente de interventia paratei care a inlocuit masura de plasament a minorei la un alt asistent maternal, parata D.D.E..

In drept, au fost retinute de instanta dispozitiile art. 14 din Legea 272/2004 cf. carora „Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament”.

Apreciaza instanta in contextul retinut ca minora, care a dezvoltat astfel de relatii cu fam. A., pe care ii stie mama si tata, este indreptatita sa mentina asemenea legaturi cu reclamantii, fata de care a dezvoltat relatii de atasament, relatii care ar usura reintegrarea in familia din care a fost luata in conditiile in care reclamantii ar avea castig de cauza in demersurile judiciare incepute pentru intoarcerea minorei in domiciliul lor.

S-a avut in vedere de instanta si ca din referatele de evaluare depuse de ambele parti la dosar reiese o anumita inversunare a paratei in a refuza categoric si fara explicatii concrete orice legatura a reclamantilor cu minora, aceasta atitudine intervenind brusc, din luna mai 2007, pentru a impiedica orice demers al reclamantilor in vederea obtinerii adoptiei. Apreciaza instanta ca nu exista nici o dovada certa a faptului ca minora ar fi fost neglijata sau abuzata in vreun fel sau ca nu ar fi fost ocrotita corespunzator la fam. A. in conditiile in care martorii audiati in cauza, inclusiv la solicitarea paratei au relatat ca minora este integrata in familie, este atasata de sotii A. si are conditii foarte bune la acestia.

Considera instanta ca proba cea mai puternica a atasamentului profund al minorei fata de „mama sa C.” a fost in cauza referatul de audiere al minorei, aceasta suferind profund din cauza faptului ca nu i s-a permis sa o revada pe reclamanta. Cu prilejul audierii, copilul vorbea printre lacrimi, solicitand sa ramana cu C.

 Nefiind asadar evidentiate aspecte care sa denote ca mentinerea legaturilor personale cu reclamantii ar fi in detrimentul minorei, apreciindu-se, dimpotriva, ca aceste legaturi se impun, fiind in interesul copilului ca acesta sa revada fiinte dragi lui, instanta va admite actiunea si va stabili in favoarea reclamantilor dreptul de avea legaturi cu minora in prima si a treia saptamana din fiecare luna incepand de sambata ora 10.00 pana duminica orele 18,00, la domiciliul reclamantilor.

Programul astfel stabilit este de natura sa permita pastrarea legaturilor personale, si urmeaza a fi exercitat  in asa fel incat sa nu se influenteze negativ dezvoltarea minorei. Instanta  apreciaza ca reclamantilor trebuie sa li se creeze posibilitatea de a avea legaturi personale cu copilul in mod firesc, fara a se simti stânjeniti de prezenta celuilalt asistent maternal,  având în vedere împrejurarile concrete ale acestui caz, prin mentinerea acestor legaturi minora beneficiind in continuare de grija si afectiunea de care a avut parte anterior.

Urmeaza deci ca instanta sa admita actiunea si sa stabileasca in favoarea reclamantilor dreptul de avea legaturi personale cu minora C.R.E. in prima si a treia saptamana din fiecare luna incepand de sambata ora 10.00 pana duminica orele 18.00, la domiciliul reclamantilor.

Domenii speta