Fara titlu

Sentinţă civilă 214 din 03.02.2009


Dosar nr. 29/257/2009

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA CIVILA Nr. 214

Sedinta publica de la 3 februarie 2009

 Asupra cauzei de fata :

Reclamantul P R a chemat în judecata pe pârâtul P N solicitând obligarea pârâtului sa îi plateasca suma de 400 lei reprezentând contravaloarea unei drujbe, cu cheltuieli de judecata .

Arata ca a cumparat de la pârât o drujba în valoare de 400 lei pe care pârâtul s-a obligat sa o predea sau sa îi achite dublul valorii acestui bun.

Pârâtul este de acord cu admiterea actiunii.

Examinând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele :

Reclamantul a cumparat de la pârât o drujba în valoare de 400 lei pe care pârâtul s-a obligat sa o predea sau sa îi achite dublul valorii acestui bun.

Pârâtul nu a predat bunul.

Starea de fapt rezulta din cuprinsul înscrisului preconstituit de parti f.4 dosar.

Potrivit art. 969 alin. (1) Cod civil, contractele au forta obligatorie între partile contractante, ceea ce înseamna ca ele trebuie sa execute în natura obligatiile asumate si la termenele asumate, neputând sa desfiinteze contractul decât în cazurile prevazute de lege, deoarece actioneaza principiul pacta sunt servanda. Neexecutarea voluntara a obligatiilor asumate de catre debitor, da dreptul creditorului, de a cere instantelor de judecata obligarea acestuia la executare, inclusiv la executarea silita. Creditorul mai poate recurge si la alte mijloace juridice prevazute de lege pentru a obtine prestatia care i se datoreaza sau de constrângere economica a debitorului în acelasi scop.

 În situatia în care debitorul nu-si executa obligatia asumata prin contract si nici nu se realizeaza executarea silita, creditorul poate obtine executarea prin echivalent, angajându-se prin urmare, raspunderea civila a debitorului, datorita neexecutarii lato sensu a obligatiilor nascute din contract, respectiv raspunderea civila contractuala. Este ceea ce prevede art. 1073 C. civ. si anume: „Creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exacta a obligatiei, si în caz contrar are dreptul la dezdaunari”. Altfel spus, se angajeaza raspunderea civila contractuala a debitorului, care va fi obligat sa-i plateasca creditorului sume de bani cu titlu de despagubire pentru a-i repara prejudiciul cauzat. Aceste despagubiri care sunt prevazute de textul de lege citat se numesc daune-interese.

Asa fiind instanta va admite actiunea si va obliga pârâtul  sa plateasca reclamantului  suma de  400  lei daune interese .

În temeiul art.274 Cod procedura civila pârâtul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata în suma de 40 lei.