Somaţie De Plată – pretenţii – admite cererea

Sentinţă civilă 150 din 21.01.2009


Prin cererea cu caracter de somatie de plata, creditoarea S.C. R.E. SRL în contradictoriu cu debitoarea S.C. M.C. SRL, a solicitat instantei pronuntarea unei hotarâri prin care debitoarea sa fie somata sa-i achite suma de 1842,32 lei, cu titlu de contravaloare a produselor livrate debitoarei, suma de 74,9 lei, cu titlu de dobânda legala în materie comerciala pâna la data de 14.11.2008, calculata unilateral de catre creditoare, ca si dobânda legala în materie comerciala ce ar fi curs începând cu data de 14.11.2008 si pâna la data achitarii efective a debitului.

Debitoarea S.C. M.C. SRL a solicitat amânarea judecarii cauzei, în vederea angajarii unui aparator, iar la un alt termen de judecata ulterior a solicitat acordarea unui nou termen de judecata pentru a face dovada achitarii debitului.

Instanta a retinut faptul ca singurul debit cert, "însusit" de catre debitoare este debitul principal în valoare de 1842,32 lei, reprezentând contravaloarea produselor livrate de creditoare, iar acest aspect rezulta din aplicarea stampilei debitoarei S.C. M.C. SRL pe facturile depuse la dosarul cauzei de creditoare, respectiv facturile depuse la filele 6-10 ale dosarului cauzei.

Pe cale de consecinta, în temeiul disp.art.1 alin.1 si 2 din O.G. nr.5/2001 privind procedura somatiei de plata, modificata, instanta a admis primul capat de cerere, asa cum a fost formulat si a somat debitoarea ca pâna la data de 21.02.2009 sa achite creditoarei suma de 1842,32 lei, la valoarea actualizata a acesteia.

În ceea ce priveste suma de 74,9 lei solicitata de catre creditoare cu titlu de dobânda legala calculata unilateral de catre aceasta pâna la data de 14.11.2008 si cu privire la care debitoarea nu a formulat nici o recunoastere expresa, instanta a apreciat ca nu poate fi admis acest capat de cerere decât în modalitatea generica, în acord cu disp.art.1 alin.2 din O.G. nr.5/2001, privind procedura somatiei de plata, modificata, care stabilesc faptul ca dobânzile datorate "potrivit legii" (potrivit dispozitiilor Codului comercial) se acorda si se actualizeaza în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.

Aceasta modalitate generica a fost adoptata de catre instanta, în absenta unei expertize contabile care sa stabileasca cu exactitate cuantumul dobânzii legale comerciale stabilite potrivit disp.art.2 rap. la disp.art.3 alin.1 din O.G. nr.9/2001 (privind nivelul dobânzii legale pentru obligatiile banesti), deci în raport de nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Nationala a României.

Dobânda legala calculata pâna la data de 14.11.2008 urma sa fie stabilita si în raport de datele scadente indicate în fiecare din facturile depuse de creditoare la filele 6-10 ale dosarului cauzei.

Tot în aceeasi modalitate generica instanta a admis si cel de-al treilea capat de cerere cu privire la dobânda legala în materie comerciala solicitata de altfel în mod abstract de catre creditoare.

De retinut ca si pentru perioada ulterioara datei de 14.11.2008 dobânda legala în materie comerciala, urma a fi stabilita de asemenea potrivit disp.art.2 rap. la disp.art.3 alin.1 din O.G. nr.9/2001 potrivit datelor scadente ale debitelor din fiecare factura, ca si potrivit disp.art.1 alin.2 din O.G. nr.5/2001, în sensul de a se actualiza sumele rezultante în functie de valoarea indicelui de inflatie la data platii.

2