Sentinta civila

Hotărâre 105 din 27.11.2008


INSTANŢA,

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul instanţei sub nr. de mai sus, reclamanta *, a chemat în judecată pe pârâţii *, solicitând instanţei ca, pe baza probelor administrate, să se dispună ieşirea din indiviziune şi partajarea averii succesorale rămasă de pe urma defunctului *, stabilirea masei partajabile, a cotelor ideale, individualizarea loturilor şi atribuirea efectivă a lor, cu compensarea cheltuielilor de judecată.

A arătat reclamanta că averea succesorală rămasă de pe urma defunctului *, se compune din 1/2 din imobilul casă de locuit situat în *, în suprafaţă de 75 mp, un grajd situat în curtea casei de 40 mp şi un teren de 4 ha situat în intravilanul şi extravilanul satului *, conform titlului de proprietate nr. *.

În motivarea acţiunii, reclamanta a solicitat partajarea averii succesorale arătate mai sus, moştenitori cu vocaţie succesorală fiind părţile din prezenta cauză.

Reclamanta a solicitat instanţei să-i atribuie în natură bunul imobil casă şi terenul situat în curtea casei, în suprafaţă de 2600 mp, terenurile din extravilan urmând a fi împărţite în natură.

În drept, şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 728 C.civ.

În dovedire, a fost solicitată proba cu acte, interogatorii, şi expertize tehnice topometrice şi în construcţii.

În termen legal, pârâtul * a formulat întâmpinare, prin care a răspuns aspectelor evidenţiate în cererea introductivă de instanţă.

A susţinut că este de acord cu acţiunea de partaj, arătând şi faptul că doreşte ca împărţirea loturilor să se facă în mod corect.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 115-118 C.proc.civ.

În dovedire, a fost solicitată proba cu înscrisuri şi interogatorii.

În cursul cercetării judecătoreşti a fost administrată proba cu înscrisuri, fiind depuse la dosarul cauzei, în copie, diferite acte de stare civilă, acte privind deschiderea procedurii succesorale, titlul de proprietate nr. *, adeverinţa nr. *, contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. *, schiţe, şi proba cu expertiză tehnică topometrică şi în construcţii.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Având în vedere dispoziţiile art. 673 indice 5, respectiv faptul că părţile nu se înţeleg cu privire la partajarea bunurilor şi la masa partajabilă, văzând că părţile au vocaţie succesorală fiind moştenitorii defunctului *, faţă de întreg ansamblul probator administrat în prezenta cauză, instanţa reţine că, potrivit art. 728 C.civ. "Nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Un coerede poate oricând cere împărţeala succesiunii, chiar când ar exista convenţii sau prohibiţii contrarii".

Averea succesorală se va împărţi potrivit regulilor dictate de concursul la moştenire descendenţii de gradul I, totul raportat la dispoziţiile art. 659 C.civ., care prevăd că " Succesiunile sunt deferite copiilor şi descendenţilor defunctului, ascendenţilor şi rudelor sale colaterale, în ordinea şi după regulile din art. 669 C.civ., în sensul că copiii sau descendenţii lor succed tatălui, mamei (...)  fără deosebire de sex şi chiar de ar fi născuţi din deosebite căsătorii. Ei succed în părţi egale când se găsesc toţi în gradul dintâi şi sunt chemaţi după propriul lor drept; ei succed pe tulpină când sunt chemaţi toţi sau unul din ei prin reprezentare".

În temeiul art. 673 indice 5 C.civ, dacă părţile nu se învoiesc, instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia şi creanţele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii. Daca se împarte o moştenire, instanţa va mai stabili datoriile transmise prin moştenire, datoriile şi creanţele comoştenitorilor faţă de defunct, precum şi sarcinile moştenirii. Instanţa va face împărţeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. 1, ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă de bani".

Având în vedere actele depuse la dosar, instanţa constată că masa partajabilă rămasă de pe urma defunctului *, se compune din 1/2 din imobilul casă de locuit situat în *, în suprafaţă de 75 mp, 1/2 dintr-un grajd situat în curtea casei de 40 mp şi suprafaţa de teren de 19000 mp, situat în intravilanul şi extravilanul satului *, conform titlului de proprietate nr. *.

Din suprafaţa totală de 4 ha teren, care face obiectul titlului de proprietate în cauză, s-a scăzut suprafaţa de 2000 mp, teren intravilan, pe care defunctul*, l-au înstrăinat prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.  *.

În calitate de soţie supravieţuitoare reclamantei îi revine suprafaţa de 19000 mp şi 1/2 din imobilul casă şi anexe, imobile edificate de aceasta împreună cu defunctul în timpul cât aceştia au fost căsătoriţi, aceste bunuri având regimul juridic al unor bunuri proprii, neintrând în masa succesorală.

Instanţa constată că moştenitori cu vocaţie succesorală sunt părţile din prezenta cauză, respectiv *.

Analizând susţinerile părţilor, observând şi faptul că reclamanta deţine deja 1/2 din imobilul casă şi anexe gospodăreşti, în calitate de soţie supravieţuitoare, fiind bunuri proprii ale acesteia, văzând şi cota sa de 1/4 din moştenire, instanţa va atribui în natură acest imobil şi anexele gospodăreşti reclamantei *.

Văzând concluziile raportului de expertiză tehnică în construcţii efectuat în prezenta cauză (filele 45-57 din dosar), instanţa a stabilit faptul că valoarea de circulaţie a imobilului casă este de 20400 lei, acesta nefiind comod partajabil în natură.

Având în vedere această atribuire în natură reclamantei, pentru egalizarea situaţiei, aceasta va fi obligată la plata unei sulte în cuantum de câte 3825 lei în favoarea fiecăruia dintre pârâţi.

În ceea ce priveşte partajarea şi ieşirea din indiviziune a părţilor pentru terenuri, văzând concluziile raportului de expertiză tehnică-judiciară efectuat în prezenta cauză (filele 60-71 din dosar), instanţa urmează să admită cererea formulată de către reclamantă.

De aceea, se va dispune în sensul ieşirii din indiviziune a părţilor din prezenta cauză şi partajarea averii succesorale rămase de pe urma defunctului, conform celor arătate în cuprinsul raportului de expertiză tehnică-judiciară topometrică efectuat în cauză (filele 60-71 din dosar), raport care face parte integrantă din prezenta hotărâre, prin atribuirea în natură fiecăreia dintre părţi a loturilor descrise în lucrarea mai sus arătată, respectiv fila 69 din dosar, pentru fiecare parte din prezenta cauză.

Având în vedere egalitatea valorică a loturilor propuse de către expert la fila 69 din dosar, instanţa constată că nu este necesară calcularea sau plata unei eventuale sulte în acest caz.

Având în vedere soluţia dată acţiunii reclamantei, instanţa, văzând şi dispoziţiile art. 274 C.proc.civ., va compensa parţial cheltuielile de judecată efectuate de părţi în prezenta cauză, în cuantum total de 1960,30 lei, din care 20 lei reprezintă taxa de timbru, 30 de bani timbrul judiciar, 940 lei onorariile avocaţilor aleşi şi 1000 lei, contravaloarea expertizelor.

Instanţa observă că reclamanta a plătit 1320,30 lei iar pârâtul * 640 lei, pârâta * necheltuind nimic.

Prin urmare, instanţa va compensa parţial cheltuielile efectuate de părţi în prezenta cauză şi va dispune ca pârâtul * să plătească suma de 13,43 lei reclamantei, iar pârâta * să plătească suma de 653,43 lei reclamantei, reprezentând partea lor din cheltuielile totale efectuate în prezenta cauză.

Având în vedere faptul că nu au fost achitate diferenţele de 270 lei şi 500 lei, în plus faţă de onorariile provizorii stabilite de instanţă, instanţa va obliga toate părţile din prezenta cauză la plata sumei de 270 lei în contul expertului * şi a sumei de 500 lei în contul expertului *.

Un exemplar de pe această hotărâre va fi comunicat şi fiecăruia dintre experţii arătaţi mai sus.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea reclamantei *, în contradictoriu cu pârâţii *.

Constată că masa partajabilă rămasă de pe urma defunctului *, se compune din 1/2 din imobilul casă de locuit situat în *, 1/2 dintr-un grajd situat în curtea casei de 40 mp şi suprafaţa de teren de 19000 mp, situat în intravilanul şi extravilanul satului *, conform titlului de proprietate nr. *.

Constată că moştenitori cu vocaţie succesorală sunt părţile din prezenta cauză, respectiv *.

Atribuie în natură imobilul casă de locuit şi anexele gospodăreşti reclamantei *.

Obligă pe reclamantă la plata unei sulte în cuantum de câte 3825 lei în favoarea fiecăruia dintre pârâţi.

Dispune în sensul ieşirii din indiviziune a părţilor din prezenta cauză şi partajarea terenurilor care fac parte din masa succesorală rămasă de pe urma defunctului, conform celor arătate în cuprinsul raportului de expertiză tehnică-judiciară topometrică efectuat în cauză (filele 60-71 din dosar), raport care face parte integrantă din prezenta hotărâre, prin atribuirea în natură fiecăreia dintre părţi a loturilor descrise în lucrarea mai sus arătată, respectiv fila 69 din dosar, pentru fiecare parte din prezenta cauză.

În baza dispoziţiilor art. 274 C.proc.civ., compensează parţial cheltuielile de judecată efectuate de părţi în prezenta cauză şi dispune ca pârâtul * să plătească suma de 13,43 lei reclamantei, iar pârâta * să plătească suma de 653,43 lei reclamantei, reprezentând partea lor din cheltuielile totale efectuate în prezenta cauză.

Obligă toate părţile din prezenta cauză la plata sumei de 270 lei în contul expertului * şi a sumei de 500 lei în contul expertului *.

Un exemplar de pe această hotărâre se va comunica şi fiecăruia dintre experţii arătaţi mai sus.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, *.

PREŞEDINTE, GREFIER,

Red./tehnored. P.C.M.

7 ex.