Actiune in constatare. Calitate procesuala pasiva.

Sentinţă civilă 192 din 17.02.2009


Dosar nr. 1775/241/2008

JUDECĂTORIA HOREZU, JUDEŢUL VÂLCEA

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 192 DIN 17 FEBRUARIE 2009

Acţiune în constatare. Calitate procesuală pasivă.

I N S T A N Ţ A : 

Deliberând, constată următoarele :

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Horezu, sub nr.1775/241/2008, astfel cum a fost precizată la termenul din 20 ianuarie 2009,  reclamantul C.Gh. a chemat în judecată pe pârâţii D.F., P.V., C.M. şi G.M., pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să se constate că reclamantul este proprietarul suprafeţei de cca. 579 m.p., teren situat în pct. „Armăşoaia”, având ca vecini : N – drum de acces,  S – P.V., E – D.F., V– C.N., prin uzucapiune de peste 30 de ani.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că stăpâneşte terenul din anul 1974, an din care şi l-a înscris la rol, plătind anual impozitele. Cu toate acestea, terenul a fost stăpânit continuu, netulburat, între aceleaşi repere, neavând nici un fel de litigiu cu pârâţii sau cu alte persoane.

În drept, cererea a fost întemeiată pe disp.art.111 C.pr.civ., 1837, 1847, 1890 Cod civil.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri, proba cu interogatoriul pârâţilor şi proba testimonială cu martorul T.V..

La termenul de judecată din 17 februarie 2009, instanţa a invocat, din oficiu, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor şi a rămas în pronunţare asupra acestei excepţii.

Examinând materialul probator administrat, instanţa reţine următoarele :

Reclamantul, a chemat în judecată pe pârâţi, pentru a se constata, în contradictoriu cu aceştia, că a dobândit dreptul de proprietate prin uzucapiune de lungă durată , asupra terenului în suprafaţă de 579 m.p., situat în pct. „Armăşoaia”, cu vecinii : N – drum de acces, S – P.V., E – D.F., V – C.N.. Reclamantul a învederat că pârâţii pe care a înţeles să-i cheme în judecată sunt  vecinii terenului stăpânit de către reclamant.

Din răspunsul la interogatoriu oferit de pârâţi şi din depoziţia martorului audiat, rezultă că, terenul stăpânit de către reclamant este îngrădit pe toate laturile şi că nu au existat litigii sau pretenţii ale pârâţilor, faţă de terenul stăpânit de reclamant.

Prescripţia achizitivă este o sancţiune faţă de adevăratul proprietar care, datorită neglijenţei a permis altei persoane să stăpânească terenul o perioadă mai îndelungată, această stăpânire creând , în persoana posesorului, o aparenţa de adevărat proprietar.

În consecinţă, această prescripţie achizitivă, poate fi invocată doar în contradictoriu cu adevăratul proprietar. În speţă, nici unul din pârâţii chemaţi în judecată de reclamant, nu invocă un drept de proprietate asupra terenului situat în pct. „ Armăşoaia”, de pe raza comunei Tomşani, în suprafaţă de cca. 579 m.p.

Faţă de aceste aspecte, instanţa constată că, pârâţii nu justifică o calitate procesuală pasivă în litigiu, singura persoană care ar putea avea calitate procesuală pasivă, fiind doar adevăratul proprietar, căruia reclamantul să-i opună prescripţia prev. de art.1890 Cod civil.

În lumina acestor aspecte, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor şi va respinge acţiunea, în consecinţă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor.

Respinge acţiunea formulată de reclamantul C.GH., în contradictoriu cu pârâţii D. F., P.V., C.M. şi G.M., pentru lipsa calităţii procesuale pasive a pârâţilor.

Cu recurs în termen de 15 zile, de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 17.02.2009.

PREŞEDINTE , GREFIER ,

Monica Rusu  Elena Buşe

Red.M.R.

Teh.M.C.

6 ex – 6 martie 2009

1