Executarea silită este demarată la cererea creditoarei împotriva debitorului, executorul judecătoresc neavând calitate de parte în raportul juridic dedus judecăţii

Sentinţă civilă 8327 din 19.09.2013


Executarea silită este demarată la cererea creditoarei împotriva debitorului, executorul judecătoresc neavând calitate de parte în raportul juridic dedus judecăţii, îndeplinind, conform dispoziţiilor Legii nr. 188/2000, un serviciu public, prin urmare, nu se poate susţine că acesta din urmă ar avea vreo calitate procesuală. Chemarea în judecată a BEJA ne este justificată nici prin prisma asigurării opozabilităţii viitoarei hotărâri faţă de acesta, întrucât, chiar dacă nu este parte în judecată, executorul judecătoresc este obligat să se supună dispoziţiilor instanţei care exercită controlul legalităţii actelor îndeplinite, conform art. 57 din Legea nr. 188/2000.

Privilegiul imobiliar al intimatei nu funcţionează în raport de un creditor ipotecar cu garanţie mai înainte înscrisă în cartea funciară, aceasta din urmă având dreptul de a fi plătită cu prioritate din preţul bunului imobil vândut în cadrul dosarului de executare silită, cu respectarea ordinii de preferinţă prevăzută de art. 563 Cod proc.civ.

Contestatoarea a formulat, în contradictoriu cu intimaţii contestaţie la executare împotriva Procesului verbal de distribuire a preţului, solicitând anularea parţială a acestuia în sensul de a dispune obligarea BEJA la distribuirea sumei către contestatoare, în calitate de creditor ipotecar de rang I, pe motiv că a acordat o facilitate de credit debitorului, aceasta fiind garantată prin instituirea, în favoarea sa, unor ipoteci de rang I şi II asupra imobilului proprietatea garantului ipotecar, înscrise în cartea funciară, în temeiul  contractelor de ipotecă autentificate. Imobilul sus-identificat a fost supus vânzării silite prin licitaţie publică în cadrul dosarului de executare silită al unuia dintre intimați, la cererea creditoarei şi adjudecat, conform Procesului verbal de licitaţie.

Instanţa a reţinut că înscrierea privilegiului asociaţiei de proprietari pentru garantarea recuperării creanţelor cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile comune se efectuează în scopul de a se asigura opozabilitatea faţă de terţi a dreptului real şi stabilirea rangului acestuia potrivit ordinii de înregistrare a cererii de înscriere.

De asemenea, instanţa a avut în vedere faptul că procedurile execuţionale concurente sunt guvernate de principiul egalităţii creditorilor şi al ordinii legale de preferinţă, astfel cum acesta îşi găseşte expresie în art.1719, 1720 Cod civil (bunurile unui debitor servesc spre asigurarea comună a creditorilor săi şi preţul lor se împarte între ei prin analogie, afară de cazul când există între creditori cauze legitime de preferinţă), respectiv art.562-571 Cod proc.civ.

În acest sens, privilegiul imobiliar al intimatei nu va funcţiona în raport de contestatoare, creditor ipotecar cu garanţie mai înainte înscrisă în cartea funciară, astfel că aceasta din urmă va avea dreptul de a fi plătită cu prioritate din preţul bunului imobil vândut în cadrul dosarului de executare silită, cu respectarea ordinii de preferinţă prevăzută de art. 563 Cod proc.civ.

În final, instanţa a constatat că în mod nelegal s-a procedat la distribuirea sumei către intimata intimată, astfel că a admis contestaţia formulată de către creditoarea, a anulat în parte procesul verbal de distribuire a preţului cu consecinţa distribuirii sumei către contestatoare.