Incredintare minor

Sentinţă civilă 816 din 13.05.2009


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA GHERLA

Judeţul Cluj

DOSAR CIVIL  nr. 1134/235/2009

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 816/2009

Şedinţa  publică din data de: 13.05.2009

 Instanţa formată din :

Pe rol fiind soluţionarea acţiunii civile formulată de reclamantul N.B şi pe pârât H.M, autoritate tutelară PRIMĂRIA GHERLA, având ca obiect încredinţare minor .

La apelul nominal făcut în cauză  se prezintă reclamantul personal asistat de doamna avocat M– F cu împuternicire avocaţială la dosar (fila 6). Lipsă fiind  reprezentanţii Autorităţii Tutelare din cadrul Consiliului Local al Municipiului Gherla.

Procedura de citare este legal îndeplinită cu părţile.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Instanţa constată că s-a depus la  dosarul cauzei :

- (filele  18 - 19) o ancheta socială din partea Autorităţii Tutelare de pe lângă Primăria Municipiului Gherla referitoare la minorul N.M.

- (filele 20-21)  copia cererii depusă la Direcţia Economică – Serviciul Financiar - Salarizare Cluj Napoca înregistrat cu nr. 96720/411/11.05.2009 prin care se comunică veniturile salariale nete obţinute de către reclamant în ultimele 6 luni.

Instanţa procedează la legitimarea celor două părţi pe baza C.I .

Reprezentanta reclamantului depune la dosarul cauzei (fila.22) o adeverinţă prin care se arată că reclamantul este angajat la Primăria Cluj Napoca - Serviciul resurse umane  având un salariu de încadrare în suma de 1199 RON , vechimea totală în muncă de 4 ani şi 4 luni şi viramentele realizate în ultimele 6 luni în contul pârâtei reprezentând sumele aferente pensiei alimentare datorate de reclamant.

Reprezentanta reclamantului face referire  la petitul 2 şi petitul 4 din acţiunea civilă ataşată la prezenta cauză prin care cere instanţei să se stabilească în sarcina reclamantului obligativitatea acestuia la plata pensiei de întreţinere în  favoarea minorului M.G reprezentând o sumă fixă şi care să fie  ? din venitul net pe care acesta le realizează ca şi inspector în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, precum şi  obligarea pârâtei la furnizarea de informaţii referitoare la starea de sănătate , activităţile , rezultatele preşcolare şi ulterior şcolare ale minorului.

Reprezentanta reclamantului pune în vedere instanţei ca la calcularea pensiei de întreţinere pentru minor să nu se ia în calcul şi indemnizaţiile salariale deoarece acestea se ridică la sumă relativ mare.

La întrebarea instanţei cele două părţi arată că sunt de acord cu programul de vizitare al minorului stabilit în acţiunea civilă precizând totodată că pentru ei primează interesul minorului.

Reprezentanta reclamatului arată că nu mai are alte cereri de formulat în probaţiune.

Pârâta arată că nu mai are alte cereri de formulat în probaţiune.

Nemaifiind alte cereri noi de formulat în probaţiune, instanţa declară terminată faza probatorie şi acordă cuvântul pe fondul cauzei.

Reprezentanta reclamantului solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată fără cheltuieli de judecată.

Pârâta este de acord cu solicitarea reprezentantei reclamantului.

Instanţa reţine cauza în pronunţare .

I N S T A N Ţ A

Deliberând reţine că prin acţiunea civilă formulată de reclamantul N.B împotriva pârâtei  H.M se solicită instanţei încredinţare minorul N.M, născut la  data de 27.03.2005, în favoarea pârâtei; obligarea reclamantului la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorului ,din venitul său net, lunare, realizat ca salariat al Primăriei Municipiului Cluj Napoca; stabilirea dreptului reclamantului de a avea legături personale cu minorul; obligarea pârâtei să-i furnizeze informaţii despre starea de sănătate a minorului şi încuviinţarea posibilităţii reclamantului de a ieşi din ţară cu minorul;

Pârâta prezentă în faţa instanţei a arătat că este de acord cu acţiunea formulată de reclamant cu menţiunea ca instanţa să aibă în vedere interesul minorului.

Analizând probele dosarului instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr.282/2005 a Judecătoriei Cluj Napoca rămasă definitivă şi irevocabilă a fost desfăcută căsătoria părţilor prin divorţ, pe baza acordului părţilor.

După câteva luni de la desfacerea căsătoriei părţilor, respectiv la data de 27.03.2005,  s-a născut minorul N.M, conceput în timpul căsătoriei şi recunoscut de reclamant, aşa cum rezultă din certificatul de naştere al minorului.

În considerarea acestui fapt reclamantul în mod voluntar a achitat, lunar, pensia de întreţinere convenită cu pârâta, în baza unui înscris intitulat „ convenţie „ încheiată la data de 02.12.2004;

La acea dată părţile nu au convenit şi asupra modului prin care reclamantul păstra legătura cu minorul în vederea îndeplinirii drepturilor şi obligaţiilor părinteşti.

Din ancheta socială efectuată în cauză rezultă că minorul N.M, în vârstă de 4 ani, frecventează grădiniţa din Gherla nr…, Jud. Cluj, cu program prelungit,  locuieşte cu pârâta într-un imobil al bunicilor acesteia, care asigură un confort locativ corespunzător atât pentru minor cât şi pentru pârâtă; pârâta are loc de muncă, de unde obţine venituri constante din muncă, se ocupă în de aproape de creşterea, educarea şi întreţinerea minorului, care este foarte ataşat de acesta şi cu care are o strânsă legătură afectivă.

Tatăl minorului este preocupat de soarta minorului pe care îl vizitează periodic şi contribuie la întreţinerea lunară a acestuia.

Propunerea lucrătorilor sociali din cadrul autorităţii tutelare Gherla a fost de încredinţare a minorului spre creştere şi educare în favoarea pârâtei.

Drepturile şi obligaţiile părinteşti se exercită deopotrivă de ambii părinţi, fără a se face deosebire între copii rezultaţi din căsătoriei şi cei rezultaţi din afară, iar în cazul în care părinţii sunt despărţiţi şi minorul este încredinţat unuia dintre părinţi celălalt părinte păstrează dreptul de a avea legături personale cu  minorul, tocmai pentru a–şi îndeplinii drepturile şi obligaţiile părinteşti prevăzute de lege.

În speţa de faţă părţile au fost căsătorite,  au divorţat, însă minorul, conceput în timpul căsătoriei, s-a născut după divorţ; reclamantul este tatăl minorului însă  situaţia legală a minorului privitor la încredinţarea lui unuia dintre părinţi nu a fost reglementată.

Raportat la aceste considerente instanţa ţinând cont numai de interesul superior al minorului, în temeiul art.42, art.87, art.94, art.97, art.100 cod familie va admite în parte acţiunea reclamantului împotriva pârâtei şi în consecinţă  va încredinţa pârâtei spre creştere şi educare pe minorul N.M, născut la  data de ; va obliga reclamantul la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorului, în cotă de 1/4 parte, din veniturile sale nete, lunare, realizate ca salariat al Primăriei Municipiului Cluj Napoca, începând cu data introducerii acţiuni şi până la majoratul minorului, respectiv veniturile lunare ale reclamantului, cu caracter de permanenţă şi nu cele întâmplătoare, care nu au continuitate;

În vederea exercitării de către reclamant a drepturilor şi obligaţiilor părinteşti, care îi revin, potrivit legii, faţă de minor, precum şi, ţinând cont, în primul rând de interesul minorului, vârsta acestuia de 4 ani, nevoile pe care le implică vârsta fragedă a acestuia,  în temeiul art.43 cod familie, va stabili dreptul reclamantului de a avea legături personale cu minorul N.M, astfel : în prima şi a treia săptămână din lună, de sâmbăta de la orele 11 şi până duminica la orele 17 cu posibilitatea reclamantului de a duce minorul la domiciliul său în Cluj Napoca iar la sfârşitul programului să-l înapoieze pârâtei; în vacanţa de vară -  o săptămână ; între Crăciun şi Revelion - 3 zile  de vacanţă, cu posibilitatea reclamantului de a duce minorul la domiciliul său în Cluj Napoca iar la sfârşitul programului să-l înapoieze pârâtei;

Va respinge, în temeiul art.109 cod procedură civilă, cererea reclamantului de a i se încuviinţa ieşirea din ţară cu minorul ,întrucât aceasta este prematur formulată , fiind făcută la modul general şi cu caracter eventual, fără a se indica data concretă, ocazia şi destinaţia,  pentru care doreşte să plece din ţară, iar pârâta nu s-a opus la o astfel de eventuală plecare; la momentul în care reclamantul va dori să plece din ţară în vacanţă alături de minor se va putea consulta cu pârâta şi de comun acord vor putea hotărî această împrejurare, cu îndeplinirea formalităţilor notariale prevăzute de lege.

De asemenea, va respinge cererea reclamantului de a obliga pârâta la furnizarea de informaţii legate de starea de sănătate, educare şi pregătire profesională a minorului ca neîntemeiată, întrucât el, ca părinte, are la fel ca şi pârâta, drepturi şi obligaţii părinteşti,  pe care trebuie să şi le exercite în egală măsură alături de acesta, prin care se număra şi acelea de a veghea la creştere, educarea, pregătirea profesională, îngrijirea de sănătate şi dezvoltarea fizică a minorului.

Prin urmare, nu pârâta trebuie să-l informeze pe reclamant de soarta minorului ci acesta trebuie să se intereseze de acesta şi să contribuie împreună cu pârâta în tot ceea cel priveşte pe minor, împărţind astfel, toate responsabilităţile părinteşti.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite în parte acţiunea civilă a reclamantului N.B cu domiciliul ales în CLUJ NAPOCA, str. P.R. nr. , ap. , Judeţ CLUJ împotriva pârâtei  H.M - GHERLA,  Judeţ CLUJ şi în consecinţă:

Încredinţează pârâtei spre creştere şi educare pe minorul N.M, născut la  data de ;

Obligă reclamantul la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorului N.M, născut la  data de , în cotă de 1/4  parte, din veniturile sale nete, lunare, realizate ca salariat al Primăriei Municipiului Cluj Napoca, începând cu data introducerii acţiuni şi până la majoratul minorului.

Stabileşte dreptul reclamantului de a avea legături personale cu minorul N.M, astfel : în prima şi a treia săptămână din lună, de sâmbăta de la orele 11 şi până duminica la orele 17 cu posibilitatea reclamantului de a duce minorul la domiciliul său în Cluj Napoca iar la sfârşitul programului să-l înapoieze pârâtei; în vacanţa de vară -  o săptămână ; între Crăciun şi Revelion - 3 zile  de vacanţă, cu posibilitatea reclamantului de a duce minorul la domiciliul său în Cluj Napoca iar la sfârşitul programului să-l înapoieze pârâtei;

Respinge cererea reclamantului împotriva pârâtei de-a o obliga la furnizarea de informaţii legate de starea de sănătate, educare şi pregătire profesională precum şi  a încuviinţa reclamantului să scoată minorul, pe perioada vacanţelor, din ţară;

 Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

  Pronunţată în şedinţa publică din 13.05.2009.

PRESEDINTE, GREFIER,