Ucidere din culpă

Sentinţă penală 134 din 08.10.2009


TIP SPEŢĂ: SENTINŢĂ PENALĂ

TITLU: UCIDERE DIN CULPĂ

NR. 134

DATA: 8 OCTOMBRIE 2009

AUTOR: JUDECĂTORIA LUDUŞ

DOMENII ASOCIATE:

J U D E C Ă T O R I A,

 Prin  rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduş din data de ***8, a fost trimis în judecată inculpatul ***, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „ucidere din culpă” prev. de art.178 alin.1,2,5 Cod penal.

Se reţine din rechizitoriu că în ziua de ***, inculpatul *** conducea autoturismul său marca *** cu nr. de înmatriculare ***, pe DJ 151 din direcţia Luduş - Sărmaşu.

Împreună cu inculpatul, în maşină se aflau victimele *** pe scaunul din faţă dreapta şi *** care ocupa un loc pe bancheta din spate.

Când a ajuns la intrare în comuna ***, într-o curbă la dreapta, inculpatul a pierdut controlul volanului maşinii , a intrat pe contrasens unde s-a tamponat frontal cu autotractorul marca *** având nr. de înmatriculare ***, condus regulamentar din sens opus de numitul ***.

Ca urmare a impactului, cei doi pasageri din autoturism au decedat pe loc, iar inculpatul a fost transportat la Spital suferind şi el leziuni traumatice.

Din declaraţiile martorilor ***, *** şi *** rezultă că, inculpatul a intrat în curbă cu viteză foarte mare, nu a mai putut controla maşina şi a intrat pe contrasens tamponându-se frontal cu autotractorul marca ***.

Inculpatului i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din buletinul de analiză toxicologică rezultă că, la data de 13.02.2008, inculpatul nu a avut alcool în sânge (f.21).

S-a solicitat efectuarea unei verificări tehnice a autoturismului condus de inculpat, dar conform raportului de la fila 31, verificarea nu s-a putut efectua din cauza avariilor foarte mari.

Din rapoartele de autopsie medico-legală rezultă că, moartea numiţilor *** şi ***, ambii în vârstă de 17 ani a fost violentă şi s-a datorat unui politraumatism prin accident rutier, rezultatul alcoolemiei fiind negativ (f.22-23, 24-25).

Partea vătămată ***, mama victimei ***, precizează prin declaraţia de la fila 28 dosar, că se va constitui parte civilă în cauză în faza de judecată.

Partea vătămată ***, tatăl victimei *** precizează că, nu formulează pretenţii civile în cauză (f.27).

Autoturismul condus de inculpat are poliţă de asigurare de răspundere civilă auto, *** valabilă în perioada ***, emisă de ***, societate ce va fi citată în calitate de asigurător (f.26).

Din procesul-verbal de cercetare la faţa locului rezultă că, au fost găsite două urme de frânare ce proveneau de la autotractor. Nu au identificat asemenea urme care să provină de la autoturismul condus de inculpat. Carosabilul era uscat şi vizibilitatea era bună.

Ca urmare, concluzionăm că, accidentul de circulaţie soldat cu moartea a două persoane s-a produs din culpa exclusivă a inculpatului care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum.

Inculpatul recunoaşte comiterea faptei însă precizează că nu-şi aminteşte din ce cauză a pierdut controlul volanului maşinii. Nu este cunoscut cu antecedente penale.

ÎN  DREPT: Fapta învinuitului care prin nerespectarea normelor de circulaţie pe drumurile publice, a cauzat moartea a două persoane , întruneşte elementele constitutive ale acţiunii de „ucidere din culpă” prev. de art.178 alin.1,2,5 din Codul penal.

PROBE:

- procesul-verbal şi planşa foto, schiţa (f.5-7,20,49-68);

- buletinul de analiză toxicologică (f.21);

- -rapoartele de autopsie  (f.22-23,24-25);

- -poliţia de asigurare (f.26);

- -declaraţiile părţii vătămate (f.27,28);

- -raportul de inspecţie tehnică (f.31,32);

- -poliţa de asigurare , tahograf (f.39-41);

- -dovezi (f.42-45);

- -declaraţiile martorilor (f.13-15,18,19);

- -declaraţiile învinuitului (f.8,9);

- -procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală (f.70);

- -declaraţia inculpatului ( f.20);

- declaraţia părtii civile *** (f.19).

- -declaraţia martorului *** (f.48)

- declaraţia martorului *** (f.26)

- adeverinţa şi referinţă de caracter pentru inculpat, de la *** (f.50-51 dosar).

Analizând probele de la dosar, instanţa apreciază acuza întemeiată, reţinând că inculpatul *** se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în formă agravantă, în accident pierzându-şi viaţa două persoane.

La dozarea si individualizarea pedepsei ce urmează să îi fie aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere conduita acestuia pe timpul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, conduita acestuia înainte şi după accident, faptul că nu este cunoscut cu antecedente penale.

De reţinut este si faptul că partea vătămată ***, tatăl victimei ***, nu formulează pretenţii civile de la inculpat, iar mama victimei *** solicită daune morale de la acesta, având în vedere prejudiciul moral major provocat de pierderea fiului.

Asa fiind, instanţa va condamna inculpatul *** la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă.

Ca modalitate de executare în baza art.81 Cod Penal va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 5 ani, prevăzut de art.82 Cod Penal.

In baza art.83 Cod Penal, va atrage atenţia inculpatului cu privire la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

In baza art.14 C.pr.penală, raportat la art.998 Cod civil, va admite acţiunea civilă formulată de partea civilă ***, domiciliată în ***, mama victimei *** şi obligă inculpatul alături de asigurator ***, la plata sumei de 15.000 euro, cu titlu de daune morale, părţii civile ***.

In baza art.191 C.pr.penală, va obliga inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare statului, din care suma de 200 lei onorariu apărător oficiu, se va avansa din fondul special al Ministerului Justiţiei, în contul Tribunalului Mureş, pentru Baroul Mureş.