Datorii fiscale. Obligatia organului fiscal de a comunica modul de stingere al acestora

Sentinţă civilă 12344 din 16.10.2013


Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 1169/212/2013, contestatorul SC R.C. SA în contradictoriu cu intimatul Administratia Fondului pentru Mediu a formulat contestatie la executare, solicitând instantei sa dispuna încetarea executarii silite în dosarul de executare silita si anularea titlului executoriu nr. 149077/30.11.2012 si a somatiei nr. 348390/21.12.2011 emise de intimat în dosarul de executare silita nr. 149077/2012.

În motivarea cererii, contestatorul a aratat ca  în mod eronat s-a retinut de catre organul de executare ca ar avea un debit de 3053 lei, întrucât a achitat integral si la termen contravaloarea tuturor obligatiilor fiscale, sens în care anexeaza ordinele de plata doveditoare,

Se arata în continuare ca intimata, în calitate de organ fiscal competent pentru taxele de mediu nu i-a comunicat niciodata conform obligatiilor instituite  prin art. 115 alin. 4 C.pr.civ., modul în care a fost efectuata stingerea datoriilor fiscale, cu 5 zile  înainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale ulterioare , aspect de natura sa confirme ca este cu plata la zi a taxelor de mediu.

Întrucât stingerea taxelor de mediu ca si creantele fiscale, ca fac obiectul prezentei spete, s-a efectuat conform art. 24 din C.pr.fiscala, prin încasarea lor în baza ordinelor de plata emise pâna la data scadentei pentru fiecare declaratie de impunere lunara în parte, respectiv pâna pe data de 5 a lunii urmatoare celei în care s-a desfasurat activitatea, nu îndreptateste intimata de a începe executarea silita conform art. 135C. proc. fisc.

În drept, a invocat art. 24, art. 115 al. 4, art. 119 al. 4, art. 135 Cod proc. fisc., art. 9 si art. 11 din OUG 196/2005.

În sustinerea cererii au fost depuse înscrisuri.

Legal citat, intimatul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestatiei la executare ca neîntemeiata.

În acest sens, intimatul a aratat ca în urma verificarilor fisei de declaratii  si plati s-a constatat ca debitoarea contestatoare a desfasurat activitati  ce o încadreaza ca platitor la bugetul Fondului pentru mediu  pentru contributiile si taxele prevazute la art. 9 alin. 1 din OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Se mai arata ca creanta a fost determinata tinându-se cont de obligatiile la Fondul pentru mediu constituite de contestatoare si înscrise în declaratiile depuse si luându-se în calcul toate documentele  de plata efectuate si existe. În acest sens se face precizarea ca obligatiile declarate nu au fost achitate la termenul scadent, contrar celor sustinute de contestatoare. Cotele majorarilor (dobânzilor) de întârziere si a penalitatilor pentru neplata la termen a obligatiilor au fost calculate conform prevederilor OG nr. 92/2003 C.pr.fiscala. Nu pot fi retinute sustinerile contestatoarei potrivit carora aceasta si-a îndeplinit obligatiile de plata atât în ceea ce priveste depunerea declaratiilor, precum si achitarea în întregime a sumelor datorate, deoarece în ceea ce priveste calculele efectuate, acestea au fost facute cu respectarea ordinii de stingere a datoriilor – art. 115 alin.1 lit. b din OG nr. 92/2003.

În drept, a invocat art. 115 Cod proc. civ.

În cauza, instanta a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

În baza titlului executoriu nr. 149077/30.11.2012 emis de intimat, acesta a început executarea silita împotriva contestatorului, în cadrul dosarului de executare silita nr. 149077/2012. pentru suma de 3053 lei.

 În acest sens, contestatorului i-au fost comunicate somatia si titlul executoriu nr. 149077/30.11.2012, solicitându-i-se ca în termen de 15 zile de la primirea lor sa se conformeze si sa achite sumele mentionate în titlul executoriu.

Potrivit titlului executoriu mentionat, executarea silita s-a început în vederea recuperarii sumelor de bani datorate de contestatoare cu titlu de taxe de mediu pentru  lunile decembrie 2011 – 871 lei, ianuarie 2012 – 590 lei, februarie 2012 – 386 lei, martie 2012 – 72 lei, aprilie 2012 – 5 lei, mai 2012 – 15 lei, august 2012 – 843 lei, septembrie 2012 -271 lei (total 3053 lei).

Apararile contestatoarei sunt în sensul ca a achitat integral taxele de mediu aferente acestor luni, sens în care a depus la dosarul cauzei copii de pe ordinele de plata prin care s-au efectuat aceste plati  (file 10-30).

Intimata nu contesta efectuarea acestor plati, însa invoca împrejurarea ca s-a procedat la stingerea debitelor în conformitate cu art. 115 alin. 1 lit. b din OG nr. 92/2003, sumele de bani achitate de catre contestator prin ordinele de plata invocate servind  la stingerea unor accesorii.

Potrivit art. 115  daca un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentând creante fiscale prevazute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanta fiscala principala pe care o stabileste contribuabilul sau care este distribuita, potrivit prevederilor art. 114, de catre organul fiscal competent, dupa caz, stingerea efectuându-se, de drept, în urmatoarea ordine:

a) sumele datorate în contul ratei din luna curenta din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat o esalonare la plata, precum si dobânda sau majorarea de întârziere, dupa caz, datorata în luna curenta din grafic sau suma amânata la plata, împreuna cu dobânda sau majorarea de întârziere, dupa caz, datorata pe perioada amânarii, în cazul în care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se împlineste în luna curenta, precum si obligatiile fiscale curente de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii înlesnirii acordate;

b) toate obligatiile fiscale principale, în ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii. În cazul stingerii creantelor fiscale prin dare în plata, se aplica prevederile art. 175 alin. (41);

c) sumele datorate în contul urmatoarelor rate din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonarea, pâna la concurenta cu suma esalonata la plata sau pâna la concurenta cu suma achitata, dupa caz, precum si suma amânata la plata împreuna cu dobânda sau majorarea de întârziere datorata pe perioada amânarii, dupa caz;

d) obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea contribuabilului.

În conformitate cu alin. 4 organul fiscal competent are obligatia de a comunica debitorului modul în care a fost efectuata stingerea datoriilor prevazuta la alin.1 al art.115 din OG.92/2003, cu cel putin 5 zile înainte de urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, caci în acest sens se dispune expres prin alin.4 al dispozitiei legale mentionate.

Desi intimata sustine ca debitoarea contestatoare avea debite mai vechi, nu a facut dovada existentei acestora si mai ales a comunicarii debitorului de modul în care a fost efectuata stingerea datoriilor.

În raport de cele mentionate, instanta retine ca debitoarea contestatoare a facut dovada achitarii sumelor de bani mentionate în titlul executoriu contestat, motiv pentru care se va admite cererea, cu consecinta anularii actelor de executare ce fac obiectul actiunii.

Potrivit art. 148 al. 4 Cod proc. fisc., executarea silita înceteaza daca:

a) s-au stins integral obligatiile fiscale prevazute în titlul executoriu, inclusiv obligatiile de plata accesorii, cheltuielile de executare si orice alte sume stabilite în sarcina debitorului, potrivit legii;

b) a fost desfiintat titlul executoriu;

c) în alte cazuri prevazute de lege.

Pe cale de consecinta, vazând situatia de fapt si dispozitiile legale evocate în considerente, instanta va dispune si încetarea executarii silite în dosarul de executare silita nr. 149077/2012 al intimatului.

 În baza art. 274 al. 1 Cod proc. civ., vazând culpa procesuala a intimatului, instanta va dispune obligarea sa la plata catre contestator a sumei de 794 lei, reprezentând cheltuieli de judecata (onorariul aparatorului ales al contestatorului si taxa judiciara de timbru).