Minoritate. Măsuri educative. Încetarea executării obligaţiei.

Sentinţă penală 511 din 08.04.2015


Obiect – încetarea executării obligaţiei prevăzută de art. 121 alin. 1 lit. a) Cod penal – să urmeze un curs de formare profesională, pe durata executării măsurii educative a ”asistării zilnice”.

Cuprins pe materii : Drept penal. Minoritate. Măsuri educative. Încetarea executării obligaţiei.

Index alfabetic :

-Încetarea executării obligaţiei

-Minoritate

-Măsuri educative

Judecătoria Galaţi, secţia penală, sentinţa penală nr. 511/08.04.2015

Rezumat hotărâre:

Instanţa de fond, a reţinut prin sentinţa penală nr. 35/20.01.2015 a Judecătoriei Galaţi, rămasă definitivă pentru inculpat la data de 04.02.2015, prin neapelare, faţă de inculpatul minor X.Y., în baza art. 115 alin. 1 lit. d) și art. 120 Cod penal, s-a stabilit și aplicat măsura educativă neprivativă de libertate a ”asistării zilnice”, pe o durată de 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de ”complicitate la furt calificat”, prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b) şi d) Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal,  art. 113 și următoarele Cod penal.

În baza art. 121 alin. (1) C. pen., pe durata executării măsurii educative, s-a impus minorului X.Y., printre alte obligații și pe aceea de a urma un curs de calificare profesională.

Supravegherea executării măsurii educative şi a executării obligaţiilor a fost încredinţată Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Brăila.

S-a atras atenţia inculpatului minor asupra dispoziţiilor art. 123 Cod penal.

Sentinţa penală menţionată a fost pusă în executare prin încheierea din data de 10.02.2015.

Minorul a respectat condiţiile de executare a măsurii educative şi a obligaţiilor impuse,după cum rezultă din cuprinsul referatului de evaluare.

Astfel minorul conștientizează consecințele comportamentului infracțional și manifestă interes pentru integrarea profesională, fapt dovedit prin obținerea calificării profesionale și ocuparea unui loc de muncă. Familia lui este dispusă să îl sprijine în procesul reabilitării sale comportamentale, oferindu-i suportul moral și material de care are nevoie. 

Referatul consilierului de probaţiune se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză, respectiv cu caracterizarea de la locul de muncă al intimatului, S.C. ABCD S.R.L. și certificatul de calificare.

Instanța reține că minorul a urmat un curs de calificare în specializarea finisor interioare, iar din data de 30.01.2015 a fost angajat cu contract de muncă la S.C. ABCD S.R.L. Brăila, societate cu profil construcții civile și industriale, închiriere utilaje și îmbunătățiri funciare. De altfel, audiat de către instanță, minorul a precizat că lucrează la societatea amintită, momentan 4 ore pe zi, însă întrucât peste câteva zile împlinește 18 ani, contractul va fi făcut pentru timpul normal de muncă, de 8 ore pe zi.

Potrivit art. 122 alin. 2 Cod penal, instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.

Având în vedere considerentele expuse, dând eficienţă dispoziţiilor legale menţionate, instanța a admis sesizarea judecătorului delegat cu executarea, apreciind că obligația impusă minorului X.Y. de a urma un curs de calificare nu este oportună, întrucât minorul are deja obținută o calificare, respectiv ”finisor interioare”

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Nici părţile şi nici Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi nu au formulat cale de atac, hotărârea rămânând definitivă prin neapelare.

Problema de drept

Instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.