Prin încheierea civilă nr. 7/c din 09.01.2015 a Tribunalului Braşov, pronunţată în dosarul nr. 6622/62/2014(camera de consiliu) a fost respinsă cererea de investire cu formulă executorie a hotărârii arbitrale nr.06 din 22.05.2014 a Tribunalului Arbitral din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie, formulată de petenta S.C A ŞI P I T SA, CUI 17339940.
Pentru a dispune în acest sens, instanţa a constatat că prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 17.12.2014, sub numărul de mai sus, creditoarea S.C A ŞI P I T SA a solicitat învestirea cu formulă executorie a hotărârii arbitrale nr.06 din 22.05.2014 a Tribunalului Arbitral din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie.
În fapt, tribunalul constată că prin hotărârea arbitrală nr.06 din 22.05.2014 a Tribunalului Arbitral din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie (f.17-19), debitoarea S.C F&M E S.R.L a fost obligată să plătească creditoarei sumele de 8185,51 lei - debit; 1447,55 lei –penalităţi până la data de 20.02.2014 şi apoi în continuare până la plata integrală a sumei de 422.243,29 lei şi 1102,36 lei cheltuieli arbitrale.
Conform menţiunilor din dispozitivul acestei hotărâri, hotărârea arbitrală devine definitivă şi obligatorie după comunicarea ei către părţi.
Această menţiune corespunde art. 606 C.P.C care relaţionează caracterul obligatoriu al hotărârii arbitrale de aceeaşi comunicare către părţi, sens în care aceasta produce efectele unei hotărâri judecătoreşti definitive numai de la data comunicării sale, conform art. 577 CPC.
Conform art.615 alin. 2 şi art. 640ˡ alin. 3 C.P.C, instanţa sesizată cu cererea de investire cu formulă executorie are obligaţia să verifice dacă înscrisul prezentat întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege pentru a fi titlu executoriu, precum şi alte cerinţe în cazurile prevăzute de lege.
În speţă, creditoarea nu a depus la dosar deşi i s-a solicitat, dovada comunicării hotărârii arbitrale cu părţile, plicul ataşat în copie la dosar neconstituind o astfel de dovadă.
În acest sens, conform art. 577 alin. 1 şi 3 coroborat cu art. 605 CPC, hotărârea arbitrală se comunică din oficiu părţilor prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, dovezile de comunicare depunându-se la dosar şi fiind reprezentate aşadar de confirmările de primire semnate de ambele părţi.
Conform art. 605 alin. 2 CPC, la cererea uneia dintre părţi tribunalul arbitral îi va elibera o dovadă privind comunicarea hotărârii.
Creditoarea nu a dovedit în condiţiile menţionate faptul că hotărârea arbitrală a devenit obligatorie şi definitivă şi că ar avea puterea unui titlu executoriu pentru a putea fi investită cu formulă executorie.
În lipsa comunicării către părţi nu se nasc efectele hotărârii arbitrale iar unul dintre acesta este acela executoriu.
Conform art. 535 CPC, prezenta încheiere nu beneficiază de autoritatea lucrului judecat astfel încât partea are posibilitatea reiterării sale, cu ataşarea dovezilor care i-au fost solicitate de instanţă.
Tribunalul Vâlcea
10. Aviz securitate incendiu. Act administrativ. Anulare. Condiţii.
Tribunalul Bacău
Anulare act administrativ
Curtea de Apel Iași
Delimitare unități administrativ teritoriale. Atribuțiile instanțelor judecătorești în procedura de delimitare. Etapele delimitării unităților administrativ teritoriale. Organizarea administrativă în orașe și comune suburbane. Lipsa unei documentații priv
Curtea de Apel Suceava
Suspendare soluţionare contestaţie administrativă. Inexistenţa unei obligaţii a organului fiscal de a suspenda soluţionarea contestaţiei în cazul în care au fost sesizate organele de urmărire penală cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unei infra
Curtea de Apel Oradea
Obligația debitorului de a plăti penalități de întârziere pentru neexecutarea hotărârii instanței de contencios administrativ