Contestaţie decizie de pensionare

Sentinţă civilă 1101/2015 din 05.03.2015


Cod operator 2443/2442

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa Nr. 1101/2015

Şedinţa publică de la 05 Martie 2015

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol fiind judecarea acţiunii formulată petenta N.E., în contradictoriu cu intimata C.J.P.G., având ca obiect contestaţie decizie de pensionare.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile, petenta fiind reprezentată de procurator Dobre Luţă şi intimata de consilier juridic S.C..

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Instanţa acordă cuvântul cu privire la probatoriu.

Reprezentantele părţilor învederează că nu mai au cereri de formulat .

Constatând terminată cercetarea procesului, instanţa a acordat cuvântul pentru dezbaterea cauzei pe fond. 

Procurator D.L. pentru petentă a depus concluzii scrise .

Consilier juridic S.C., pentru intimată, a solicitat respingerea acţiunii pentru motivele expuse în întâmpinare .

 

TRIBUNALUL

Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj - Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub nr…/95/2014, petenta N.E., în contradictoriu cu intimata C.J.P.G., a solicitat instanţei, ca prin hotărârea ce o va pronunţa, să  dispună obligarea intimatei la acordarea pensiei de urmaş  ca urmare a decesului autorului C.V. în calitate de concubin, la data de 09.06.1998.

În motivarea acţiunii, petenta a arătat că a convieţuit cu defunctul concubin C.V.peste 30 de ani . Că în urma concubinajului au rezultat patru copii, recunoscuţi de defunct, conform certificatelor de naştere depuse la dosar . S-a precizat faptul că copii rezultaţi în timpul concubinajului sunt căsătoriţi .

 În dovedirea  cererii, petenta a depus la dosar, în copie : răspunsul la notificarea formulată către C.J.P.G. nr.63041/23.06.2014, carnetul de muncă al defunctului, certificatul de deces, certificatele de naştere ale copiilor rezultaţi în urma  concubinajului  cu defunctul C.V. precum şi certificatele de căsătorie ale copiilor, cartea de identitate a petentei.

C.J.P.G. a formulat întâmpinare în cauză, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată, precizând că în conformitate cu dispoziţiile art.83 din Legea 263/2010 pot beneficia de pensie de urmaş copii şi soţul supravieţuitor , dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii .

 Întrucât petenta nu a făcut dovada că a fost căsătorită cu decedatul nu poate beneficia de pensie  de urmaş în condiţiile prevăzute de lege.

Procuratorul Dobre Luţă pentru petentă( conform procurei judiciare generală depusă la dosar) a formulat răspuns la întâmpinarea formulată de intimata C.J.P.G.  precizând că  în conformitate  cu noile amendamente aduse Codului civil ( familiei) concubina , concubinul dacă au convieţuit împreună peste 10 ani se bucură de aceleaşi drepturi ce revin  şi soţilor legitimi . Cum petenta a convieţuit cu concubinul decedat C.V.de peste 30 de ani având descendenţi majori care au ca tată pe concubinul C.V., descendenţi recunoscuţi de acesta .

 Procuratorul D.L. pentru petentă a formulat pentru termenul din 29.10.2015 precizări prin care  a invocat dispoziţiile Legii 578/2004, anexată.

 Analizând probele administrate în cauză, în raport de dispoziţiile legale aplicabile, instanţa reţine:

Prin acţiunea de faţă petenta N.E. a solicitat instanţei, ca prin hotărârea ce o va pronunţa, să  dispună obligarea intimatei la acordarea pensiei de urmaş  ca urmare a decesului autorului C.V. în calitate de concubin, la data de 09.06.1998.

Conform prevederilor art.83  din Legea 263/2010 „ Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

 Dispoziţiile art. 84  statuează că  în ceea ce priveşte „ copiii au dreptul la pensie de urmaş:

a) până la vârsta de 16 ani;

b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;

c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

Întrucât petenta nu a făcut dovada căsătoriei cu defunctul C.V., existând doar o relaţie de concubinaj , instanţa urmează să respingă acţiunea de faţă ca neîntemeiată .

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge acţiunea formulată de petenta  N.E., …., cu domiciliul…., în contradictoriu cu intimata C.J.P.G., cu sediul în …..

Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj.

Pronunţată în şedinţa publică din 05.03.2015,  la Tribunalul Gorj.