Contestatie la executare-exceptie de nelegalitate a Deciziei de angajare a raspunderii solidare

Sentinţă civilă 7207 din 13.10.2015


Prin contestatia inregistrata pe rolul Judecatoriei Iasi sub nr. 31897/245/2014 contestatorul T  D  a solicitat in contradictoriu cu intimata ADMINISTRATIA JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE anularea somatiei nr. …….., a titlului executoriu nr. … precum si a tuturor actelor de executare subsecvente indeplinite in dosarul de executare nr. …, cu cheltuieli de judecata.

In motivarea cererii contestatorul arata, in esenta ca, in mod gresit a fost angajata raspunderea solidara a sa impreuna cu debitorul U  P  A , fata de care nu a avut calitatea de reprezentant legal, intreaga executare silita fiind nelegala, intrucat intimata a facut confuzie intre U  P  A  infiintata prin sentinta civila nr. 6/1999 si U P A  din Iasi, infiintata prin Legea 408/2002.

Contestatorul mai arata ca, raportul de inspectie fiscala a fost intocmit cu nerespectarea prevederilor legale, fara a se tine cont de ordinea de stingere a datoriilor si nu i se putea antrena raspunderea solidara pentru debite create de un contribuabil in cadrul caruia nu a avut calitatea de reprezentant legal si nu a derulat nici o operatiune care sa conduca la crearea acelor debite.

In drept, au fost invocate disp. art. 711 si urm. C.pr.civ., art. 172-174 C.pr.fiscala.

In sustinerea contestatiei au fost depuse la dosarul cauzei inscrisuri.

Contestatia a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru.

Intimata, a depus intampinare prin care a invocat exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare, iar pe fond, a solicitat respingerea contestatiei aratand ca actele de executare au fost intocmite cu respectarea prevederilor legale,  contestatorul nefacand aparari cu privire la actele de executare ci cu privire la temeinicia actului administrativ fiscal, dar care insa nu pot fi analizate in cadrul contestatiei la executare.

In drept, au fost invocate disp. art. 145, 149, 172-173 C.pr.fiscala.

In sustinerea intampinarii au fost depuse inscrisuri.

Asupra exceptiei tardivitatii formularii contestatiei la executare, instanta s-a pronuntat in sedinta publica din data de 14.01.2015, in sensul respingerii acesteia cu motivarea aratata in incheierea de sedinta de la acea data.

La termenul de judecata din data de 18.03.2015, contestatorul a depus precizari prin care a invocat exceptia de nelegalitate a Deciziei de angajare a raspunderii solidare nr. emisa de intimata si a solicitat sesizarea Sectiei a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal din cadrul Tribunalului Iasi pentru solutionarea acestei exceptii si suspendarea prezentei cauze pana la solutionarea definitiva a exceptiei de nelegalitate.

In sedinta publica din data de 15.04.2015, instanta a respins cererea de  sesizare a  Tribunalului  Iaşi - Secţia a  II-a civila  pentru soluţionarea excepţiei de nelegalitate a Deciziei  de angajare  a răspunderii  solidare  nr. emisa de ADMINISTRATIA  JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE, cu motivarea aratata in incheierea de sedinta de la acea data.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.

Analizand actele si lucrarile dosarului, asupra exceptiei de nelegalitate a Deciziei  de angajare  a răspunderii  solidare  nr. emisa de ADMINISTRATIA  JUDETEANA A FINANTELOR PUBLICE  , instanta retine urmatoarele:

Prin decizia de angajare a raspunderii solidare nr.  .. a fost angajata raspunderea solidara a contestatorului pentru obligatiile fiscale restante ale debitorului U. P.A. Iasi.

Conform art. 172 al. 1 C.pr.fiscala, persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare, iar in al. 3 se prevede ca, contestatia poate fi facuta si impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlu nu este o hotarire data de o instanta judecatoreasca sau de un alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui nu exista o alta procedura prevazuta de lege.

De asemenea, in art. 712 al. 2 C.pr.civ., se arata ca, in cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive da fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in tilul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica pentru desfiintarea lui.

Astfel, ori de cate ori legea speciala pune la dispozitia partii interesate un mijloc procedural prin intermediul caruia se poate pune in discutie validitatea titlului executoriu, aceasta se constituie in respectiva cale de atac prevazuta de disp.art. 712 C.pr.civ. si respectiv 172 C.pr.fiscala.

Prin urmare, fata de  prevederile legale anterior enuntate, este necesar ca partea care formuleaza contestatie la executare sa fi avut accesibil un alt mijloc procesual pentru desfiintarea unui titlu executoriu, cum ar fi de exemplu un proces verbal de contraventie pentru care mijlocul procesual pentru desfiintarea lui este plangerea contraventionala sau o ordonanta de plata pentru care mijlocul procesual pentru desfiintarea acesteia este cererea in anulare si nu un mijloc procesual general, cum ar fi o actiune in anularea unui act juridic.

In speta, executarea silita se realizeza in baza deciziei de angajare a raspunderii solidare nr.  … si care, in conformitate cu disp. art. 141 C.pr.fiscala a devenit titlu executoriu, iar pentru atacarea lui exista un mijloc procesual specific, prevazut de o norma speciala.

Astfel, potrivit art. 107.1 din normele metodologice privind codul de procedura fiscala ,, titlul de creanta este actul prin care, potrivit legii, se stabilesc si se individualizeaza obligatia de plata privind creantele fiscale,,. Acest articol enumera titlurile care pot fi titluri de creanta, respectiv decizia de impunere, declaratia fiscala, angajamentul de plata, etc.

Art. 205 C.pr.fiscala prevede ca impotriva titlului de creanta precum si impotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestatie. Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui ce se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal.

Art. 218 al. 2 C.pr.fiscala arata ca deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi atacate la instanta judecatoreasca de contencios administrativ.

In concluzie, contestarea titlui de creanta se poate face conform procedurii aratate mai sus, pe calea contenciosului administrativ.

Este adevarat ca, potrivit art. 4 din Legea 554/2004, astfel cum a fost modificata, legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate, insa, instanta apreciaza ca aceste dispozitii cu caracter general isi gasesc aplicabilitatea in orice litigiu in care nu exista o norma speciala care sa interzica acest lucru si care sa deroge de la dreptul comun.

Fata de cele expuse, instanta va respinge exceptia de nelegalitate a deciziei de angajare a raspunderii solidare, invocata de contestator.

Analizand actele si lucrarile dosarului, asupra fondului cauzei, instanta retine urmatoarele:

Prin titlul executoriu nr. …….. si somatia nr. … emise de intimata, a fost inceputa impotriva contestatorului executarea silita pentru suma de …. lei reprezentand obligatii fiscale, suma ce a fost stabilita prin decizia de angajarea a raspunderii solidare nr. ….

Prin motivele aratate in cuprinsul contestatiei la executare, contestatorul invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, sustinand ca in mod gresit a fost antrenata raspunderea sa solidara alaturi de debitorul U. P. A..

Potrivit art. 172 al. 1 C.pr.fiscala, persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii, iar al. 3 arata, contestatia poate fi facuta si  impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlu nu este o hotarare data de o instanta judecatoreasca sau de alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui nu exista o alta procedura prevazuta de lege.

Prin Decizia in interesul legii nr. XIV din 05.02.2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca judecatoria in circumscriptia careia se face executarea este competenta sa judece contestatia la executare, atat impotriva executarii silite insasi, a unui act sau masuri de executare, a refuzului organelor de executare fiscala de a indeplini un act de executare in conditiile legii cat si impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlu nu este dat de o instanta judecatoreasca sau de un alt organ jurisdictional, daca pentru contestarea lui nu exista o alta procedura prevazuta de lege.

Asa fiind, conform dispozitiilor legale anterior enuntate, ori de cate ori legea speciala pune la dispozitia partii interesate un mijloc procedural prin intermediul caruia se poate pune in discutie validitatea titlului executoriu, acesta se transpune in respectiva cale de atac prevazuta de lege.

Art. 41 C.pr.fiscala prevede ca, actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale. Conform art. 141 al. 2 C.pr.fiscala, titlul de ceanta devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege sau stabilit de organul competent, ori in alt mod stabilit de lege.

Din interpretarea coroborata a textelor de lege arate, rezulta ca titlul executoriu nu este decat acel act administrativ fiscal ( titlul de creanta ) ajuns la scadenta.

Prin urmare, actul administrativ fiscal, in cauza, decizia de angajare a raspunderii solidare care a stat la baza emiterii actelor de executare, ajuns la scadenta a imbracat forma titlului executoriu.

In acest caz, apararile facute impotriva titlului executoriu sunt aparari facute impotriva actului administrativ fiscal, in speta, decizia emisa de intimata. Pentru a se putea invoca aparari in acest caz, trebuie ca pentru contestarea acestui titlu executoriu ( in fapt, act administrativ fiscal ajuns la scadenta) sa nu existe o alta procedura prevazuta de lege, asa cum cere art. 172 al. 3 C.pr.fiscala.

Conform disp.art. 205 C.pr.fiscala, impotriva titlului de creanta precum si impotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestatie potrivit legii.

Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ-fiscal sau prin lipsa acestuia, in conditile legii.

In procedura contenciosului administrativ fiscal legiuitorul a prevazut obligativitatea parcurgerii cailor administative pentru ca, in final, decizia data de organul administrativ jurisdictional sa faca obiectul analizei instantei de contencios administrativ.

Prin urmare, atata timp cat legea prevede o cale speciala de contestare a titlurilor de creanta, anume aceea a contenciosului administrativ, partea nemultumita de suma pe care a fost somata sa o plateasca trebuie sa urmeze calea respectiva.

Astfel, in conditiile in care contestatorul era nemultumit de angajarea raspunderii solidare alaturi de debitor, acesta avea deschisa calea contestarii deciziei de angajare a raspunderii solidare nr. …., acesta fiind actul prin care s-a individualizat suma de plata si pentru care legea prevede in mod expres ca apararile pot fi invocate pe calea administrativ fiscala.

In baza acestor considerente, instanta va respinge contestatia la executare formulata, ca neintemeiata.

 In temeiul disp. art. 453 C.pr.civ., instanta va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.