Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 5554 din 20.11.2014


Contestaţie la executare. Exonerarea pârâtului de la plata cheltuielilor de judecată.

Dosar nr. 16336/55/2014

Prima instanţă :

Împotriva contestatoarei s-a declanşat executarea silită în baza unui proces verbal de contravenţie. Amenda cuprinsă în acesta A fost achitată anterior începerii executării silite de către intimată. Intimata a fost de acord cu admiterea contestaţiei la executare, şi a solicitat exonerarea sa de la plata cheltuielilor de judecată solicitate de către contestatoare în baza art.454 Cod de procedură civilă.

Faţă de starea de fapt şi poziţia părţilor s-a admis contestaţia la executare.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată solicitate de contestatoare şi aplicarea art.454 Cod de procedură civilă invocat de intimată, s-a arătat că pentru exercitarea  contestaţiei la executare contestatoarea a avut la dispoziţie un termen de 15 zile, insuficient pentru a se putea efectua punerea în întârziere a intimatei şi aşteptarea eventualului răspuns al acesteia, intimata fiind cea care este în culpă procesuală, determinând efectuarea cheltuielilor de judecată, chiar dacă a recunoscut pretenţiile contestatoarei la primul termen de judecată, motiv pentru care a intimata fost obligată la plata sumei de 800 de lei reprezentând onorariu de avocat.

Instanţa de apel :

Respinge apelul declarat de apelanta creditoare.

Art.454 Cod de procedură civilă nu scuteşte pârâtul de la plata cheltuielilor de judecată când acesta este de drept în întârziere. Faţă de prevederile art.1523 alin.2 lit.e Noul Cod civil pârâtul este de  drept în întârziere în cazul obligaţiei născute dintr-o faptă ilicită extra-contractuală. În speţă, executarea silită efectuată cu nesocotirea dispoziţiilor legale reprezintă o faptă ilicită extra-contractuală, iar pârâtul care a declanşat o asemenea executare silită este de drept în întârziere, neputând fi scutit de la plata cheltuielilor de judecată. Cum contestaţia la executare a fost admisă, anulându-se actele de executare silită, s-a constatat implicit şi caracterul ilicit al executării silite, motiv pentru care intimata-apelantă nu poate fi scutită de la plata cheltuielilor de judecată chiar dacă a recunoscut pretenţiile contestatoarei-intimate.