Data de la care se acordă dobânda legală în cazul daunelor morale
Dosar nr. 9446/55/2014
Prima instanţă :
Daunele morale fiind stabilite ca şi cuantum prin hotărârea instanţei, suma devine certă doar de la data rămânerii definitive a hotărârii, acesta fiind şi momentul de la care pârâta poate fi obligată la plata dobânzii legale, şi nu de la data producerii accidentului, nepunându-se prin urmare nici problema actualizării sumei cu rata inflaţiei calculate de la data producerii accidentului.
Reclamanta a solicitat obligarea asigurătorului la plata unor daune materiale (contravaloare medicamente, consultaţii medicale, analize, cazare, deplasări, cost fizioterapie) şi morale, ca urmare a unui accident rutier a cărei victimă a fost, debit care să fie actualizat cu indicele de inflaţie de la data producerii accidentului şi la care să se adauge dobânda legală de la aceiaşi dată.
În ceea ce priveşte daunele morale, suma stabilită de instanţă devine certă doar de la data rămânerii definitive a hotărârii şi doar de la această dată pârâta poate fi obligată la plată. Cuantificarea daunelor morale s-a realizat doar prin hotărârea instanţei, ţinându-se cont de o apreciere la zi a prejudiciului suferit de reclamantă, nefiind cazul actualizării sumei cu rata inflaţiei sau acordarea de dobânzi calculate de la data producerii accidentului, şi prin urmare, conform art.1535 Cod civ. pârâta va fi obligată la plata dobânzii legale asupra sumelor reprezentând daune morale începând cu data rămânerii definitive a hotărârii.
Instanţa de apel :
Respins apelul. Nu au fost reţinute criticele apelantei cu privire la accesoriile creanţei reprezentând daune morale deoarece aceasta a fost obligată la plata dobânzii legale începând cu data rămânerii definitive a sentinţei prin care acestea au fost cuantificate şi nu de la data producerii accidentului, cum s-a invocat.
Tribunalul Arad
Pretenţii
Curtea de Apel Constanța
Caz de casare prevazut de art. 3859 alin. 1 pct.9 Cod procedura penala. Nemotivarea hotarârii.
Tribunalul Neamț
Acordarea de daune morale în baza art. 1349 şi coroborat cu art. 1357 şi urm. din Codul civil pentru prejudiciul cauzat prin proferarea în spaţiul public de afirmaţii defăimătoare. Imposibilitatea schimbării hotărârii în favoarea intimatului-reclamant
Judecătoria Moinești
Prejudicii,daune
Curtea de Apel Oradea
Apel. Procedura insolvenței – antrenare răspundere administrator special