Cerere de valoare redusă

Sentinţă civilă 747 din 29.10.2014


Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Drept civil. Contract de prestări servicii. Pacta sunt servanda. Caracterul cert, lichid și exigibil al creanței. Cheltuieli de judecată.

Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţi, având forţă obligatorie între părţi, potrivit principiului pacta sunt servanda, acestea fiind ţinute să-şi exercite drepturile, respectiv să-şi îndeplinească obligaţiile întocmai cum au fost prevăzute în contract, conform disp. art. 1270 C.civ.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă nr. 747/29.10.2014

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 03.04.2014, sub nr. …./2014, reclamanta S.C. F  MC SRL, a solicitat în contradictoriu cu pârâtul H  D  N , pe calea procedurii cererilor cu valoare redusă, pronunțarea unei hotărâri prin care pârâtul să fie obligat la plata sumei de 3200 lei reprezentând debit neachitat şi a cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că între S.C. F  MC SRL  şi pârât s-a încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect executarea de către reclamantă de obiecte de mobilier pentru discotecă în beneficiul pârâtului.

Reclamanta a arătat că şi-a executat obligaţia şi a predat pârâtului obiectele de mobilier comandate, acesta semnând de primirea lor, însă pârâtul nu şi-a onorat integral obligaţia asumată de 4700 lei, rămânând un rest de plată de 3200 lei.

În drept, creditoarea a uzat de procedura cu privire la cererile de valoare redusă reglementată în art. 1025-1032 C.proc.civ; art. 1270 Cod civil.

Pârâtul a formulat întâmpinare, solicitând respingerea cererii ca neîntemeiată, motivat de faptul că acesta nu ar fi încheiat un contract de prestări servicii cu reclamanta, iar factura  de 4700 lei nu ar fi semnată de pârât, acesta însuşindu-şi doar plata a 1500 lei reprezentând contravaloarea mobilierului livrat de către reclamantă.

Analizând cererea formulată, prin prisma dispoziţiior legale, instanţa a reţinut că, în fapt, reclamanta şi pârâtul au semnat un contract de prestări servicii având ca obiect executarea de către reclamantă pentru pârât de obiecte de mobilier pentru discotecă (bar şi platformă DJ), cu termen de finalizare a lucrării la data de 12.07.2013 şi preţ- 4700 lei. În baza acestui contract, creditoarea reclamantă a prestat serviciul către clientul său, aşa cum rezultă din factura fiscală emisă în executarea acestei obligaţii, depusă în original la dosarul cauzei .Din totalul sumei de 4700 lei la care s-a obligat pârâtul să achite, au fost achitate sumele de 1200 lei, conform chitanţei nr. 31/03.08.2013, şi 300 lei, conform chitanţei nr. 32/22.09.2013, rămânând un rest de plată neachitat în cuantum de 3200 lei.

În drept, conform prevederilor art. 1516 C.civ. creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă şi la timp a obligaţiei asumate de către debitor prin contract. În materia contractelor sinalagmatice, debitorul va putea fi obligat de către instanţă la executarea obligaţiilor contractuale asumate ori de câte ori creditorul face dovada îndeplinirii obligaţiei sale, iar debitorul nu face proba executării obligaţiilor asumate prin contract.

În speţă, raportul juridic dintre părţi are la bază contractul de prestări servicii în care sunt prevăzute ca termen limită de finalizare a lucrării- 12.07.2013 şi de achitare a ultimei plăţi la data de 31.08.2013.

În cauză, instanţa a constatat caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei reclamantei, întrucât aceasta rezultă din contractul de prestări-servicii semnat de către debitor, precum şi din factura fiscală nr. 34/31.07.2013, cuantumul acesteia fiind determinat, în privinţa debitului principal neachitat - 3200 lei, iar creanţa este exigibilă dat fiind faptul că termenele de plată stipulate în contract erau împlinite la data introducerii cererii de chemare în judecată- 03.04.2014.

În ceea ce priveşte împrejurarea neachitării acestei datorii, aceasta este confirmată în cauză de probele administrate: factura fiscală în original semnată de primire, contract de prestări servicii semnat de pârât, răspunsul la interogatoriul propus de pârât.

În cauză, susţinerile pârâtului nu au fost dovedite, motiv pentru care instanța a admis acţiunea reclamantei şi a dispus obligarea pârâtului la plata sumei de 3200 lei reprezentând debit neachitat.

Având în vedere soluţia pronunțată şi întrucât pârâtul este în culpă procesuală, instanţa, în temeiul art. 453 C. pr. civ. , l-a obligat la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces, în cuantum de 500 lei reprezentând taxa judiciară de timbru (200 lei) şi onorariu avocat (300 lei).