Drept penal. Parte specială. Distincţie între infracţiunea de delapidare şi infracţiunea de abuz de încredere

Hotărâre 231 din 13.03.2015


În calitate de agent comercial, inculpatul, primind bunuri de la societatea comercială cu care avea convenţie civilă şi fiind retribuit pentru serviciul prestat, livrând bunurile către clienţii societăţii (alte societăţi comerciale) şi încasând sumele, îndeplinea acte de gestionare.

Fapta comisă de inculpat nu constituie infracţiunea prevăzută de art. 213 din Codul penal din 1968, privind abuzul de încredere, în raport de calitatea autorului infracţiunii.

Or, autor al infracţiunii de abuz de încredere este totdeauna persoana care deţine cu orice titlu un bun mobil al altuia şi transformă în mod abuziv calitatea de deţinător al bunului în cea de pretins proprietar.

În cazul infracțiunii de delapidare, autorul este de două ori calificat: pe de o parte, el are calitatea de funcţionar sau salariat, iar, pe de altă parte, calitatea de administrator sau gestionar de bunuri, care aparţin unei persoane juridice.

În virtutea acestui raţionament, rezultă că în cazul infracțiunii de abuz de încredere, autorul este o persoană oarecare care deţine cu orice titlu bunul mobil, iar nu calificată.

Potrivit dispoziţiilor art. 215 ind. 1 Cod penal din 1968, constituie infracţiunea de delapidare, însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau administrează.

Or, în cauză inculpatul a fost angajat al societăţii comerciale în baza unui contract individual de muncă pentru perioadă determinată, fiind angajat in calitate de agent de vânzări, iar potrivit fişei postului avea ca însărcinarea de serviciu, retribuită, gestiunea mărfurilor, vânzarea către comercianţi, încasarea sumelor primite din vânzarea mărfurilor, astfel că, acesta îndeplinea acte de gestionare.

Pentru existenţa infracţiunii de delapidare nu are relevanţă dacă inculpatul era sau nu încadrat cu contract de muncă, situaţie care nu se regăseşte în cauză, esenţială fiind doar împrejurarea că acesta exercita o atribuţie în serviciul societăţii - îndeplinea acte de gestionare -, care poate fi retribuită sau nu, astfel că însuşindu-şi sume pe care le gestiona după cum rezultă din probatoriile administrate acesta a comis infracţiunea de delapidare şi nu de abuz de încredere.