Plângere împotriva încheierii de carte funciară. drept dobândit prin hotărâre judecătorească

Hotărâre 11 din 15.09.2015


PLÂNGERE ÎMPOTRIVA ÎNCHEIERII DE CARTE FUNCIARĂ. DREPT DOBÂNDIT PRIN HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ

Prin cererea inregistrata cu nr. …/200/2014 din 20.05.2014, petentul … Gheorghe a formulat plangere impotriva incheierii de respingere nr. …/16.04.2014 emisa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzău, prin care a solicitat anularea incheierii si admiterea cererii de dezmembrare privind imobilul cu nr. cadastral …. inscris in cartea funciara Berca. Petentul a aratat ca cererea a avut la baza sentinta civila nr. …/18.03.2013, dar ii este imposibil sa isi valorifice dreptul de proprietate intrucat institutiile abilitate nu recunosc efectele hotararii judecatoresti.

Petenta nu a motivat cererea in drept. In sustinerea actiunii a depus inscrisuri.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin sentinta nr. …/18.03.2013, ramasa definitiva si irevocabila, Judecatoria Buzau a admis cererea avand ca obiect iesirea din indiviziune formulata de petent, a dispus iesirea din indiviziune prin omologarea raportului de expertiza centralizator intocmit de expert Petrescu Luminita in varianta 2, atribuindu-i petentului lotul format din corp anexa cu suprafata construita de 48,81 mp si suprafata beci de 8,20 mp, precum si terenul aferent in suprafata de 1902 mp. In consecinta, petentul a devenit proprietar al acestor bunuri.

Conform art. 29 din legea nr. 7/1996, registratorul dispune intabularea prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii limitative:

a) este încheiat cu respectarea condiţiilor de formă prevăzute de lege;

b) identifică corect numele sau denumirea părţilor şi menţionează codul numeric personal sau, după caz, numărul de identificare fiscală, dacă este atribuit, codul de înregistrare fiscală ori codul unic de înregistrare, după caz, atribuit acestora;

c) individualizează imobilul printr-un număr de carte funciară şi un număr cadastral sau topografic, după caz;

d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română. În cazul actului autentic notarial, acesta trebuie să fie încheiat de un notar public în funcţie în România;

e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare, a extrasului de carte funciară pentru informare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului, cu excepţia cazului în care se face menţiune despre acestea în cuprinsul actului;

f) este însoţit de dovada achitării tarifului de publicitate imobiliară, cu excepţia scutirilor stabilite prin lege sau a situaţiei în care dovada încasării tarifului se face conform procedurilor stabilite prin protocoale încheiate potrivit art. 9 alin. (4) şi (5);

g) îndeplinirea altor prevederi legale stabilite prin legi speciale, a căror verificare se află în competenţa registratorului.

De asemenea, art. 30 din legea nr. 7/1996 mentioneaza ca cererea se respinge printr-o încheiere motivată dacă registratorul constată că actele depuse în justificarea cererii de înscriere în cartea funciară, precum şi aceasta din urmă nu întrunesc condiţiile de formă cerute de lege pentru validitatea acestora.

Or, analizand atent incheierea de respingere nr. …/16.04.2014 emisa de OCPI Buzau, instanta constata ca aceasta nu mentioneaza care anume din cerintele art. 29 nu au fost indeplinite sau ce conditii de forma nu au fost respectate, ci face aprecieri cu privire la hotararea judecatoreasca atasata de petent in sustinerea cererii sale.

Astfel, incheierea OCPI arata ca partile din proces sunt altele decat proprietarii tabulari in sensul ca in cartea funciara apar petentul si … Victoria, aceasta din urma nefacand parte din proces deoarece era decedata. Prenumele Victoria constituie probabil o eroare materiala, intrucat in aceeasi incheiere, cateva randuri mai jos, e mentionata … Viorica, la fel ca si in sentinta nr. …/18.03.2013. Insa instanta constata ca sentinta nr. …/18.03.2013 a mentionat la pagina 1 (fila 18 la dosar) ca paratul cu care s-a judecat petentul e fiul defunctei …. Viorica, iar la pagina 2 arata ca … Viorica e autoarea paratului.

In continuare, incheierea OCPI arata ca petentul nu a anexat la cerere certificat de mostenitor dupa …. Viorica, iar din continutul sentintei nu rezulta ca a fost dezbatuta mostenirea dupa aceasta si nici cine sunt mostenitorii legali. Or, instanta constata ca OCPI pune in discutie o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante judecatoresti competente din Romania, fapt regretabil si nepermis intr-un stat de drept, in conditiile in care petentul a devenit proprietar prin respectiva hotarare.

Mai mult, din interpretarea art. 29 alin. 5 rezulta ca OCPI este obligata sa inscrie drepturile reale stabilite printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. In prezenta cauza, instanta apreciaza ca OCPI poate intabula dreptul de proprietate dobandit de petent in modalitatea, suprafata si amplasarea retinute in sentinta nr. …/18.03.2013 de catre Judecatoria Buzau.

Pentru toate motivele aratate, instanta va admite plângerea formulată de petent, va anula incheierea atacata, va dispune dezmembrarea imobilului cu nr. cadastral … înscris în cartea funciară nr. … a comunei Berca şi intabularea dreptului de proprietate dobandit de petent prin Sentinţa civilă nr. …/18.03.2013 pronunţată de Judecătoria Buzău în dosarul nr. …./200/2011.

Domenii speta