Obligaţie de a face

Sentinţă civilă 4651 din 13.10.2015


Prin cererea înregistrată sub nr. 24347/245/2014 la Judecătoria Iaşi, reclamanţii Ş.N., D.A., Ş.V., Ş.N., A.E. au solicitat în contradictoriu cu pârâţii COMISIA LOCALĂ M. PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR, COMISIA JUDEŢEANĂ I.PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR, PRIMARUL COMUNEI M. şi AGENŢIA DOMENIILOR STATULUI ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună:

-obligarea primei pârâte să efectueze punerea în posesie şi să înainteze celei de-a doua pârâte, documentaţia necesară, în vederea emiterii titlului de proprietate, privind suprafaţa de 5000 mp. teren, situată pe raza com. M., iar dacă acest amplasament este în parte ocupat, să se efectueze punerea în posesie pe un alt teren disponibil, corespunzător  ca valoare economică şi ca suprafaţă;

-obligarea celei de-a doua pârâte la emiterea titlului de proprietate pentru suprafaţa menţionată, după întocmirea documentaţiei;

-obligarea Comisiei locale la plata cheltuielilor de judecată, urmând ca acestea să fie achitate de către Primarul comunei;

-obligarea A.D.S. şi Comisiei locale să încheie protocolul de predare-primire a terenului în suprafaţă de 5000 mp., sub sancţiunea daunelor-interese, prev. de art. 64 din Lg. 18/1991, în cazul în care suprafaţa de teren nu se află la dispoziţia Comisiei locale.

Acţiunea este scutită de taxă de timbru.

În motivare, reclamanţii au precizat că, urmare a  admiterii cererii de reconstituire pe care au formulat-o, a fost validat dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 7,06 ha, situată pe raza com. M., care a aparţinut autorului acestora Ş.G., fiind emisă anexa 3 şi o hotărâre de validare care nu a fost comunicată.

Ulterior, au fost emise patru titluri de proprietate pe numele moştenitorilor, care vizează doar o parte din terenul validat şi anume, doar 6,19 ha teren, rămânând nereconstituită suprafaţa de 8700 mp.

Au mai precizat că, urmare a unei noi cereri de reconstituire pentru diferenţa de 1,24 ha teren, a fost emis titlu de proprietate, pentru suprafaţa de 0,36 ha teren.

Au mai arătat că, deşi s-au adresat cu numeroase cereri la toate instituţiile abilitate, acestea au rămas fără rezultat.

În drept au fost invocate prev. Lg. 18/1991 rep., cu modif. şi compl., H.G. 890/2005, art. 1 din Protocolul 1 al CEDO.

Au solicitat administrarea probelor cu interogatoriu şi cu înscrisuri.

Prin întâmpinare, pârâta Comisia judeţeană de fond funciar Iaşi a menţionat că, la acest moment, nu se poate reţine culpa sa, cu privire la întârzierea emiterii titlului de proprietate, atât timp cât Comisia locală nu şi-a îndeplinit atribuţiile.

Au fost invocate prev. art. 36 din H.G. 890/2005.

A solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi judecarea cauzei şi în lipsă.

Prin întâmpinarea formulată, pârâta Agenţia Domeniilor Statului a invocat excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive, neavând atribuţii în ceea ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate şi emiterea titlului, raportat la prevederile H.G. 890/2005. De asemenea, singura modalitate de predare a terenurilor aparţinând domeniului statului este încheierea unui protocol de predare-primire cu comisia locală, pe baza cererii şi a documentaţiei cuprinzând validarea pe amplasamentul respectiv, înaintate de Comisia judeţeană de fond funciar, raportat la prev. art. 3 din Lg. 268/2001 şi art. 9 din H.G. 626/2001.

Pârâta a mai invocat excepţia prematurităţii acţiunii, faţă de faptul că, pentru a se realiza aplicarea prev. art. 7 al. 7 din Lg. 268/2001, este necesară parcurgerea unor etape administrative obligatorii, iar în prezent, procedura administrativă este suspendată, având în vedere disp. art. 7 al. 1 din Lg. 165/2013 modif. şi comp. de Lg. 368/2013.

În ceea ce priveşte fondul, a solicitat respingerea acţiunii, faţă de aceasta, ca neîntemeiată, având în vedere că, până la această dată, Instituţia Prefectului, Comisia judeţeană de fond funciar Iaşi nu i-au înaintat nicio solicitare de retrocedare a unor suprafeţe de teren pentru reclamanţi şi nu există nici o hotărâre a Comisiei judeţene de fond funciar, de validare a unui proces-verbal de delimitare a suprafeţelor ce urmează a fi predate, în vederea reconstituirii.

În drept au fost invocate prev. art. 205, 245 C.pr.civ., Lg. 165/2013.

Pârâţii Comisia locală de fond funciar şi Primarul com. M., prin întâmpinare, au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului, raportat la prev. art. 5 lit. i din H.G. 890/2005, art. 7 al. 1 şi art. 11 din Lg. 165/2013, acesta neavând atribuţii în ceea ce priveşte punerea în posesie, precum şi excepţia prematurităţii, având în vedere că punerile în posesie şi celelalte proceduri administrative sunt suspendate, cf. disp. art. 7 al. 1 din Lg. 165/2013.

În ceea ce priveşte fondul, au precizat că moştenitorii defunctului Ş. G. au fost validaţi cu suprafaţa de 7,06 ha teren, prin hotărârea nr. 69/1991, fiind emise titluri de proprietate pentru o suprafaţă de 6,56 ha teren, aceştia fiind îndreptăţiţi la punerea în posesie şi la emiterea titlului de proprietate pentru diferenţa de 0,50 ha. Punerea în posesie se va face după finalizarea procesului de inventariere, în termenele stabilite de Lg. 165/2013.

În ceea ce priveşte daunele-interese, au menţionat că art. 64 din Lg. 18/1991 nu reglementează acordarea acestora.

În drept au fost invocate prev. art. 205 C.pr.civ., art. 7, 11 din Lg. 165/2013 şi art. 5 din H.G. 890/2005.

S-a solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi judecarea cauzei şi în lipsă.

Prin precizările înaintate la dosar, reclamanţii au menţionat că înţeleg să modifice câtimea suprafeţei care formează obiectul acţiunii la 5600 mp. teren.

Din oficiu a fost pusă în discuţie excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, în ceea ce priveşte capătul al patrulea de cerere.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, în ceea ce priveşte capătul al patrulea de cerere, instanţa urmează a o admite şi a respinge cererea reclamanţilor de obligare a pârâtelor A.D.S. şi Comisia locală de fond funciar la încheierea unui protocol de predare-primire a terenului agricol în suprafaţă de 5000 mp., sub sancţiunea daunelor-interese, având în vedere disp. art. 3 al. 3 din Lg. 268/2001 şi art. 9 din anexa 1a la H.G. 626/2001.

Astfel, cf. disp. art. 3 (3) din Lg. 268/2001, terenurile care urmează să fie retrocedate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se transmit, la cererea comisiilor judeţene, comisiilor locale.

Conform disp. art. 9 al. 1 din anexa 1 la H.G. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, terenurile cu destinaţie agricolă a căror retrocedare se solicită în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările ulterioare, se transmit de A.D.S. comisiilor locale, pe bază de protocol, la cererea comisiilor judeţene, conform modelului aprobat de Consiliul de administraţie al A.D.S.

Conform al. 2, anterior încheierii protocolului prevăzut la alin. (1) vor fi parcurse următoarele etape:

a) prezentarea către A.D.S. a cererii comisiei judeţene de aplicare a Legii fondului funciar, împreună cu actele ce stau la baza acesteia, precum şi a documentaţiei de predare a terenurilor cu destinaţie agricolă, stabilită de Consiliul de administraţie al A.D.S.;

b) verificarea de către direcţiile de specialitate din cadrul A.D.S. a legalităţii documentaţiei prezentate.

Prin urmare, reclamanţii nu au calitatea de a solicita obligarea pârâtelor A.D.S. şi Comisia locală de fond funciar la încheierea unui protocol de predare-primire a terenului agricol în suprafaţă de 5000 mp., sub sancţiunea daunelor-interese, ci, acestea  se transmit de către A.D.S., comisiilor locale, pe bază de protocol, la cererea comisiilor judeţene.

În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului, cu referire la cererea de obligare a sa la plata cheltuielilor de judecată,  instanţa o va admite, primarul neputând fi obligat la plata acestora, având în vedere că obligaţia de punere în posesie şi de întocmire a documentaţiei prealabile revine întregii comisii locale de fond funciar, raportat la prev. art. 5 lit. i din H.G. 890/2005 şi care ar putea cădea în pretenţii şi nu doar preşedintelui acesteia.

Referitor la excepţia prematurităţii invocată de către Comisia locală de fond funciar şi Primarul com., instanţa o va respinge, raportat la prima pârâtă, având în vedere că validarea dreptului de proprietate s-a efectuat în anul 1991, nefiind emis titlul de proprietate pentru întreg terenul nici până în prezent, depăşindu-se orice teremen rezonabil, destinat procedurilor administrative (jurisdicţiile speciale administrative fiind şi facultative), iar raportat la al doilea pârât, faţă de admiterea lipsei calităţii procesuale pasive a acestuia.

Nu se mai impune analizarea excepţiilor lipsei calităţii procesuale pasive a ADS şi prematurităţii invocate de către aceasta, faţă de respingerea capătului de cerere formulat în contradictoriu cu această pârâtă, pentru lipsa calităţii procesuale active a reclamanţilor.

În ceea ce priveşte fondul, instanţa reţine următoarele :

Prin cererea înregistrată sub nr. ---, Ş.Gh.M., Ş.Gh.N., Ş.Gh., Ş.Gh.G. şi D.M. au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8,30 ha teren, adus în C.A.P. M., în anul 1962.

Ş.N.şi A.E. sunt moştenitorii defunctului Ş.G.

Prin hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar, s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 7,06 ha teren, fiind emise titluri de proprietate.

Prin urmare, se constată că, faţă de suprafaţa de teren pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate, respectiv de 7,06 ha teren, reclamanţilor li s-au emis titluri de proprietate doar pentru 6,5600 ha teren, fiind îndreptăţiţi la punerea în posesie şi la eliberarea titlului de proprietate pentru diferenţa de 5000 mp. teren şi nu pentru 5600 mp., cum au solicitat aceştia, prin cererea de modificare a acţiunii.

Prin urmare, văzând şi disp. art. 5 lit. i, art. 6 lit. f, art. 36 al. 1 din H.G. 890/2005, instanţa va admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor în ceea ce priveşte capătul patru de cerere, invocată din oficiu şi în consecinţă, va respinge cererea reclamanţilor de obligare a pârâtelor Agenţia Domeniilor Statului şi Comisia locală să încheie protocolul de predare-primire a terenului agricol în suprafaţă de 5000 mp., sub sancţiunea daunelor interese prev. de art. 64 din Lg. 18/1991 rep.

Va admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului invocată de către pârâţii Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Primarul com. M. şi în consecinţă, va respinge cererea reclamanţilor de obligare a acestuia din urmă la plata cheltuielilor de judecată.

Va respinge excepţia prematurităţii invocată de către Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Primarul com. M., ca nefondată.

Va admite, în parte, acţiunea civilă formulată în contradictoriu cu pârâtele Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor  şi în consecinţă, va obliga pârâta Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor să efectueze punerea în posesie a reclamanţilor cu suprafaţa de 5000 mp. teren situat pe raza com. M., jud. Iaşi, pe vechiul amplasament, dacă este liber sau pe un amplasament echivalent, în cazul în care cel menţionat anterior se află, în mod legal, în proprietatea unor terţe persoane şi să înainteze Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor documentaţia necesară, în vederea emiterii titlului de proprietate pentru respectivul teren.

Va obliga pârâta Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ca, după înaintarea documentaţiei de către Comisia locală M. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, să emită titlul de proprietate pentru suprafaţa de teren anterior menţionată.

Va respinge cererea reclamanţilor în ceea ce priveşte punerea în posesie, întocmirea documentaţiei şi emiterea titlului de proprietate pentru diferenţa de 600 mp. teren, ca nefondată.

Domenii speta