Reclamantul GMM, în contradictoriu cu Primăria GH – SPCLEP- SC, a solicitat înregistrarea tardivă a naşterii defunctei sale soţii GH născută K în anul 1915.
Instanţa constată că art.18 din Legea nr.119/1996 republicată, invocată de reclamant, se referă la declaraţia de naştere făcută după trecerea unui an de la data naşterii. Ori în cauză se solicită reconstituirea actului de naştere a soţiei reclamantului. Această naştere a fost cândva înregistrată, dar registrele Primăriei din anii 1910-1920 au fost distruse într-un incendiu, în baza unei adeverinţe eliberate de Comunitatea Evreiască din Gura Humorului prin care s-a certificat că soţia reclamantului s-a născut la 29.03.1915 în Gura Humorului fiindu-i eliberat paşaportul acesteia. Dar art.54 alin.1 şi 2 din Legea nr.119/1996 republicată prevede procedura reconstituirii actului de naştere, respectiv reclamantul trebuie să se adreseze cu cerere la Serviciul de Stare Civilă, iar dacă nu este mulţumit de dispoziţia emisă o poate ataca în instanţă. Cum reclamantul nu solicită reconstituirea certificatului de naştere, nefiind îndeplinite condiţiile înregistrării tardive a naşterii, instanţa respinge acţiunea.
Judecătoria Bacău
Evacuare
Judecătoria Vaslui
Partaj bunuri comune. Criterii de apreciere a cotei majorate.
Tribunalul Neamț
Răspundere civilă delictuală. Părinţii majori nu răspund pentru faptele copilului lor major lipsit de discernământ.
Judecătoria Drobeta-Turnu-Severin
SENTINŢĂ RELEVANTĂ - ORDIN DE PROTECŢIE - LEGEA NR. 217/2003-STABILIREA PROVIZORIE A LOCUINŢEI MINORULUI PRIN ORDIN DE PROTECŢIE (art. 26 alin. 1 lit. h teza a II-a Legea 217/2003)
Judecătoria Craiova
Nulitatea căsătoriei.În cazul bigamiei ,cea de-a doua căsătorie este lovită de nulitatea prev. de art. 5 C.fam.