Arestare preventiva

Sentinţă penală 4 din 06.02.2010


DOSAR PENAL 1044/62/2010

INCHEIEREA NR. 4

Arestare preventiva

Lovirea spontana a unei persoane pe strada de catre doua persoane aflate in stare avansata de ebrietate care au plecat de la domiciliul lor avand doua cutite asupra lor, pentru a le folosi in cazul in care ar „iesi scanda la discoteca”, asa cum au declarat de altfel chiar inculpatii, denota un grad ridicat de agresivitate latenta insa capabila oricand sa fie exteriorizata, aspecte care conduc la concluzia ca ordinea publica ar fi intr-un real pericol daca ar fi cercetati in stare de libertate.

 Prin referatul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, cu numarul 101/P/2010, din data de 06.02.2010, inregistrat la aceasta instanta la data de 06.02.2010, orele 21,45 s-a solicitat arestarea preventiva a inculpatilor P.A.M. si R.R., pentru o perioada de 29 de zile, pentru infractiunea de tentativa la infractiunea de omor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 20 raportat la art. 174, art. 175 litera i Cod Penal, considerandu-se ca inculpatii se afla in situatia prevazuta de art. 148 litera f Cod de Procedura Penala.

Din analiza actelor procesuale si procedurale efectuate in cauza, referitor la istoricul cauzei, tribunalul constata ca prin rezolutia procurorului din data de 06.02.2010 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de inculpatii P.A.M. si R.R. pentru tentativa la infractiunea de omor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 20 raportat la art. 174, art. 175 litera i Cod Penal, retinandu-se in sarcina lor ca in noaptea de 05/05.02.2010, aproximativ in jurul orei 0,45, in urma unui conflict spontan si pe fondul consumului de alcool, inculpatii au injunghiat victima PME, provocandu-i multiple plagi injunghiate in regiunea sub-scapulara dreapta, profunda, cu interesara musculara, regiune brat stang 1/3 inferioara transfixianta cu interesare musculara, latero – cervical dreapta supra clavicular, regiunea occipitala, regiunea anterioara a gatului (cu posibila interesare laringo – traheala, fiindu-i pusa viata in primejdie.

La data de 06.02.2010, pentru infractiunea de mai sus, fata de inculpati s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale.

Anterior acestui act procesual, inculpatilor li s-a adus la cunostinta invinuirea ce li se aduce in prezenta avocatului desemnat din oficiu, fiind apoi audiati, atat in calitate de invinuiti cat si in calitate de inculpati (dupa punerea in miscare a actiunii penale).

In cursul urmaririi penale, atat anterior acestui moment in faza actelor premergatoare au fost stranse probe de catre organele de cercetare penala, acestea fiind confirmate prin proces verbal, iar ulterior declansarii procedurii de urmarire penala au fost audiati inculpatii, asa cum s-a aratat mai sus, precum si martori oculari.

Din materialul probator existent la dosarul cauzei, respectiv procesul verbal de cercetare la fata locului, procesul verbal de ridicare de obiecte, respectiv a celor doua corpuri delicte (cutitele inculpatilor), precum si din declaratiile martorilor TBM, TV, BGA, DV care se coroboreaza cu declaratiile inculpatilor, tribunalul retine ca in cazul inculpatilor se retine o banuiala rezonabila in ceea ce priveste infractiunea retinuta in sarcina fiecaruia dintre ei, fiind astfel indeplinite cerintele art. 143 Cod de Procedura Penala.

In ceea ce priveste cerintele art. 136 Cod de Procedura Penala  avand in vedere ca este vorba de o infractiune cu grad de pericol social ridicat, fiind vorba de tentativa de omor, comisa pe fondul unui conflict spontan, dar si pe fondul etilic in care se aflau cei doi inculpati, care in noaptea respectiva consumasera excesiv bauturi alcoolice, dupa care pleaca de la domiciliu spre discoteca, luandu-si de acasa fiecare cate un cutit, tribunalul considera ca in acest moment procesual natura si gravitatea infractiunii impun o masura severa pentru buna desfasurare a procesului penal.

Referitor la temeiul care va sta efectiv la baza privarii de libertate a inculpatilor, dincolo de circumstantele reale ale faptei retinute in sarcina lor, care determina incadrarea juridica a faptei intr-o anumita infractiune, sanctionata cu o pedeapsa intr-un anumit cuantum cu vocatie la conditia obiectiva a art. 148 litera f Cod de Procedura Penala, tribunalul retine ca lovirea spontana a unei persoane pe strada de catre doua persoane aflate in stare avansata de ebrietate care au plecat de la domiciliul lor avand doua cutite asupra lor, pentru a le folosi in cazul in care ar „iesi scanda la discoteca”, asa cum au declarat de altfel chiar inculpatii, denota un grad ridicat de agresivitate latenta insa capabila oricand sa fie exteriorizata, aspecte care conduc la concluzia ca ordinea publica ar fi intr-un real pericol daca ar fi cercetati in stare de libertate.

Faptul ca inculpatii nu au antecedente penale, ca sunt elevi si considera ca fapta are un caracter accidental comisa pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice si ca au recunoscut fara rezerve fapta retinuta in sarcina lor, ajutand organele de cercetare penala pentru efectuarea investigatiilor in cauza, sunt aspecte care cad in planul doi in acest moment procesual, fara a fi apte sa inlature pericolul pentru ordinea publica.

Tribunalul considera ca in acest moment procesual, privarea de libertate a inculpatilor este o masura proportionala, necesara si utila intr-un stat de drept, astfel ca se va dispune arestarea preventiva a inculpatilor pentru o perioada de 29 de zile, incepand cu data de 06.02.2010 si pana la data de 06.03.2010, fiind indeplinite cerintele art. 5 CEDO, art. 136, art. 143 si art. 148 litera f Cod de Procedura Penala.

In ceea ce priveste luarea unei alte masuri restrictive de libertate fata de cei doi inculpati, tribunalul considera ca in acest moment procesual o asemenea masura nu ar fi proportionala cu gravitatea faptei si cu necesitatea luarii unei pozitii ferme din partea autoritatilor statului, astfel ca se nu se vor avea in vedere apararile inculpatilor formulate in acest sens.