Aspecte procedurale. Renunţarea la judecată şi renunţarea la drept (art.246 – 247 Cod procedură civilă). Revenirea părţii asupra renunţării la drept sau la judecată.
Renunţarea la drept este un act unilateral şi de dispoziţie prin care reclamantul se desistă de la dreptul subiectiv afirmat prin cererea introductivă de instanţă.
Desistarea se face sub controlul instanţei de judecată, care are obligaţia de a examina dacă renunţarea la drept nu contravine legii, ordinii publice, bunelor moravuri sau intereselor legitime ale unei persoane.
Potrivit art. 247 alin. 1 Cod procedură civilă, asupra renunţării la însuşi dreptul pretins instanţa se pronunţă printr-o hotărâre de respingere în fond a cererii.
Prin renunţarea la judecată partea îşi manifestă în mod expres voinţa de a se desista de la judecată.
Conform art. 246 alin. 2 Cod procedură civilă, renunţarea la judecată se constată prin încheiere. Încheierea prin care instanţa ia act de renunţare la judecată conduce la stingerea procesului.
Asupra renunţării la drept sau la judecată parte poate reveni numai în situaţia în care nu s-a luat act de renunţare prin hotărâre judecătorească.
În speţă, recurentele contestatoare, prin înscrisul autentificat sub nr. 1937 din 28 iunie 2006, au declarat că „renunţă în mod irevocabil la dreptul lor de a contesta” raportul administratorului judiciar privind analiza şi verificarea unor contracte – prin care s-a dispus rectificarea tabelului definitiv al creditorilor S.C. „R” S.A. şi înlocuirea creditorilor F. şi V. cu C.A.I. şi R.O.L.
Ulterior, prin înscrisul autentificat sub nr. 231 din 28 martie 2007, recurentele au înţeles să revoce „în mod absolut şi necondiţionat lipsind de orice efecte juridice” voinţa lor exprimată în cuprinsul actului autentificat sub nr. 1937 din 28 iunie 2006.
Drept urmare, judecătorul-sindic nu mai putea să ia act de renunţarea făcută prin înscrisul autentic retractat.
Faţă de considerentele arătate, în temeiul art.315 alin.5 Cod procedură civilă, s-a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, în vederea soluţionării contestaţiilor formulate de cele două creditoare.
Decizia nr. 504/R din 8 noiembrie 2007 –red. D.G.
Tribunalul Vaslui
Recunoaşterea unei hotărâri străine pe cale incidentală
Judecătoria Câmpina
excepţia autorităţii de lucru judecata
Curtea de Apel Alba Iulia
Renunţare la judecată. Acordul pârâtului.
Curtea de Apel Oradea
Infracţiuni Casare cu trimitere. Existenţa unei contradicţii între minuta şi dispozitivul hotărârii.
Curtea de Apel Suceava
Apel declarat de reclamantă - cale de atac menţionată în dispozitivul sentinţei atacate – înregistrat şi repartizat aleatoriu ca recurs. Consecinţe în plan procesual.