Infracţiunea de contrabandă calificată, prevăzută de art. 271 din Legea nr. 86/2006. Achitarea inculpatului în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. a Cod penal

Decizie 165/P din 15.10.2008


Infractiunea de contrabanda calificata,

prevazuta de art. 271 din Legea nr.

86/2006. Achitarea inculpatului în

temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat

la art. 10 lit. a Cod penal

Sentinta penala nr. 165/P/15.10.2008

Sub numarul 744/103 din 16 aprilie 2008, a fost înregistrat la Tribunalul Neamt rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Neamt, prin care s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului C. C. pentru savârsirea infractiunii de contrabanda calificata, prevazuta de art. 271 din Legea nr. 86/2006.

În actul de sesizare a instantei s-a retinut ca, în luna iunie 2007, aflându-se în orasul Torino din Italia, prin intermediul unui cetatean albanez, inculpatul a cumparat un pistol semiautomat marca Gkock, model 19, calibru 9x21 mm. cu seria FFN 696, precum si 17 cartuse, din care 3 au fost folosite pentru a verifica daca pistolul functioneaza, pentru care  a platit suma de 2000 euro. iar în  luna septembrie 2007, revenind în tara, a luat si pistolul. si l-a tinut ascuns pâna în ziua de 24 decembrie 2007, când, în urma unui conflict cu mai multi barbati, a luat pistolul din locul în care-l ascunsese si l-a purtat permanent asupra sa, cu scopul de a se apara, în caz de agresiune. Cât timp se afla la domiciliu, pistolul era ascuns sub perna, în camera în care dormea inculpatul.

La data de 10 februarie 2008, fiind cercetat pentru savârsirea altor fapte penale, a fost efectuata o perchezitie la domiciliul inculpatului, ocazie cu care a fost gasit pistolul si cele 14 cartuse cu glont, din care 3 marca Geco, 8 marca Giulio Fiocchio Lecco 3 marca Winchester, toate de calibru 9x21 mm.

Expertiza balistica efectuata în cursul urmaririi penale a stabilit ca pistolul si munitia de provenienta industriala, sunt în stare de functionare.

Prin sentinta penala nr. 165/P din 15.10.2008 a Tribunalului Neamt în baza art. 11 pct. 2 lit. a Cod procedura penala raportat la art. 10 lit. a Cod procedura penala, achita pe inculpatul C. C., pentru savârsirea infractiunii de contrabanda, prevazuta de art. 217 din Legea nr. 86/2006.

Pentru a pronunta aceasta solutie, Tribunalul Neamt a retinut ca, raportat la probatoriul administrat în cauza, fapta retinuta în sarcina inculpatului nu exista. Astfel, situatia de fapt descrisa în actul de sesizare al instantei rezulta doar din declaratia data de inculpat în cursul urmaririi penale, nefiind sustinuta de nicio alta proba. La dosarul cauzei nu exista nici un act din care sa rezulte ca inculpatul a introdus în tara pistolul care a fost gasit la domiciliul sau.

Potrivit dispozitiilor art. 69 Cod procedura penala, declaratiile învinuitului sau inculpatului facute în cursul procesului penal pot servi la aflarea adevarului, numai în masura în care sunt coroborate cu fapte si împrejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente în cauza. Or, în cauza, declaratiile inculpatului din cursul urmaririi penale nu se coroboreaza cu nicio alta proba administrata pe parcursul procesului penal.

Chiar daca sustinerile inculpatului din cursul cercetarii judecatoresti nu ar fi adevarate, acest aspect nu are nicio relevanta în ceea ce priveste existenta infractiunii, în conditiile în care introducerea ilegala în tara a pistolului si a cartuselor nu a fost dovedita.

Faptul ca inculpatul avea la domiciliu un pistol si munitie ar putea întruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 279 Cod penal, însa pentru aceasta fapta inculpatul este trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Piatra Neamt nr. 1999/P/2006, cauza aflându-se în prezent pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt.

Fata de cele retinute mai sus, având în vedere ca din probele administrate nu rezulta existenta faptei, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a Cod procedura penala raportat la art. 10 lit. a Cod procedura penala, instanta urmeaza sa dispuna achitarea inculpatului pentru savârsirea infractiunii de contrabanda prevazuta de art. 271 din Legea nr. 86/2006.