Pensia de intretinere. Modalitatea de stabilire a obligatiei de intretinere cand nu se cunosc veniturile debitorului intretinerii

Decizie 666/R din 10.06.2009


 Fata de împrejurarea ca nu au putut fi determinate veniturile pârâtului, reclamanta necunoscând locul de munca al acestuia,  prima instanta trebuie sa aiba în vedere, ca baza de calcul  pentru stabilirea obligatiei de întretinere, venitul minim  pe  economiePrin  sentinta civila nr. 422 din data de 19 februarie 2009, pronuntata de  Judecatoria Sighetu Marmatiei în dosarul nr. 318/307/2009, a fost admisa actiunea formulata de  reclamanta  Andreica Voichita, în contradictoriu cu pârâtul  Bledea Ioan si s-a dispus majorarea pensie de întretinere stabilite în sarcina  acestuia prin  sentinta civila nr. 376 din  9 februarie 2005 a Judecatoriei Sighetu  Marmatiei, de la suma de 77 lei lunar la suma de 130.000 lei lunar, în favoarea minorului Bledea Andrew-Raul, nascut la data de  18.09.2002, începând cu data introducerii  actiunii, respectiv 2 februarie 2009, si pâna la majorat sau noi dispozitiuni.

În considerentele sentintei s-a retinut ca  partile nu sunt încadrate în munca, dar, fiind  apte de munci, se  prezuma ca pot realiza venituri la nivelul venitului minim pe economie, în cuantum de 540 lei lunar.

În conformitate cu dispozitiile  art. 94 din Codul familiei, instanta poate sa modifice cuantumul  obligatiei  de  întretinere, dupa cum se schimba mijloacele celui care da întretinerea sau nevoia celui care o primeste.

Prima instanta a apreciat ca  nevoile legate de cresterea, educarea si pregatirea profesionala ale minorului au crescut, la fel  si veniturile pârâtului.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs pârâtul Bledea Ioan, solicitând instantei admiterea acestuia si modificarea hotarârii atacate, în sensul majorarii obligatiei de întretinere pâna la suma de 90 lei lunar, cu obligarea intimatei  la  suportarea cheltuielilor de judecata.

În motivarea recursului, recurentul a aratat ca prima instanta a stabilit în mod gresit cuantumul pensiei de întretinere si nu a tinut cont de împrejurarea ca  mai are un copil minor, rezultat din  cea de-a doua casatorie, respectiv Bledea Natalia -Timea - Leticia, nascuta la data de  19 februarie 2006.

În drept,  au fost invocate dispozitiile art. 304 pct. 9 Cod procedura civila si art. 94 din Codul familiei.

Intimata a depus la dosarul cauzei  întâmpinare, prin care a aratat ca se opune obligarii sale  la plata cheltuielilor de judecata.

În probatiune, au fost depuse la dosarul cauzei  înscrisuri.

Analizând recursul declarat, prin prisma  motivelor invocate, tribunalul apreciaza ca acesta este fondat, pentru urmatoarele considerente:

În conformitate cu  dispozitiile  art. 101  din Codul familiei, parintii sunt obligati sa creasca copilul, îngrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, învatatura si pregatirea profesionala  a acestuia, potrivit cu însusirile lui.

De asemenea, potrivit  art. 97 din Codul familiei, ambii parinti au aceleasi drepturi si îndatoriri fata de copiii lor minori, iar, în baza art.  107 din Codul familiei, copilul minor este întretinut de parintii sai.

Art. 94 din Codul familiei reglementeaza modul de calcul  al pensiei de întretinere, stipulând ca aceasta este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu  mijloacele celui ce urmeaza a o plati, neputând depasi o treime din câstigul din munca  al parintelui, în ipoteza în care acesta are în întretinere doi copii.

Potrivit înscrisurilor  depuse în probatiune, recurentul are în întretinere doi copii minori, respectiv Bledea Andrew –Raul, nascut la data de  18 septembrie 2002, conform certificatului de nastere seria  NL nr. 232662, si Bledea Natalia-Timea-Leticia, nascuta la data de 19.02.2006, conform  extra¬su¬lui din certificatul  de nastere nr. 142/2006..

Potrivit  art. 94 alin. 2  din Codul familiei, instanta va putea mari sau micsora obligatia de întretinere sau hotarî încetarea ei, dupa cum se schimba mijloa¬cele celui care da  întretinerea sau nevoia celui ce o primeste.

Fata de împrejurarea ca nu au putut fi determinate veniturile pârâtului, reclamanta necunoscând locul de munca al acestuia,  prima instanta trebuia sa aiba în vedere, ca baza de calcul  pentru stabilirea obligatiei de întretinere, venitul minim  pe  economie, care, de la data de  1 ianuarie 2009, este în cuantum de 600 lei, conform  H.G. nr. 1051 din 10 septembrie 2008.

Prin urmare, pensia de întretinere cuvenita celor doi minori aflati în întretinerea pârâtului este de  200 lei lunar,  câte 100 lei lunar pentru fiecare minor.