Deschiderea procedurii insolvenţei

Sentinţă comercială 231 din 09.02.2010


Prin Sentinta comerciala nr. 231 /09.02.2010  pronuntata de Tribunalul Arad în Dosar nr.2885/108/2009  a fost respinsa contestatia formulata de debitorul SC T. SRL si admisa cererea formulata de creditorii SC P. L. SA  si SC P. B. SRL, fiind deschisa procedura insolventei împotriva debitorului SC T. SRL .

Pentru a hotarî astfel, prima instanta a retinut  ca între SC P.L. Romania SA în calitate de locator, intermediar asigurari SC P B de A SRL si utilizatorul SC T. SRL s-a încheiat contractul de leasing financiar având ca obiect folosinta a doua autovehicule marca Volkswagen si Volkswagen 

Potrivit Conditiilor comerciale generale, pentru leasing financiar intern, respectiv art.4.3 utilizatorul SC T. SRL s-a obligat sa achite ratele de leasing si primele de asigurare cel mai târziu în a 10-cea zi calendaristica de la data facturarii, dar nu si-a îndeplinit aceasta obligatie, iar refuzul nerespectarii obligatiei legale datorita nedemararii procedurilor legale pentru prelungirea valabilitatii numerelor de înmatriculare, refuz invocat de catre utilizatorul SC T. SRL este neîntemeiat, în conditiile în care,  contractul este guvernat de prevederile art.969 Cod civil si utilizatorul nu a uzitat de prevederile art.12 din contract.

Nici sustinerea utilizatorului SC T  SRL  privind împrejurarea ca, creanta creditorului  SC P.B SRL este sub limita prag prevazuta de art.3 punct 12 din Legea nr.85/2006 astfel cum a fost modificata si completata prin Legea nr.277/2009 nu subzista în conditiile în care, în speta este vorba despre o solidaritate activa conferita prin contract.

Cum utilizatorul face referire la insolvabilitate, respectiv la situatia patrimoniala în care elementele pasive depasesc elementele active si în acest sens prezinta si unele înscrisuri, dar insolventa reglementata de dispozitiile Legii nr.85/2006 nu trebuie confundata cu starea invocata de catre utilizator;

Retinând asadar ca, creanta creditorilor întruneste cerintele art.379 Cod procedura civila;

Ca, starea de insolventa este prezumata conform art.3 punct 1 litera a din Legea nr.85/2006 si ca, sunt întrunite cerintele art.31 din Legea nr.85/2006, a fost deschisa procedura generala de insolventa.

Prin Decizia civila nr.486/13.04.2010, a Curtii  de Apel Timisoara  a fost admis  recursul declarat de recurenta-debitoare SC T. SRL,  împotriva Sentintei comerciale nr. 231/09.02.2010 pronuntata de TRIBUNALUL ARAD în dosarul nr. 2885/108/2009 în contradictoriu cu intimatele-creditoare SC P. L. . SA, SC P. B. . SRL,  intimat administrator judiciar E. SPRL, a fost modificata  în tot sentinta recurata, în sensul ca a fost respinsa cererea creditoarelor SC P. L.  SA, SC P. B. SRL de deschidere a procedurii insolventei asupra debitoarei SC T. SRL si înlatura masurile subsecvente dispozitiei de deschidere a procedurii.

Pentru a hotarî astfel, Curtea a retinut  ca analiza de temeinicie a unei cereri de declansare a procedurii insolventei formulate de catre creditor presupune doua directii principale: analiza creantei din perspectiva conditiilor impuse de art. 3 pct. 6 si 12 din Legea nr. 85/2006 si, în cazul în care aceasta conditie este îndeplinita sub forta prezumtiei de insolventa instituita prin lege, cercetarea apararilor debitorului de natura a infirma puterea acesteia.

În cauza, se constata ca s-a solicitat deschiderea procedurii insolventei în considerarea unui debit în cuantum de 36.473,18 RON, reprezentând „rate de leasing restante, penalitati si alte cheltuieli si rate prime de asigurare casco restante la contractul de leasing”.

Se constata totodata ca, ulterior cererii introductive de instanta, debitoarea a achitat debitele pretinse, conform ordinului de plata – corespunzator creantei SC P. L SA, în cuantum de 30.519,70 lei si respectiv ordinului de plata – corespunzator creantei SC P  B.  SRL, în cuantum de 5.953,48 lei.

Prin urmare, la data deschiderii procedurii – 9.02.2010, creanta afirmata era stinsa prin plata, aspect necontestat de catre creditoare.

Într-adevar, un comportament procesual corect al creditoarelor ar fi impus învederarea de catre creditoarele însesi a stingerii creantei prin plata, acestea preferând însa sa aiba o atitudine pasiva.

 Cu toate acestea, plata astfel efectuata de catre debitoare lipseste de temei legal deschiderea procedurii insolventei, creanta fiind stinsa la data pronuntarii sentintei de deschidere a procedurii.

Pentru aceste considerente, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 85/ 2006, art. 312 rap. 304 pct. (9) C.proc.civ. urmeaza a se admite recursul debitoarei, fiind modificata în tot sentinta recurata în sensul respingerii cererii creditoarelor.