Antrenare răspundere patrimonială

Sentinţă comercială 756 din 02.06.2009


Nr. Operator: 2443

ROMÂNIA

Dosar nr. 10419/95/2008

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA COMERCIALĂ

SENTINŢA Nr. 756

Şedinţa publică de la 02 Iunie 2009

Completul compus din:

Judecător sindic 

Grefier

Pe rol fiind judecarea cererii pentru antrenare răspundere patrimonială formulată de lichidatorul judiciar  S.  SPRL TG-JIU , desemnat pentru debitoarea  SC A. SRL  ,împotriva pârâtei M. O.  , fostul administrator societar al debitoarei .

La apelul nominal făcut  în şedinţă publică , au răspuns pentru lichidatorul judiciar  practician în insolvenţă D. I. ,lipsă fiind pârâta .

Procedura  completă.

S-a  făcut  referatul oral al  cauzei de către grefier, după care  cererea  fiind  în stare de judecată,  s-a acordat cuvântul .

Practician în insolvenţă D. I. ,  pentru lichidatorul judiciar , a solicitat admiterea cererii şi antrenarea răspunderii patrimoniale a pârâtei M. O.  pentru suma de 205.303  lei .

JUDECĂTORUL - SINDIC,

Asupra cererii de  faţă  ,

Constată că, la data de 23.09.2008, creditoarea SC C. P. SRL , cu sediul în S. , a depus la Tribunalul Gorj cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva debitoarei SC A. SRL , cu sediul în D. nr.40 , judeţul Gorj , invocând o creanţă  în sumă de 12.004,87 lei.

Constată că, prin sentinţa nr.1357 din 23.09.2008, s-a respins contestaţia debitoarei, s-a admis cererea creditoarei , s-a deschis procedura generală a insolvenţei în baza art.33 alin.6 din Legea 85/2006, numindu-se administrator judiciar S. SPRL TG-JIU, care a întocmit tabelul  definitiv al creanţelor în care figurează suma de 108.214,09 lei .

Că, prin sentinţa nr.1841 din 2 decembrie 2008 , s-a dispus trecerea debitoarei la procedura simplificată a falimentului , lichidatorul întocmind tabelul suplimentar în care figurează SC  D. G. SRL BUCUREŞTI, cu 29.999,95 lei şi tabelul definitiv consolidat ,în care figurează creanţe în sumă de 132.774,09 lei.

Prin încheierea nr.484 din 7.04.2009, judecătorul sindic a respins ca inadmisibile obiecţiunile formulate de creditoarea BANCA  T. –SUCURSALA  TG-JIU, la cererea de antrenare  a răspunderii patrimoniale a pârâtei M. O .

La  data de 9 martie 2009, lichidatorul judiciar a depus  la dosar raportul nr. 1303 din 9 martie 2009 , cuprinzând  cererea de antrenare a răspunderii administratorului societar M. O.  pentru suma de 132.774 lei  cu motivarea că , acesta  fost notificat în mai  multe rânduri să depună  actele  prev.de  art. 28  din Legea  insolvenţei, iar la data de 5 mai 2009 a depus completări la raportul nr.1303/2009 ,în sensul că solicită antrenarea răspunderii patrimoniale a pârâtei pentru suma de 205.303,10 lei  .

Lichidatorul judiciar arată că  pârâta nu s-a prezentat să depună actele financiar contabile , iar potrivit indicatorilor din bilanţul pe anul 2007 ,  rezultă că societatea debitoare  figurează  cu active imobilizate în valoare de 1481 lei, active circulante  în valoare de 320.281 lei , stocuri  - 96.060  lei ,  casa şi conturi la bănci 160.947 lei şi creanţe în valoare de 63.274 lei .

Că administratorul debitoarei a refuzat în mod nejustificat obligaţiile ce-i revin , potrivit art. 44 din legea insolvenţei, nedepunerea actelor prevăzute de art.28 conducând la concluzia că debitoarea fie a ţinut o contabilitate fictivă, fie nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea ,a deturnat sau a ascuns o parte din pasivul societăţii ,  caz prevăzut în art.138 alin.1 lit. d şi e ,  ca un element  ce conduce la antrenarea  răspunderii patrimoniale a administratorului societar .

  In acest raport se solicită antrenarea  pentru întreaga  masă pasivă, respectiv 205.303,10 lei , în tabelul de creanţe figurând creditori P. BANK  ROMANIA , BANCA T. –SUCURSALA TG-JIU,  SC O.P. SRL BUCUREŞTI , SC D.  G. SRL  şi R. BANK BUCUREŞTI .

  Pârâta nu s-a prezentat pentru a-şi  formula apărările necesare , aceasta  nu a prezentat lichidatorului judiciar actele prevăzute de art. 28  din Legea  insolvenţei  .

Aceasta a fost notificată de către lichidatorul judiciar  şi citată pentru termenul din 2.06.2009 , potrivit dreptului comun.

Judecătorul sindic, analizând actele aflate la dosar şi cererea formulată de lichidatorul judiciar, o apreciază ca fiind întemeiată, urmând să o admită, pentru următoarele considerente.

Antrenarea răspunderii materiale a fostului administrator al debitoarei în temeiul art. 138 din Legea nr.85/2006 presupune îndeplinirea unei cerinţe esenţiale de admisibilitate a cererii, respectiv existenţa unui raport de cauzalitate între fapta administratorului şi prejudiciul creat.

Potrivit art.138 alin.1 din legea insolvenţei, la cererea administratorului sau a lichidatorului judiciar , judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una din faptele descrise la literele a-g.

Conform art.138 alin.1 lit.d din lege,antrenarea răspunderii administratorului social intervine în situaţia în care acesta a ţinut o contabilitate fictivă, a făcut să dispară unele documente contabile sau nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea.

Natura juridică a răspunderii administratorului împrumută cele mai multe din caracteristicile răspunderii delictuale, fiind o răspundere specială.

Fiind vorba de o răspundere delictuală pentru a fi antrenată este necesar a se îndeplini condiţiile generale ale răspunderii civile delictuale (conform art.998 şi 999 Cod Civil ), fapta ilicită, prejudiciul, legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu.

Neţinerea contabilităţii este o faptă negativă constând în neîndeplinirea unei obligaţii legale şi evident are caracter ilicit, fiind sancţionată atât de Legea nr. 31/1990 cât şi de legea contabilităţii. Ea  poate fi probată doar prin faptul pozitiv contrar. În condiţiile în care administratorul social nu a predat documentele în termenul fixat, se naşte prezumţia simplă că nu s-a ţinut contabilitatea ori, această prezumţie putea fi răsturnată de administrator prin predarea documentelor către lichidator.

Prejudiciul creditorilor reprezintă partea din masa pasivă, ce rezultă din tabelul definitiv al creanţelor, care nu poate fi acoperită din averea debitoarei.

Legătura de cauzalitate între neţinerea contabilităţii conform legii şi prejudiciul creditorilor există, fiind evidenţiată prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru a se asigura plata datoriilor exigibile acumulate.

Este evident că lipsa evidenţelor societăţii a cauzat starea de insolvenţă deoarece  este logic că atâta timp cât administratorul  nu cunoaşte  care  este activul, nu poate cunoaşte care este gradul de îndatorare pe care societatea îl poate suporta. Numai ţinerea unei evidenţe corecte poate asigura funcţionarea normală a unei afaceri.

 Vinovăţia administratorului există deoarece lui îi incubă obligaţia legală a ţinerii contabilităţii, şi este răspunzător faţă de societate pentru existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere, potrivit art. 73 din Legea nr.31/1990  iar neţinerea contabilităţii îi este imputabilă.

Cum până în prezent niciun reprezentant al societăţii debitoare nu s-a prezentat cu documentele prevăzute la art.28 din legea nr.85/2006 naşte prezumţia că nu s-a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea.

Pe de altă parte, Art.138 alin.1 litera e presupune deturnarea ori ascunderea unei părţi din activul persoanei juridice, ori mărirea în mod fictiv a pasivului acesteia.

Potrivit indicatorilor din bilanţul pe anul 2007 ,  rezultă că societatea debitoare  figurează  cu active imobilizate în valoare de 1481 lei, active circulante  în valoare de 320.281 lei , stocuri  - 96.060  lei ,  casa şi conturi la bănci 160.947 lei şi creanţe în valoare de 63.274 lei .

Se apreciază că prin sustragerea de la depunerea documentelor prevăzute de art.28 din Legea nr.85/2006 şi nedepunerea declaraţiilor şi a bilanţurilor contabile s-a urmărit practic ascunderea activului societăţii şi folosirea bunurilor acesteia în interes propriu.

Aşa fiind, se apreciază că în cauză sunt incidente dispoziţiile art.138 alin.1 lit. d şi e din Legea nr.85/2006, urmând a se dispune  antrenarea  răspunderii  administratorului  social, M. O. pentru întregul pasiv al debitoarei, de 205.303,10 lei.

Văzând şi disp.art.138, art.25  din Legea 85/2006,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea  formulată de lichidatorul judiciar S SPRL , cu sediul  în  Tg-Jiu , strada judeţul Gorj  , ,  desemnat pentru debitoarea SC A. SRL ,  cu sediul  în D.  nr.40 , jud. Gorj  , CUI  X ,număr de ordine în registrul comerţului  J  Z, împotriva pârâtei M. O. , cu domiciliul în T., judeţul Gorj .

În temeiul art.138  al.1  lit. d şi e ,din L. 85/2006 , antrenează răspunderea  administratorului social al debitoarei , M. O.,  pentru întreaga masă pasivă , respectiv 205.303,10  lei. .

Termen la  data de 8 septembrie 2009 .

Cu recurs .

  Pronunţată în şedinţa publică din  2 iunie 2009  la  Tribunalul Gorj  .

Judecător sindic  ,

Grefier-sindic,