Pensie de intretinere. Aplicarea art.42 Codul familiei. Nelegalitatea intelegerii dintre parinti cu privire la exonerarea de plata pensiei de intretinere si compensarea cu alte datorii.
Prin sentinta civila nr. 461/26.01.2010, pronuntata de Judecatoria Slatina, in dosar nr. 92/311/2010, admite actiunea civila de divort formulata de reclamantul V. M .B .in contradictoriu cu parata V. V., si autoritatea tutelara P. M. S., si in consecinta dispune desfacerea casatoriei incheiata intre parti la data de 24.08.2002 si inregistrata in Registrul de Stare Civila al Primariei Slatina, judetul Olt sub nr.323 din 24.08.2002 din culpa comuna a ambilor soti.
Dupa desfacerea casatoriei, parata isi va pastra numele din casatorie si anume acela de „ V”.
Incredinteaza paratei spre crestere si educare pe minorul V A C, nascut la data de 29.03.2005.
Obliga pe reclamant sa plateasca pensie de intretinere in favoarea minorului, in suma de 233,79 lei lunar, incepand cu data introducerii actiunii 07.01.2010 si pana la majorat.
Se va infiinta poprire din oficiu.
Se va lua act de declaratia reclamantului ca nu solicita cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca in cauza sunt indeplinite conditiile art. 37 alin. 2 si 38 Codul familiei, dispunand desfacerea casatoriei din culpa comuna a ambilor soti.
Instanta a dispus incredintarea minorului spre crestere si educare paratei, avand in vedere respectarea principiului interesului superior al minorului, asa cum este stabilit prin dispozitiile Legii nr. 272/2004, raportat la dispoz. art. 42 Codul familiei, obligandu-l pe reclamant sa plateasca pensie de intretinere in favoarea minorului in cuantum de 233,79 lei lunar, incepand cu data introducerii actiunii 06.01.2010 si pana la majorat avand in vedere veniturile realizate de acesta la Consiliul Judetean Olt.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel reclamantul V. M. B., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, solicitand schimbarea sentintei in sensul de a fi exonerat de plata pensiei de intretinere intrucat a convenit cu sotia acest lucru, ca urmare a faptului ca urmeaza sa preia datoriile dobandite in timpul casatoriei si veniturile pe care le realizeaza nu ii permit sa mai achite si pensia de intretinere.
Analizand sentinta prin prisma motivelor de apel invocate, tribunalul urmeaza sa constate ca acesta este nefondat.
Solicitarea apelantului in acord cu sustinerile intimatei parate in fata instantei de apel, este nelegala, intrucat o intelegere intre parinti in sensul exonerarii de la plata pensiei de intretinere stabilita de instanta de fond, nu este admisibila in materia drepturilor de care partile, din ratiuni de protectie a unor categorii de persoane sau de ordine publica, nu pot dispune. O dispozitie expresa in acest sens este cuprinsa in art. 1706 Cod civil care prevede ca „ tranzactie pot face numai acei ce pot dispune de obiectul cuprins in ea”.
Pensia de intretinere este un drept prevazut in mod expres pentru copil, iar in caz de divort, instanta este obligata sa se pronunte, chiar din oficiu, asupra contributiei fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare si invatatura ale copiilor conform art. 42 Codul familiei.
In consecinta solutia instantei de fond cu privire la obligarea reclamantului apelant sa plateasca pensie de intretinere in favoarea minorului este temeinica si legala.
Constatand astfel ca, instanta de fond a dat o interpretare corespunzatoare probatoriilor administrate raportat la continutul cererilor cu care a fost sesizata, tribunalul in conformitate cu dispozitiile art. 296 Cod procedura civila va respinge ca nefondat apelul.
Data publicarii pe portal : 16.04.2010
Curtea de Apel Timișoara
Existența obligației de întreținere dintre tatăl prezumtiv și copii săi pe durata judecării acțiunii în tăgadă de paternitate. Posibilitatea obligării la prestațiile prevăzute de art. 67 din Legea nr. 272/2004 republicată
Judecătoria Tulcea
Majorare pensie de intretinere
Tribunalul Arad
Pensie de întreţinere minor. Stabilire prin conventia părtilor
Judecătoria Mangalia
pensie de întreţinere; acordare de la majorat în continuarea studiilor
Curtea de Apel Pitești
LEGEA NR.10/2001. IMOBILE DESTINATE ACTIVITĂŢII DE ASISTENŢĂ SANITAR-VETERINARĂ. OBLIGAŢIA CLARIFICĂRII SITUAŢIEI JURIDICE A ACESTORA. ÎNCĂLCAREA OBLIGAŢIEI. CONSECINŢE.