Incălcarea principiului disponibilităţii prin motivarea hotărârii fără a ţine cont de precizările făcute de reclamanţi in cursul judecăţii referitor la schimbarea temeiului cererii.

Decizie 9503 din 16.10.2013


Pronunţându-se asupra soluţiei  date in temeiul dispoziţiilor Legii 10/2001 deşi părţile au arătat că înțeleg să se judece pe calea dreptului comun instanţa a încălcat principiul disponibilităţii, al contradictorialităţii dar şi pe cel al dreptului la apărare al părţilor.

Prin acţiunea formulată S. G. I., S. A. a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâţii, să pronunţe o hotărâre prin care să dispună nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare nr. 413/N/25.08.2012 ca având o cauză ilicită solicitând totodată repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii acestuia. Acţiunea s-a întemeiat pe dispoziţiile Legii 10/2001.

Tribunalul, în baza dispoziţiilor art.128 alin.6 a reţinut că soluţia pronunțată încalcă principiul disponibilităţii dar si al contradictorialității cat si al dreptului la apărare al apelantului-pârât, care prin întâmpinare a invocat excepția prescriptiei fată de termenele imperative prevăzute de reglementarea speciala, excepție la soluționarea căreia a renunțat, potrivit i încheierii din 13.05.2013 când părţile au arătat că înțeleg să se judece pe calea dreptului comun şi nu in baza procedurii speciale cum arătaseră iniţial.

A arătat instanţa de control judiciar că probatoriul administrat pe fondul cauzei, urmare a precizărilor făcute, a vizat procedura contestării actului juridic pentru cauze de nulitate absoluta, asupra cărora instanța s-a pronunțat invocând si reținând viciile si sancțiunile procedurii speciale reglementata de Legea nr.10/2001.

Procedând in modalitatea descrisa, instanța de fond, deși a soluționat fondul pricinii, nu s-a pronunțat asupra acțiunii cu care a fost învestita si prin hotărârea data face imposibil de realizat controlul judiciar, întrucât  temeiul si probatoriul propus de reclamant este modificat și interpretat de instanță contrar precizărilor făcute expres la 13.05.2013.

Pentru aceste motive, instanţa a admis recursul, a casat sentința civilă nr.9503/2013 a Judecătoriei Galați si a trimis cauza spre rejudecare urmând ca instanţa de fond să se pronunțe asupra excepțiilor invocate, sa administreze probe daca va aprecia că sunt utile si pertinente cauzei, față de precizările făcute, si sa soluționeze cauza după principiul disponibilității, contradictorialității cu respectarea dreptului la apărare pentru părți.