Faliment. Notificarea creditorilor. Procedura de notificare. Repunerea creditorului în termenul de depunere a declaraţiei de creanţe.

Decizie 7637/R din 14.11.2013


-Legea nr. 85/2006 : - art. 7 alin. 1 teza I şi II, art. 28 alin. 1 lit. c, art. 32 alin. 2, art. 61 alin. 1 şi 3 ;

-Cod pr. civ. (1865): - art. 103.

Notificarea creditorilor prevăzută la art. 61 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 85/2006 se realizează potrivit Codului de procedură civilă, prin excepţie de la regula prevăzută de art. 7 alin. 1 teza I din acelaşi act normativ.

Faţă de participanţii la proces al căror sediu, domiciliu sau reşedinţă se află în străinătate, notificarea este supusă dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

 Comunicarea notificării ulterior termenului stabilit de instanţă pentru depunerea declaraţiilor de creanţă,  se constituie în împrejurarea mai presus de voinţa părţii faţă de care se justifică repunerea în termenul de formulare a cererii de înscriere a creanţei în tabelul debitoarei.

Deliberând asupra recursului de faţă, constată că prin Sentinţa 1692 din 19 aprilie 2013 pronunţată de judecătorul sindic în dosarului Tribunalului Harghita  nr. 4141/96/2012/a2, s-a respins cererea formulată de petenta G.S. S.L., de repunere în termenul de depunere a declaraţiei de creanţă şi, în consecinţă, s-a  respins cererea de înscriere a acesteia la masa credală a debitoarei SC P. SRL.

Pentru a pronunţa această hotărâre judecătorul sindic a reţinut următoarele :

Prin încheierea civilă din 27.11.2012 a Tribunalului Harghita s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de debitoarea SC P. SRL, fiind desemnat administrator judiciar R. M. I. S. SPRL.

Hotărârea a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă la data de 07.12.2012.(f.118)

Prin aceeaşi hotărâre s-a stabilit termen limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţei 11.01.2013.

La data de 8 februarie 2013 a fost înregistrată declaraţia de creanţe a creditoarei G. S. S.L.

Prin urmare, această creanţă este depusă după expirarea termenului stabilit prin încheierea civilă din 27.11.2012.

Administratorul judiciar a susţinut că notificarea creditoarei s-a făcut prea târziu, însă, această susţinere este neîntemeiată deoarece, potrivit art. 7 alin.1 din Legea nr.85/2006, „citarea părţilor, precum şi comunicarea oricăror acte de procedură, a convocărilor a notificărilor se efectuează prin Buletinul procedurilor de insolvenţă”.

Legiuitorul a stabilit, ca regulă, citarea părţilor şi comunicarea actelor de procedură, a convocărilor şi notificărilor, se realizează prin intermediul publicaţiei Buletinul procedurilor de insolventa şi, în mod excepţional, se va recurge la dispoziţiile Codului de procedura civila.

Este cunoscut că legiuitorul a avut în vedere ca modalităţile şi mijloacele de citare şi comunicare a actelor de procedura să reprezinte expresia principiului celerităţii procedurilor insolventei.

 În conţinutul art. 7 alin.3 din Legea nr.85/2006, legiuitorul a prevăzut, prin excepţie de la prevederile alin.1, ca citarea părţilor, precum şi comunicarea oricăror acte de procedura, a convocărilor şi notificărilor, se vor realiza „conform Codului de procedura civila”, pentru situaţia anterioara deschiderii procedurii şi notificarea deschiderii procedurii, „însă pentru creditorii care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută la art.28 alin.1 lit. c, procedura notificării prevăzute la art.61 va fi considerată îndeplinită daca, a fost efectuată prin buletinul procedurilor de insolvenţă”.

Având în vedere că nu a fost dovedită existenţa vreunui motiv care să justifice repunerea în termenul de depunere a declaraţiei de creanţă, judecătorul sindic a respins cererea creditoarei G.S. S.L. formulată în acest sens, şi, pe cale de consecinţă, a respins cererea de înscriere a acesteia la masa credală a debitoarei SC P. SRL.

Impotriva acestei hotărâri în termen legal a formulat recurs creditoarea G. S. S.L  prin care  a solicitat modificarea, în tot, a sentinţei atacate, iar pe fondul cauzei, admiterea cererii  sale de repunere în termen şi, implicit, admiterea cererii de înscriere la masa credală a debitoarei S.C. P. S.R.L.

In considerentele recursului se arată faptul că, deschiderea procedurii s-a făcut în temeiul art. 27, alin.5 din Legea 85/2006, respectiv la cererea debitoarei. Notificarea de deschidere a procedurii insolventei a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolventa nr. 9902 din data de 21.12.2012, recurenta primind notificarea din partea administratorului judiciar, după trecerea termenului de depunere a declaraţiilor, respectiv la data de 24.01.2013, aşa cum rezulta şi din dovada de comunicare, pe care a anexat-o  în fotocopie.

A menţionat creditoarea că de la data publicării notificării de deschidere a procedurii generale a insolventei în Buletinul Procedurilor de Insolventa, respectiv 21.12.2011 şi pană la expirarea termenului prevăzut în sentinţa de deschidere a procedurii insolventei pentru depunerea declaraţiilor de creanţa, respectiv 11.01.2013, este evident ca recurenta, nu putea să formuleze, argumenteze şi să probeze declaraţia sa de creanţă, având în vedere faptul că societatea este o persoana juridica străina, cu sediul social în Spania, fiind de notorietate faptul ca transmiterea corespondentei în străinătate se efectuează greoi.

Pe cale de consecinţa,  recurenta a înţeles să formuleze cerere de repunere în termen şi cerere de declaraţie a creanţei. Acţiunile au fost comunicate prin poştă, pentru următorul termen de judecată, stabilit după termenul limită de depunere a cererilor de înscriere la masa ere dala, respectiv - 08.02.2013.

Examinând legalitatea hotărârii atacate prin prisma motivelor de recurs invocate, precum şi prin raportare la prevederile art. 304 ind. 1 Cod procedură civilă, instanţa a reţinut următoarele:

Prin Încheierea civilă nr. 4473 pronunţată în data de 27.11.2012 de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 4141/96/2012 s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei S.C. P. S.R.L., la cererea debitorului, stabilindu-se termenul de 11.01.2013 pentru depunerea declaraţiilor de creanţă.

Curtea a avut în vedere prevederile art. 61 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 în urma deschiderii procedurii, administratorul judiciar va trimite o notificare tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor în conformitate cu art. 28 alin. 1 lit. c ori, după caz, în condiţiile art. 32 alin. 2, debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole ori altor registre unde debitorul este înmatriculat/înregistrat, pentru efectuarea menţiunii.

Notificarea prevăzută de art. 61 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 85/2006 se realizează potrivit Codului de procedură civilă, prin excepţie de la regula prevăzută de art. 7 alin. 1teza I din Legea nr. 85/2006 ce consacră regula comunicării actelor de procedură prin Buletinul procedurilor de insolvenţă.

De asemenea, incidente în cauză sunt şi dispoziţiile art. 7 alin. 1 teza II din Legea nr. 85/2006 potrivit cărora notificările faţă de participanţii la proces, al căror sediu, domiciliu sau reşedinţă se află în străinătate este supusă dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

G. S. S.L., persoană juridică străină cu domiciliul în Spania a fost notificată de administratorul judiciar la data de 24.01.2013(conform plicului de la fila 7dosar recurs), deci ulterior termenului fixat pentru depunerea declaraţiilor de creanţă.

Instanţa a reţinut că în cauză sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 103 C. proc. civ., pentru repunerea creditoarei în termenul de depunere a declaraţiei de creanţă, respectiv:

-creditoarea nu a depus declaraţia de creanţă în termen din cauza unei împrejurări mai presus de voinţa sa, şi anume comunicarea notificării administratorului judiciar conform art. 61 alin. 1 C. proc. civ. ulterior termenului stabilit de instanţă pentru depunerea declaraţiilor de creanţă,

-împrejurarea mai presus de voinţa creditoarei a determinat expirarea termenului fără a da posibilitatea creditoarei de a uza de dreptul său procedural,

-ulterior încetării împiedicării, creditoarea a formulat atât cererea de repunere în termen cât şi cerere de declarare a creanţei.

Faţă de cele expuse, Curtea, în temeiul art. 312 alin. 1-3 C. proc. civ., a admis recursul formulat de creditoarea G. S. S.L împotriva Sentinţei nr. 1692/19.04.2013, pronunţată de judecătorul sindic în dosarului Tribunalului Harghita nr. 4141/96/2012/a2.

A modificat sentinţa atacată în sensul că a admis cererea de repunere în termenul de declarare a creanţei pretinse de recurentă, urmând ca aceasta să fie supusă verificării de administratorul judiciar în condiţiile art. 66-67 din Legea 85/2006R.