Fond funciar

Sentinţă civilă 1145 din 20.11.2013


Dosar nr. 1457/214/2013

JUDECĂTORIA COSTEŞTI

SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 1145

PREŞEDINTE Margareta Boroş

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta E.C.A. şi pe pârâţii COMISIA  LOCALA  DE  FOND  FUNCIAR  BUZOEŞTI, PRIMARIA  BUZOEŞTI şi O.C.P.I. ARGES, având ca obiect - fond funciar.

INSTANŢA

 

Constată că la data de 3.06.2013, prin acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâţii COMISIA  LOCALA  DE  FOND  FUNCIAR  BUZOEŞTI, PRIMARIA  BUZOEŞTI şi O.C.P.I. ARGEŞ, reclamanta E.C.A. a solicitat obligarea acesteia la întocmirea titlului de proprietate pe numele autoarei Stancu Floarea, pentru suprafaţa validată de 1,38 ha.

Reclamanta a menţionat că deşi au fost înaintate planurile şi CD-ul, întocmite de către dl. inginer Iordăchescu Ioan, împreună cu Comisia Locală de Fond Funciar Buzoeşti către O.C.P.I., până-n prezent nu s-a emis titlul de proprietate.

Analizând cu prioritate excepţia de mai sus, instanţa constată că acesta este întemeiată pentru argumentele expuse-n continuare.

Din cuprinsul adeverinţei cu nr. 2684/8.06.2010, instanţa reţine că prin Hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar Argeş cu nr. 1270/26.02.2004 s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 1,38 ha ( în anexa nr. 3, poziţia 1 – Vulpeşti ) pe numele autoarei Stancu Floarea , moştenitorul acesteia fiind Stancu Marin.

S-a emis şi fişa cu date pentru titlu de proprietate.

În întâmpinare, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş specifică faptul că la redactarea titlurilor trebuie să se ţină seama de planurile parcelare.

O.C.P.I. Argeş a invocat şi dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 165/2013, în raport de care s-a invocat excepţia de prematuritate.

Potrivit art. 5 alin. 1 din Legea nr. 165/2013, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi,la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se constituie prin ordin al prefectului , Comisia locală pentru inventarierea terenurilor”.

În art. 6 alin. 1 din acelaşi act normativ, se prevede că  „în termen de 180 de zile de la data constituirii,. Comisia prevăzută la art. 5 întocmeşte, conform normelor de aplicare ( …) situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.”

În esenţă, legea stabileşte termen şi modalităţi concrete de realizare a procedurii de retrocedare a proprietăţilor funciare în natură sau prin acordare de măsuri compensatorii, punerile în posesie şi eliberarea titlurilor neputând depăşi data de 1 ianuarie 2016 ( art. 11 alin.1).

Numai în situaţia neîndeplinirii acestor obligaţii în termenul limită indicat la alin. 1 al art. 11 din Legea nr. 165/2013, persoana care se consideră îndreptăţită poate formula plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul.

Faţă de dispoziţiile mai sus enunţate, prematuritatea formulării acţiunii de către reclamantă la o dată ulterioară adoptării Legii 165/2013, prin care se instituie o procedură specială în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor de punere în posesie şi de eliberare a titlului de proprietate, este evidentă.

De altfel, „până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, se suspendă (…) eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar, precum şi orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar ( art. 7 alin. 1 din Legea nr. 165/2013).

Dacă s-ar continua demersul judiciar, iniţiat după intrarea-n vigoare a Legii nr. 165/2013, ar însemna ca instanţa să suprime aplicarea disp. art. 7 alin. 1 din Legea nr. 165/2013, depăşindu-şi în acest mor atribuţiile puterii judecătoreşti.

În concluzie, cererea de intervenţie a instanţei în ceea ce priveşte respectarea obligaţiei finale de întocmire a titlului de proprietate, în raport de dispoziţiile art. 7 alin. 1 şi de termenul limită instituit de Legea nr. 165/2013, respectiv 1.01.2016 ( art. 11 alin. 1) la care procedura pretinsă de reclamantă trebuie să se finalizeze, este prematur formulată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia de prematuritate.

Respinge acţiunea formulată de reclamanta E.C.A., domiciliată în Bucureşti, str. Valea Călugărească, nr. 10, bl. 4, ap.4, sector 6,  în contradictoriu cu pârâţii COMISIA  LOCALA  DE  FOND  FUNCIAR  BUZOEŞTI, PRIMARIA  BUZOEŞTI, ambele cu sediul în comuna Buzoeşti, judeţul Argeş şi OFICIUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOIBILIARĂ ARGEŞ, cu sediul în Piteşti, str. Maior Gheorghe Şonţu, nr. 8A, judeţul Argeş, ca prematur formulată.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, 20.11.2013.