Sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 ncpp)

Sentinţă penală 104 din 14.10.2014


Asupra cauzei penale de faţă;

La data de 19.09.2014, a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Baia de Aramă sub nr. 622/181/2014, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă cu inculpatul B.. cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional , faptă prevăzută de art. 108 alin.l lit.a din Legea nr. 46/2008 , cu aplicarea art. 5 cod penal.

 S-a reţinut în acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 04.09.2014 că în perioada lunii aprilie 2014, din fondul forestier naţional proprietatea statului, respectiv din UP II Bala , u.a. 15 din punctul „ Culmea Dîlmei”, de pe raza satului Dâlma , comuna Bala , cu nerespectarea regimului silvic au fost tăiaţi un număr de 103 arbori de diferite esenţe , cu valoarea de 550,74 lei , mai mare de 5 ori decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă, care la data comiterii faptei era de 85 lei.

Se arată, în continuare, că fapta inculpatului B. D. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional faptă prevăzută de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008, cu aplicarea art. 5 Cp.

Prin ordonanţa din data de 02.05.2014 întocmită de organele de cercetare penală s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional , faptă prevăzută de art. 108 alin.l lit.a din Legea 46/2008, ordonanţa din data de 09.05.2014 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspectul B. D., pentru aceeaşi infracţiune.

În urma acordului de recunoaştere a vinovăţiei, s-a stabilit ca inculpatul B. D.să execute pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 C. proc. pen., reţinându-se că  în  perioada lunii aprilie 2014, din fondul forestier naţional proprietatea statului , respectiv din UP II Bala , u.a. 15 din punctul „ Culmea Dîlmei”, de pe raza satului Dâlma , comuna Bala , cu nerespectarea regimului silvic au fost tăiaţi un număr de 103 arbori de diferite esenţe , cu valoarea de 550,74 lei , mai mare de 5 ori decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă, care la data comiterii faptei era de 85 lei.

Potrivit disp. art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr.46/2008 „(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:  a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;”.

Reţinând această stare de fapt, în drept, fapta inculpatului B.D., săvârşită în luna aprilie 2014, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional faptă prevăzută de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008, cu aplicarea art. 5 Cp.

Potrivit disp. art. 479 Cpp „Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei precum şi forma de executare a acesteia”.

Instanţa constată că, din probele administrate în cursul urmăririi penale, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului B. D. pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului în cuprinsul acordului de recunoaştere a vinovăţiei, fiind închisoarea de la 6 luni la 3 ani, acordul de recunoaştere a vinovăţiei fiind încheiat în formă scrisă şi conţine menţiunile prev. de art. 482 C. proc. pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de avocat desemnat din oficiu T.L. cu delegaţie pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 422 din 04.09.2014.

Faţă de aceste considerente, şi apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, instanţa în baza art. 485 alin. 1 lit. a Cpp. va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă cu inculpatul B. D., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 cu aplic. art. 5 C.pen., obiect al cauzei penale nr.208/P/2014.

De aceea, în baza art. 108 alin. 1 lit. a din Legea nr.  46/2008 cu aplic. art. 5 C.pen. instanţa va condamna inculpatul B. D.la 6 luni închisoare , iar în baza art. 91 c.p. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 c.p.

În baza art. 93 alin. 1 Cp. instanţa urmează să oblige  inculpatul, ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mehedinţi, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

 În baza art. 93 alin. 3 Cp. pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Bala sau în cadrul Primăriei Baia de Aramă, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare , iar în baza art. 91 alin. 4 Cp. va atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 96 Cp.

Instanţa va lua act că în cauză nu există constituire de parte civilă.

În baza art. 274 alin. 1 C.proc. penală, va obliga inculpatul B. D. la plata sumei de 160,67 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, onorariul cuvenit apărătorului din oficiu desemnat pentru inculpat potrivit delegaţiilor nr. 422/04.09.2014 şi nr. 426/07.10.2014, în cuantum de 400 lei ( câte 200 lei  pentru fiecare delegaţie) rămâne în sarcina statului, urmând a fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.