Suplinirea în calea de atac a deficienţei din fond nu poate determina reformarea hotărârii atacate

Sentinţă civilă 10018/2013 din 04.11.2014


Pentru rezolvarea favorabilă a pretenţiei adresată instanţei judecătoreşti de modificare a actului constitutiv al Fundaţiei E. Filiala B. cu privire la schimbarea sediului fundaţiei se impunea ca la dosarul cauzei să se depună mai multe înscrisuri, printre care şi actul adiţional de modificarea actului constitutiv în formă autentică sau atestată de avocat, aspect necontestat, neîndeplinirea obligaţiei de prezentare a înscrisului menţionat atrăgând consecinţa respingerii cererii adresate instanţei de judecată.

Suplinirea în calea de atac a deficienţei arătate, prin ataşarea la cererea de apel promovată a înscrisului menţionat, actul adiţional nr. 1 la actul constitutiv al Fundaţiei E. B. din data de 30.09.2013 cu dată certă de la Societatea Profesională Notarială J-A &T din data de 27.01.2014, precum şi a contractului de comodat încheiat la 29.10.2013 nu poate însă determina reformarea hotărârii atacate.

 Judecătoria Bistriţa – secţia civilă, Încheierea civilă nr. 10018/2013, pronunţată în dosarul nr. 11221/190/2013

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub numărul de mai sus, petenta Fundaţiei E Filiala B. a solicitat instanţei ca, prin sentinţa ce o va pronunţa, să dispună înscrierea modificărilor de mutare a sediului fundaţiei, conform Hotărârii Consiliului Director al fundaţiei întrunit în data de 30.09.2013.

În probaţiune s-au anexat înscrisuri (f. 3-11), fiind depusă hotărârea consiliului director în copie legalizată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin rezoluţia din data de 28.11.2013, instanţa a solicitat petentei să depună la dosar actul adiţional de modificare a actului constitutiv în formă autentică sau atestată de avocat, însă aceasta nu s-a conformat dispoziţiilor instanţei.

Prin rezoluţia din data de 28.11.2013, prima instanţă a stabilit termen pentru data de 13.12.2013 în vederea citării petentei pentru a face dovada încheierii actului adiţional de modificarea actului constitutiv în formă autentică sau atestată de avocat (f.14), fiindu-i comunicată în acest sens înştiinţarea la data de 10.06.2013 (f.15 ). 

În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat (art.6 al.1 din OG nr.26/2000). Potrivit disp.art.33 din acelaşi act normativ: (1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociaţiei se face prin înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are sediul asociaţia, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 8 - 12. (2) Cererea de înscriere a modificării va fi însoţită de hotărârea adunării generale, iar în cazul modificării sediului, de hotărârea consiliului director. Dispoziţiile art. 33 se aplică în mod corespunzător în cazul modificării actului constitutiv sau a statutului fundaţiei.(art.34). Potrivit disp.art.10 al.2  din OG nr.26/2000, în cazul în care neregularităţile nu au fost înlăturate, judecătorul a respins cererea de înscriere prin încheiere motivată.

În consecinţă,  cererea este neîntemeiată şi a fost  respinsă.

Împotriva încheierii expuse a declarat apel, în termen legal, petenta Fundaţia E. Filiala B., prin reprezentantul său legal G.G, solicitând admiterea acestuia, modificarea încheierii civile atacate, în sensul admiterii acţiunii promovate şi în consecinţă să se dispună modificarea sediului fundaţiei petentei, motivând că solicitarea instanţei de a depune la dosar actul adiţional de modificare a actului constitutiv în formă autentică nu i-a ajuns la cunoştinţă din motive necunoscute, însă îl ataşează cererii de apel, precum şi contractul de comodat pentru noul sediu din mun. C.

Apelul nu este fondat.

Domenii speta