Prescripţia dreptului la acţiune. Întreruperea termenului de prescripţie.

Decizie 605 din 26.06.2014


Plăţile făcute de pârâţi întrerup termenul de prescripţie, un nou termen de prescripţie începând să curgă de la data ultimelor plăţi. Astfel pentru pârâţii care au făcut plăţi termenul de prescripţie nu era împlinit, acţiunea fiind introdusă în interiorul noului termen de prescripţie.

Prin sentinţa  civilă … Judecătoria Galaţi a admis excepția prescriptiei dreptului material la acțiune, invocată de instanţă  din oficiu.

In recurs instanţa a reţinut că dreptul material la acțiune al reclamantei este supus termenului de prescripție de 3 ani, prev. de decretul 167/1958.

In cazul de fata termenul de prescripție s-a împlinit la data de 06.07.2012.

Parata nu a facut nici o plata  pentru a se  vorbi de o intrerupere a cursului prescriptiei, iar actiunea ce a facut obiectul dosarului .... nu intrerupe cursul prescriptiei, actiunea fiind respinsa ca netimbrata, fiind incidente disp. art. 16 alin. 3 din decretul nr. 167/1958.

Soluția pronunțata de instanța de fond in ceea ce privește aceasta parata  a fost data cu aplicarea corecta a dispoziţiilor  decretului menționat mai sus.

Însa, paratii .... si ... au făcut plati  in favoarea creditoarei. Astfel,  ... a achitat la data de 23.05.2011 suma de 600 lei, conform chitanței ..., iar ... a achitat la data de  24.11.2011 suma de 500 lei, potrivit chitanței seria...

Aceste plați au întrerupt cursul prescripției, potrivit art. 16 alin. 1 lit. a din Decretul nr. 167/1958. De la aceasta data începe sa curgă un nou termen de prescripție.  Acțiunea  de faţă a fost introdusa la data de 25.09.2012, in cadrul noului termen de prescripție. Prin urmare, faţă de paratii ... si ... termenul prescriptiei nu era implinit la momentul introducerii acțiunii de fata.

Pentru aceste motive instanţa a admis recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. pronunţată de Judecătoria Galaţi în dosarul nr. ..., a  casat în parte sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Galaţi şi a trimis cauza în rejudecare în ceea ce priveşte pârâţii I. M. şi O. L. I.