Reconstituire drept de proprietate

Sentinţă civilă 611 din 25.03.2013


ROMANIA

JUDECĂTORIA INEU, JUDEŢUL ARAD OPERATOR 2826

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR.611/2013

Şedinţa publică din 25 martie 2013

Instanţa constituită din:

Preşedinte:

Grefier:

S-a luat în examinare cauza civilă privind acţiunea formulată de reclamantul I G M împotriva Comisiei locală … pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi Comisia judeţeană pentru stabilirea  dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, pentru reconstituire drept de proprietate.

La apelul nominal se prezintă pentru pârâta Comisia locală B.. pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ,consilier juridic A T F, lipsă fiind părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care se constată că prin serviciul registratură la 25 martie 2013, reclamantul a depus o cerere de probaţiune prin care se solicită ca pârâta Comisia locală să depună întreg dosarul administrativ privind cererea de reconstituire a dreptului de proprietate şi dovada  că vechiul amplasament nu este liber, având ataşate în copie adresa comunicată reclamantului de către Primăria comunei …, acte stare civilă, adeverinţa nr…. din … şi adresa nr…., ambele fiind emise de Primăria comunei …  şi note de şedinţă.

Prin notele de şedinţă depuse la aceiaşi dată, reclamantul solicită respingerea excepţiilor ridicate  prin întâmpinare, cu motivarea că intimata nu i-a comunicat  hotărârea prin care a fost soluţionată cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, motiv pentru care nu se putea proceda la exercitarea unei proceduri prealabile în sensul unei contestaţii administrative.

Cu privire la tardivitatea cererii, a arătat că termenul curge de la data la care s-a comunicat petentului soluţia dată asupra aceleiaşi cereri de reconstituire, deşi a formulat mai multe cereri la care a primit răspunsul ce constituie adresa nr….  a Primăriei comunei ….

Reprezentanta pârâtei de ordin unu susţine excepţiile invocate prin întâmpinare şi poziţia exprimată prin aceasta, iar faţă de cererea de probaţiune formulată de reclamant, se opune şi susţine că la dosar au fost depuse înscrisurile solicitate.

Totodată, arată că nu mai are alte cereri de formulat.

Faţă de cererea de probaţiune formulată de reclamant, în raport excepţiile invocate, obiectul cererii, înscrisurile depuse la dosar, instanţa respinge cererea de probaţiune formulată de reclamant pentru solicitarea înscrisurilor şi relaţii de la  pârâta de ordin unu.

Cu privire la excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile precum şi a tardivităţii  formulării contestaţiei, instanţa, având în vedere considerentele Deciziei nr. …, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.53 din Legea nr. 18/1991 şi ale art.12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr.18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, acordă cuvântul asupra excepţiilor.

Consilier juridic A T pentru pârâta de ordin unu, solicită admiterea excepţiilor invocate, deoarece reclamantul nu a contestat modul de soluţionare a cererii potrivit prevederilor Legii 1/2000, iar pe de altă parte această contestaţie este tardivă, fiind formulată după o perioadă de 12 ani, drept pentru care solicită respingerea cererii.

 Nu solicită cheltuieli de judecată.

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi timbru judiciar conform art.15 din Legea nr.146/1997, republicată, coroborat cu prevederile pct.43 al Titlului VI din Legea nr.247/2005.

J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constată că prin acţiunea înregistrată la aceasta instanţă la data de 18 februarie 2013, scutită de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, reclamantul I G M, domiciliat în …, cu domiciliul procesual ales la sediul secundar al Cabinetului de Avocaţi M A, situat în …, a solicitat în contradictoriu cu pârâtele Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, cu sediul în … şi Comisia Judeţeană … pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul în …, ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului arabil în suprafaţă totală de 9,50 ha pe teritoriul localităţii …, şi eliberarea Titlului de proprietate  după autorii M G, M F şi M V, născută A, precum şi  punerea sa în posesie pentru întreaga suprafaţă solicitată prin cererea nr…..

Nu a solicitat cheltuieli de judecată.

În fapt reclamantul arată că, prin cererea nr….., a solicitat reconstituirea  dreptului de proprietate asupra terenurilor deţinute de  către antecesorii săi M G, M Fl şi M V, născută A, conform extraselor de carte funciară anexate.

Reclamantul arată că i se refuză soluţionarea cererii sale, pe motiv că nu ar fi formulat cerere, aşa cum se susţine prin adresa nr…., emisă de Primăria comunei …, cu toate că aceiaşi instituţie recunoaşte prin adresa nr…. că s-a înregistrat la unitatea lor cererea sa din data de 22.01.1998 pentru suprafaţa de 9,50 ha., motiv pentru care a fost nevoit să formuleze prezenta acţiune.

În drept s-au invocat prevederile Legii nr.247/2005, art.III din Legea nr.169/1997, disp.art.58 din Legea nr.18/1991, republicată şi HG nr.890/2005.

Prin întâmpinarea depusă la filele 22-24 dosar, pârâta Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor … a solicitat respingerea acţiunii şi a invocat pe cale de excepţie: excepţiei neîndeplinirii procedurii prealabile şi a tardivităţii formulării contestaţiei.

Pârâta a  mai arătat că reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul Legilor 169/1997 şi nr.1/2000, în conformitate cu prev.art. 29 din HG nr.131/1991 pentru aprobarea Regulamentului de constituire atribuţiile şi funcţiile comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,(reiterate de disp.art.26 din HG nr.1172/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate precum şi  punerea în posesie a proprietarilor), arată că aceasta constituie norma juridică de aplicabilă în procesul de soluţionare a cererii reclamantului, după definitivarea anexelor şi aprobarea lor prin  proces-verbal de către comisiile locale, acestea au fost afişate la sediul Primăriei comunei Bocsig în vederea contestării modului de soluţionare a cererilor de către persoanele nemulţumite, iar termenul de contestare este de 5 zile de la data afişării lor, fiind evident  că din anul 2000 şi până în prezent a trecut o perioadă mai mare.

Ori, reclamantul nu a făcut nici o contestaţie, care să fie soluţionată de Comisia judeţeană …, iar acesta a rămas în pasivitate până în anul 2012, când a început corespondenţa cu Comisia locală …, şi că doar hotărârea Comisiei judeţene …  de respingere a contestaţiei putea fi atacată cu plângere la Judecătoria Ineu în termen de 30 de zile, procedură ce nu a fost respectată de reclamant.

Mai mult, se arată că în condiţiile în care cererea sa a fost respinsă în temeiul Legii 1/2000, reclamantul nu a înţeles să uzeze de prevederile Legii nr.247/2005, care îi dădeau posibilitatea de a formula o cerere de  reconstituire a pretinsului sau drept de proprietate.

Pe de altă parte, pârâta mai arată că reclamantul nu a consultat tabelele afişate, astfel încât să poată uza de dreptul său de a contesta şi nu s-a adresat comisiei locale până în anul 2012, iar prin adresa nr…. i s-a comunicat acestuia că cererea sa a fost respinsă tocmai pe motiv că nu a făcut dovada calităţii de moştenitor al proprietarilor tabulari.

Totodată, a precizat că în momentul de faţă terenul se află pe teritoriul administrativ al Comunei …, care a şi reconstituit dreptul de proprietate după aceşti autori rudelor reclamantului, conform titlurilor de proprietate nr…., nr…. şi nr…. pentru o suprafaţă totală de 9,33 ha.

Faţă de temeiul de drept invocat  în susţinerea acţiunii de reclamant, susţine că acesta nu poate fi reţinut, întrucât reclamantul deşi avea posibilitatea să o facă nu a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr.247/2005.

În drept a indicat dispoziţiile Legii nr.169/1997 şi a Legii nr.1/2000 , ale HG nr.131/1991 şi ale HG nr.1172/2001.

Pârâta Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, nu a depus întâmpinare deşi a fost citată cu această menţiune, potrivit prev.art.118 c.pr.civ.

Pentru soluţionarea cauzei s-au depus la dosar: extras CF nr…. fila 3, Cf nr…. fila 4, CF nr…. fila 5,CF nr…. fila 6, adresa nr…. adresată de pârâtă reclamantului fila 7, cererea reclamantului faţă de primarul comunei … fila 8, adresa nr…. din 26.09.2012 fila 9, împuternicire avocaţială pentru reprezentare reclamant fila 18, împuternicire reprezentare pârâta de ordin unu fila 21, întâmpinare pârâtă filele 22-24, înscrisuri anexate privind întregul dosar administrativ filele 25-64, cerere de probaţiune reclamant fila 68, adresa nr.71/11.02.1998 emisă de Primăria comunei … fila 69, certificat de căsătorie I I şi de naştere pentru M A, certificat de naştere I G M şi pentru I I fila 71,adresa nr…. şi nr…., ambele emise de Primăria comunei … fila 72-74  şi note de şedinţă reclamant fila 75dosar.

Examinând cererea reclamantului, pe baza considerentelor de fapt, a dispoziţiilor legale aplicabile, asupra excepţiei inadmisibilităţii cererii ridicate de pârâta Comisia Judeţeană … pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor precum şi a tardivităţii contestaţiei, pe baza probelor de la dosar, instanţa reţine următoarele:

Prin cererea formulată la data de 22.01.1998, înregistrată sub nr.71 la Comisia locală  pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor  deţinute de antecesorii săi, M G, M F şi M V, născută A, în suprafaţă totală de 9,50 ha, conform extraselor de CF depuse la filele 25-29 dosar.

Iniţial Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor … a înscris reclamantul în anexa 47, poziţia 28,  fila 45-46 dosar, conform Hotărârii nr…. şi a proces verbal din 26.09.2000.

La data de 29.09.2000, analizându-se de către Comisia judeţeană … pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, propunerea Comisiei locale … pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor s-a dispus refacerea anexei 47 prin radierea persoanelor care nu fac dovada vocaţiei succesorale şi prin reducerea cotelor conform actelor depuse.

Prin urmare, Comisia locală … pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a reanalizat anexa 47 cu consecinţa radierii poziţiei 28 a lucrării de fond funciar …, întrucât reclamantul nu a făcut dovada calităţii de moştenitor după proprietarii tabulari M G, M V şi M F, modificări ce au fost propuse spre validare Comisiei locale din data de 05.10.2000 iar prin Hotărârea nr…. din 05.10.2000 această comisie a aprobat anexa nr.47 privind un număr de 4 persoane şi suprafaţa totală de 5,46 ha., filele 51-55 dosar.

Cu privire la excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile precum şi a tardivităţii  formulării contestaţiei, instanţa reţine că potrivit prevederilor art.51  şi următoarele Legea nr.18/1991, republicată,  comisia judeţeană este competentă să soluţioneze contestaţiile şi să valideze ori să invalideze măsurile stabilite de comisiile locale.

Comisia locală este autoritate publică cu activitate administrativă, iar comisia judeţeană este autoritate publică cu autoritate administrativ-jurisdicţională.

Împotriva hotărârii comisiei judeţene se poate face plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile de la comunicare.

În acest sens, instanţa are în vedere că potrivit Deciziei nr. 60 din 31.01.2008, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.53 din Legea nr. 18/1991 şi ale art.12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr.18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997,, prin Legea fondului funciar nr. 18/1991 şi prin Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, se reglementează atât procedura de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere, prin reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, cât şi punerea în posesie a celor îndreptăţiţi şi eliberarea titlurilor de proprietate.

Atribuţiile pe care le au comisiile judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere se referă strict la soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva hotărârilor comisiilor locale şi la validarea cererilor privind reconstituirea şi constituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, cu respectarea prevederilor Legii fondului funciar, ale Legii nr. 169/1997, precum şi ale Legii nr. 1/2000, acestea exercitând, în acest sens, atribuţii administrativ-jurisdicţionale.

Aşadar, atribuţiile pe care Legea fondului funciar nr. 18/1991 şi Legea nr. 1/2000 le dau în competenţa comisiilor judeţene se referă la măsuri de aplicare a acestora şi nu sunt de natură a îngrădi accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

De altfel, în Decizia Plenului Curţii Constituţionale nr. 1 din 8 februarie 1994 privind liberul acces la justiţie al persoanelor în apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor lor legitime, Curtea a statuat faptul că procedura administrativ-jurisdicţională constituie o măsura de protecţie care, deci, nu poate avea ca scop, în nici un mod, limitarea accesului la justiţie.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât, potrivit prevederilor art. 53 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 şi ale art. 12 alin. (6) din Legea nr. 1/2000, hotărârile comisiei judeţene pot fi supuse cenzurii instanţelor de judecată, prin formularea unei plângeri la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul,,  astfel că excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 53 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 şi ale art. 12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, a fost respinsă.

Ori în speţă, aşa cum s-a reţinut mai sus, reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului arabil în suprafaţă totală de 9,50 ha. pe teritoriul localităţii …, după autorii M G, M F şi M V, născută A, conform cererii nr…. la data de 22.01.1998, cerere ce a fost respinsă în condiţiile în care prin Hotărârea nr…. din 05.10.2000 această comisie a aprobat anexa nr.47, validată de Comisia Judeţeană … la data de 10.10.2000, fără ca reclamantul să formuleze contestaţie în conformitate cu prevederile art. 29 din HG nr.131/1991 pentru aprobarea Regulamentului de constituire atribuţiile şi funcţiile comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,reiterate de disp.art.26 din HG nr.1172/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate precum şi  punerea în posesie a proprietarilor, care constituie norma juridică de aplicabilă în procesul de soluţionare  a cererii reclamantului, după definitivarea anexelor şi aprobarea lor prin proces-verbal de către comisiile locale, acestea au fost afişate la sediul Primăriei comunei … în vederea contestării modului de soluţionare a cererilor de către persoanele nemulţumite, respectiv că nu s-a formulat contestaţie în termenul legal de 5 zile de la data afişării lor.

Prin urmare, instanţa văzând în drept art.53 din Legea nr. 18/1991 şi ale art.12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr.18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, urmează a admite excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile administrativ jurisdicţionale, cu consecinţa respingerii cererii reclamantului.

În raport de această excepţie, urmează a se lua act că excepţia tardivităţii formulării contestaţiei a rămas fără obiect.

Văzând că nu s-au solicitat şi justificat cheltuieli de judecată, în drept disp.art.274 c.pr.civ. nu se vor acorda.

Pentru aceste motive, în numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E,

Admite excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile ridicată de pârâta Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ….

Respinge acţiunea formulată de reclamantul I G M, domiciliat în …, cu domiciliul procesual ales la sediul secundar al Cabinetului de Avocaţi M A, situat în …, împotriva pârâtelor Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, cu sediul în … şi Comisia Judeţeană … pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul în …, având ca obiect reconstituire drept de proprietate, obligaţie de a face - eliberare titlu de proprietate.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publica din 25 martie 2013.

Preşedinte, Grefier,

Red.

Tehnored.

5 ex/3 com/

Se comunică cu:

reclamant-I Gh M, cu domiciliul procesual ales la sediul secundar al Cabinetului de Avocaţi M A, situat în …

pârâte -Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor …, cu sediul în … şi

-Comisia Judeţeană … pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul în …