Minor internat într-un centru de reeducare. Modificarea masurii educative în apel, în sensul înlocuirii cu masura educativa a libertatii supravegheate, exercitata de Serviciul de probatiune, si obligarea minorului sa presteze o activitate neremunera...

Sentinţă penală 68 din 13.04.2009


Tip: sentinta penala

Nr./Data: sentinta penala nr.68/13.04.2009

Prin rechizitoriul cu nr. 1309/P/2007, întocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata, în stare de libertate, a inculpatului minor  L.F., pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava, fapta prev. si ped. de art. 182 al.1 C.p. cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C.p.

S-a retinut în actul de sesizare a instantei ca, în seara zilei de 02.09.2007, partea vatamata A.N.I. a fost acostata de 3 tineri, printre care si inculpatul minor L.F., inculpat care,  urmare a discutiilor care au avut loc între acestia, i-a aplicat partii vatamate lovituri cu pumnii în zona fetei, fracturandu-i mandibula stanga, leziune care a necesitat pentru vindecare aproximativ 65-70 zile de îngrijiri medicale.

Judecatoria Corabia, prin sentinta penala nr. 68/13.04.2009, a dispus, în baza art. 101 C.p., cu aplicarea art. 104 C.p., internarea inculpatului minor L.F. într-un centru de reeducare, pe durata de timp prevazuta de art. 106 C.p.

Totodata, a fost admisa în parte actiunea civila si obligat minorul, în solidar cu partile responsabile civilmente L.G. si L.N., la despagubiri civile catre partea vatamata si catre Spitalul de Urgenta Militar Central „ Dr.Carol Davilla” Bucuresti,  precum si la cheltuieli judiciare în favoarea partii vatamate si în favoarea statului.

Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a apreciat ca masura educativa a internarii într-un centru de reeducare a inculpatului minor L.F. corespunde gradului de pericol social al faptei, poate sa atinga scopul preventiv si sanctionator urmarit de legiuitor, si poate contribui la reeducarea minorului, în conditiile în care  acesta a abandonat,  anterior, cursurile scolare.

Împotriva acestei hotarari a declarat apel inculpatul  L.F., iar Tribunalul Olt, prin decizia penala nr. 178/30.09.2009, a admis apelul, a desfiintat în parte hotararea instantei de fond, prin înlaturarea aplicarii prevederilor art. 104 Cp si art. 108 C.p., iar în baza art. 101 al.1 lit.b C.p., raportat  la art. 103 C.p., i-a aplicat inculpatului minor masura educativa a libertatii supravegheate pe timp de 1 an.

Prin aceeasi hotarare, în baza art. 103 al.2  si 3 C.p., supravegherea minorului a fost încredintata Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Olt, si i-au fost impuse inculpatului mai multe obligatii, printre care si aceea de a presta o activitate neremunerata într-o institutie de interes public, pe o durata de 100 ore, maximum 3 ore pe zi, dupa programul de scoala, în zilele nelucratoare si în vacanta.

Au fost mentinute celelalte dispozitii ale hotararii  instantei de fond.

Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de apel a retinut, pe de o parte, ca în hotararea instantei de fond nu s-a precizat perioada pentru care a fost dispusa masura educativa a internarii minorului într-un centru de reeducare iar, pe de alta parte, ca sanctiunea penala aplicata este nejustificat de aspra.

Împotriva deciziei penale nr. 178/30.09.2009, au declarat recurs inculpatul L.F., partea vatamata A.N.I. si Parchetul de pe langa Tribunalul Olt, iar Curtea de Apel Craiova, prin decizia penala nr.85/28.01.2010, a admis recursurile declarate de parchet si de inculpat, a casat decizia pronuntata de instanta de apel, sub aspectul aplicarii prevederilor art. 101 al.1 lit.b C.p., raportat la  art. 103 C.p. si a încredintat supravegherea inculpatului minor, parintilor acestuia, L.G. si L.N.

Prin aceeasi decizie, s-a luat act de retragerea recursului declarat de partea vatamata A.N.I împotriva deciziei penale nr. 178/30.09.2009.

S-a retinut în decizia instantei de recurs ca, în conditiile în care parintii minorului se pot ocupa de supravegherea deosebita a acestuia, dispunand  de conditii materiale si morale corespunzatoare, nu se justifica masura încredintarii supravegherii minorului unui serviciu de probatiune.

Cat priveste obligarea inculpatului minor de a presta o activitate neremunerata într-o institutie de interes public, instanta de recurs a retinut ca luarea acestei masuri este conditionata de calitatea de scolar a minorului.

Ori, în cauza, în conditiile în care minorul nu mai urmeaza cursurile scolare, aceasta masura a fost luata cu încalcarea dispozitiilor legale.

Definitiva.

Data publicarii pe portal: 29.04.2010

Judecatoria Corabia, Tribunalul Olt