Anulare acte

Sentinţă civilă 374 din 10.02.2010


 

Art. 184 Cod procedură civilă rap. la art. 245 alin. 1 lit. c ind.1. şi art. 249 alin. 2 Cod procedură penală

Judecătoria a dispus  respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale active a petentului Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, a admis  sesizarea precizată şi formulată de petentul Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş şi a anulat, în parte declaraţia autentificată sub nr. 4240/13.11.2002 de către BNP S. G. şi declaraţia autentificată sub nr. 3849/9.08.2006 de BNPA S. Nu s-au acordat cheltuieli de judecată.

S-a reţinut că potrivit Deciziei nr. XV/2005 a ICCJ acţiunea pentru desfiinţarea totală sau parţială  a unui înscris falsificat aparţine părţilor, conform principiului disponibilităţii ce guvernează procesul civil, iar procurorul poate promova şi exercita acţiunea civilă în cazurile prev. de art. 45 al.1 Cod pr.civilă.

În speţă, chiar dacă sesizarea instanţei civile - Judecătoria Caransebeş pentru anularea înscrisurilor a făcut-o Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, plângerea penală a fost făcută de P. A. – rudă cu învinuita P. M. ce are interes în anularea declaraţiilor date la notar de învinuită, iar această intimată şi-a însuşit sesizarea formulată de petent. 

Mai mult, conform disp. art. 45 al.1 Cod pr.civilă reţinute chiar de ICCJ în Decizia XV/2005 procurorul poate promova şi exercita o acţiune civilă cu obiect anulare înscrisuri şi în alte cazuri expres prevăzute de lege, iar prin modificările la Codul de procedură penală intervenite în anul 2006 (Legea 356/2006) procurorul are obligaţia legală de a sesiza instanţa civilă în situaţiile de scoatere de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale.

În ce priveşte fondul cauzei, s-a constatat că declaraţiile date de intimată sunt în parte false deoarece nu reflectă realitatea, numita I.S. nefiind singura succesoare a părinţilor săi.