Contestaţie la executare, verificare formala a titlului de proprietate al debitorului

Sentinţă civilă 342 din 28.01.2010


 Prin sentinta civila nr. 342/28.01.2010, Judecatoria Campina a admis contestatia la executare formulata de contestatorii T.I. si T.C. impotriva intimatei S.C. INCF S.A. si a anulat actele de executare imobiliara întocmite în dosarul nr. 182/2008 al B.E.J. R.C. înainte de încheierea actului de partaj voluntar autentificat sub nr. 4128/29.09.2009.

 Pentru a hotari astfel, instanta a retinut ca executarea silita a unui bun imobil determinat nu poate fi inceputa doar printr-o verificare formala a titlului de proprietate apartinând debitorului, lasand in seama eventualului tert vatamat "dreptul" de a formula contestatie la executare.

 Instanta a constatat ca relatiile in baza carora s-a dispus vânzarea la licitatie a imobilului au fost obtinute de la Primaria corn. C, prin verificarea registrelor agricole.

 Din analiza coroborata a inscrisurilor administrate a rezultat ca imobilul asupra caruia s-a inceput executarea silita nu se afla in proprietatea exclusiva a debitorilor, ci era bun comun pe cote parti al unuia dintre acestia, împreuna cu un tert. Pentru o datorie personala a debitorilor nu se pot face acte de executare asupra unui imobil aflat în proprietatea comuna a unuia dintre debitori cu o alta persoana.

 Atâta vreme cat adeverinta ce confirma înscrierea in evidentele agricole sau fiscale nu reprezinta titlu de proprietate, este nelegala executarea silita a unui bun imobil doar pe baza adeverintei eliberate de catre primarie. Legea pune la dispozitia creditorului toate actiunile debitorului pentru a face dovada calitatii de proprietar asupra bunurilor aflate in posesia lui.

 Pe cale de consecinta, creditorul ce doreste sa urmeze calea executarii imobiliare, are obligatia, si nu facultatea, de a exercita una din cele doua variante legale: fie sa urmareasca cota parte determinata din bunul comun, fie sa solite partajarea bunului comun, si ulterior sa urmareasca bunul atribuit debitorului la partaj, ori sulta obtinuta de acesta.