Termenul de contestare se calculează fără scăderea zilelor nelucrătoare şi de sărbătoare.

Decizie 837 din 29.09.2011


Constată că prin sentinţa civilă numărul 3010/14.04.2011 a Judecătoriei Sibiu s-a admis excepţia tardivităţii introducerii contestaţiei la executare formulată de reclamanta C. M. împotriva intimatei Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sibiu şi a fost respinsă contestaţia la executare.

Pentru a hotărî în acest mod, instanţa de fond a reţinut că somaţia şi titlul executoriu au fost comunicate contestatoarei prin poştă cu confirmare de primire la data de 14 decembrie 2010, iar contestaţia a fost depusă la data de 6 ianuarie 2011, respectiv la data de 7 ianuarie 2011. Judecătoria Sibiu a reţinut că faţă de dispoziţiile art. 401 Cod de procedură civilă, contestaţia nu a fost formulată în termen de 15 zile de la data când a luat la cunoştinţă de actul de executare atacat, astfel încât contestaţia este tardiv formulată.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs contestatoarea arătând că nu a primit nici un fel de înştiinţare din partea intimatei, până la data când i-au fost trimise somaţiile cu majorări de întârziere. Recurenta arată că este o persoană în vârstă, nu are posibilitatea să se deplaseze la sediul intimatei pentru a lua la cunoştinţă despre anunţurile acesteia, nu are internet şi presă oficială. La administraţia financiară a depus anual declaraţie de impunere, a plătit impozitele şi taxele la zi.

Arată că a primit actele de executare prin poştă la data de 17 decembrie  şi în somaţie nu se specifică dacă termenul de contestare cuprinde doar zilele lucrătoare şi dacă se scad sărbătorile legale contestaţia este în termen.

Se mai arată în motivarea recursului faptul că este greşit calculul obligaţiilor fiscale executate prin actele contestate şi că a închiriat o anexă a imobilului în care locuieşte pentru a face faţă cheltuielilor de întreţinere.

Examinând recursul formulat prin prisma motivelor invocate, cât şi din oficiu, instanţa reţine că acesta este nefondat şi va fi respins potrivit celor ce vor urma.

Astfel, recurenta a primit prin postă, cu confirmare de primire, actele de executare atacate, la data de 17 decembrie 2010(fila 37 din dosarul instanţei de fond). Termenul prevăzut de dispoziţiile art. 401 alin 1 pct. 1 Cod de procedură civilă, este un termen de procedură ce se calculează potrivit normelor art. 101 Cod de procedură civilă.

Cele 15 zile s-ar fi împlinit la data de 2 ianuarie 2011, şi cum acesta dată reprezintă o zi nelucrătoare, el s-a prelungit potrivit aceloraşi dispoziţii legale, până la data de 3 ianuarie 2011, prima zi lucrătoare.

Nu există temei legal pentru ca zilele nelucrătoare dinăuntru celor 15 zile să fie ignorate cu prilejul efectuării calculului, astfel încât în mod corect instanţa de fond a reţinut tardivitatea formulării contestaţiei, depusă la instanţă de către contestatoare la data de 6 ianuarie 2011, respectiv 7 ianuarie 2011.

Aşa fiind, recursul de faţă va fi respins potrivit dispoziţiilor art. 312 Cod de procedură civilă, motivele de recurs ce vizează fondul contestaţiei nu vor mai fi analizate, iar sentinţa instanţei de fond urmează să fie menţinută.