Sentinţa penală Nr. 134

Sentinţă penală 134 din 29.10.2009


Dosar nr. 1701/201/2009 art. 178 C.p.

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT JUDEŢUL DOLJ

SENTINŢA PENALĂ Nr. 134

Şedinţa publică de la 29 Octombrie 2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE DS

Grefier MZ

Ministerul Public reprezentat de procuror IM

de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat

Pe rol soluţionarea acţiunii penale pusă în mişcare împotriva  inculpatului CL pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 178 alin.2 C.p.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns inculpatul asistat de avocat IC, partea civilă DP lipsă fiind asigurătorul de răspundere civilă – Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România şi partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova.

 Procedura completă.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă, s-a luat un supliment de declaraţie părţii civile după care, apreciindu-se cauza în stare de judecată, s-a acordat cuvântul în fond.

Reprezentantul parchetului, după ce a făcut o prezentare a stării de fapt şi o analiză a probelor administrate, a arătat că vinovăţia inculpatului este dovedită şi a solicitat condamnarea acestuia la o pedeapsă cu închisoarea, a cărei executare să fie suspendată condiţionat, să se constate că prejudiciul cauzat părţii civile a fost acoperit, iar inculpatul să fie obligat la cheltuieli judiciare.

Partea civilă DP a susţinut că a primit despăgubirile solicitate de la inculpat şi nu mai are alte pretenţii.

Avocat IC, pentru inculpat, a solicitat ca la individualizarea pedepsei să se aibă în vedere faptul că inculpatul a dat dovadă de sinceritate, a achitat părţii civile despăgubirile, aşa cum aceasta le-a solicitat, şi să se facă aplicare în cauză prev. art. 74, 76 şi 81 C.civ.

În ultimul cuvânt, inculpatul regretă săvârşirea faptelor.

JUDECATA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Clafat nr. 691/29.05.2009, a fost trimis în judecată penală inculpatul CL pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 178 alin.2 C.p.

În fapt, s-a reţinut că la 30.05.2008, inculpatul rula la volanul autoturismului înmatriculat în Bulgaria pe DN 56 Craiova-Calafat în autoturism aflându-se şi martorii IMR şi BA.

În timp ce se afla pe raza satului Golenţi, inculpatului i-au ieşit în faţă 2 câini pe care a încercat să-i ocolească, acţionând sistemul de frânare concomitent cu efectuarea manevrei de viraj stânga. Datorită faptului că circula cu viteza de 81,5 km/oră, inculpatul a intrat pe contrasens şi încercând să revină pe sensul său de mers a intrat în derapaj, a pierdut controlul maşinii care rulând în poziţie obligă a ieşit din carosabil, izbindu-se de un cap de pod, un pom şi o bancă pe care se afla victima DE de 72 de ani.

Ca urmare, DE a fost lovită în zona membrelor inferioare, suferind un politraumatism cu fracturi şi deşi a fost spitalizată, pe fondul unei insuficienţe cardio-respiratorii, consecinţă a unui accident vascular cerebral ischemic, complicaţie survenită în evoluţia politraumatismului suferit în urma accidentului rutier, a decedat la 3.06.2008.

Din  probele administrate în cauză, şi anume declaraţiile martorilor DV, LE, BAM, IMR, coroborate cu recunoaşterea inculpatului, actele medico-legale, constatările tehnico-ştiinţifice, instanţa a reţinut următoarele:

În după amiaza zilei de 30 mai 2008, inculpatul CL se deplasa la volanul autoturismului Renault Laguna înmatriculat în Bulgaria sub nr. BH  2530 BK pe drumul naţional 56 Craiova-Calafat. Împreună cu inculpatul, în autoturism se aflau şi martorii IMR şi BA.

Pe raza localităţii Golenţi, în apropierea km 74+500 m, inculpatului i-au ieşit în faţă în carosabil 2 câini pe care a încercat să-i ocolească, acţionând sistemul de frânare, concomitent cu efectuarea unei manevre de viraj stânga.

Datorită faptului că circula cu viteza de 81,5 km/oră, peste limita legal admisă în localitate, inculpatul a intrat pe contrasens şi încercând să revină pe sensul său de mers prin efectuarea unui viraj dreapta, a intrat în derapaj,a pierdut controlul maşinii care rulând în poziţie oblică a ieşit din carosabil, izbindu-se de un cap de pod, apoi de un pom şi o bancă pe care se afla victima DE de 72 de ani. Ca urmare a impactului, DE a fost lovită în zona membrelor inferioare, suferind un politraumatism cu fracturi.

 Deşi a fost spitalizată, pe fondul unei insuficienţe cardio respiratorii, consecinţa unui accident vascular cerebral ischemic, complicaţie survenită în evoluţia politraumatismului suferit în urma accidentului rutier, DE a decedat la 3.06.2008. Decesul acesteia s-a datorat culpei inculpatului, care putea să evite producerea accidentului dacă circula cu viteza legală admisă prin localitate.

În drept, fapta inculpatului întruneşte conţinutul constitutiv al infr. prev. de art. 178 al.2 C.p.

Fiul victimei  DP s-a constituit  parte civilă cu suma de 5.000 lei reprezentând cheltuieli făcute cu înmormântarea şi pomenirile ulterioare, făcute conform obiceiului locului.

În şedinţă publică a fost de acord să achite aceste despăgubiri, achitându-le, astfel încât instanţa va lua act că prejudiciul a fost acoperit în totalitate.

La stabilirea şi aplicarea pedepsei instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al faptelor, poziţia sinceră a inculpatului, împrejurarea că inculpatul a achitat despăgubirile solicitate de partea civilă.

Se apreciază că o pedeapsă a cărei executare să fie suspendată condiţionat este de natură să asigure prevenţia generală şi specială.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prev. de art. 83 C.p.

Conform prevederilor art. 71 alin.2 C.p. se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b C.p. iar în baza art. 71 al.5 V.p. se va dispune suspendarea executării pedepsei accesorii.

Inculpatul va fi obligat la cheltuieli judiciare, aşa cum prevede art. 191 C.p.p.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art.178 alin.2 c.pen.

Condamnă pe inculpatul CL  , la 2 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art. 81 c.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe termenul de încercare prev. de art. 82 C.pen.

Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prev. de art. 83 c.pen.

În baza art. 71 alin.2 c.pen. interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b cod pen., iar în baza art. 71 alin.5 c.pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii.

Constată acoperit prejudiciul către partea civilă  DP.

Obligă pe inculpat la 400 lei cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţă cu drept de  apel în termen de 10 zile de la pronunţare .

Pronunţată în şedinţa publică de la 29 Octombrie 2009.

PREŞEDINTE, Grefier,

DS MZ

DS/V.P./ 2 ex.

 10 Noiembrie 2009